Vitamin yang memberikan manfaat pada tubuh yang paling besar bernama “C” boleh dikatakan mahkota segala kecantikan kulit. Dan bukan hanya bahagian dalaman anda yang mempunyai BFF dengan vitamin C: nutrien ini juga dapat membantu mengubah penampilan kulit anda.

“Produk vitamin C dikemas dengan antioksidan yang terkenal memberikan kesan pencerahan dan” bercahaya “pada kulit kita,” kata ahli dermatologi. Secara semula jadi memperbaiki penampilan kulit dengan melawan tanda-tanda penuaan dan pendedahan UV, bersama dengan hiperpigmentasi dan tompok gelap.”

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

Jadi, ya, tambahkan ini ke rejimen kecantikan anda, tetapi sebelum anda membeli perkara pertama yang perlu anda teliti, pelajari tentang apa sebenarnya vitamin C (L-askorbik asid) yang sangat kuat sehingga anda bukan sahaja dapat meyakinkan semua rakan anda tetapi juga mengetahui yang mana produk berfungsi paling baik untuk kulit anda.

Vitamin c mempunyai kebaikan yang sangat terkenal dalam:

1. Melawan garis-garis halus dan kedutan

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

Berkenaan dengan garis-garis halus, kedutan, dan tanda-tanda kehausan kulit anda yang lain, vitamin C adalah senjata utama yang patut anda miliki. Penyelidikan menunjukkan nutrien ini membantu melindungi daripada kerosakan dan membantu pertumbuhan semula kulit, dengan meneutralkan radikal bebas.

2. Menghidupkan semula kulit yang rosak akibat sinar matahari

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing
anti-aging concept, portrait of beautiful woman with problem and clean skin, aging and youth concept, beauty treatment

Pendedahan sinar matahari yang berpanjangan memberi kesan yang besar pada kulit, kelemahan, bintik-bintik berwarna, kawasan kasar, rosacea, dan lain-lain. Tetapi penggunaan dos vitamin C setiap hari boleh melindungi kulit anda daripada terjadinya banyak kerosakan.

Satu kajian mendapati, kulit yang ringan hingga sederhana mengalami peningkatan penampilan kulit yang ketara, termasuk garis halus, kekasaran, dan warna kulit, setelah menggunakan rawatan vitamin C topikal selama 3 bulan.

3. Mengurangkan kemerahan

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

Kulit yang tidak sekata dan tidak rata dapat disebabkan oleh beberapa faktor, dari pendedahan cahaya matahari ke hormon hingga keadaan perubatan. Berita baiknya adalah, vitamin C telah membuktikan dirinya sebagai pejuang yang kuat dalam memerangi kemerahan, kerana membantu memperbaiki kapilari yang rosak yang menyebabkan perubahan warna ini dan menguatkannya untuk masa akan datang.

4. Menghidrat kulit yang hidrasi

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

Rata-rata wanita dewasa yang membawa kulit seluas 2 meter persegi, organ ini tentu dahaga dan kita tidak beri perhatian. Terdiri daripada 64 peratus air, kulit anda perlu sentiasa terhidrat, dan vitamin C seperti jus air juga membantu kulit anda mengekalkan air, mencegahnya menjadi terlalu kering atau berminyak.

5. Meningkatkan keanjalan

Vitamin C topikal telah terbukti dapat mendorong penghasilan kolagen, protein yang terdapat secara semula jadi di dalam badan kita yang membantu memberi kulit yang sekata, montok. Oleh kerana badan secara semula jadi menghasilkan lebih sedikit kolagen seiring bertambahnya usia, menggunakan bahan seperti vitamin C dapat membantu melambatkan penuaan kulit.

6. Membantu mengurangkan keradangan

Sekiranya kulit anda kemerahan dan menunjukkan tanda-tanda ruam, ada kemungkinan terdapat tindak balas imun, jangkitan, atau reaksi alergi yang mendasari. Walaupun banyak sebab memerlukan ubat untuk mengurangkan kesannya, kajian menunjukkan vitamin C topikal berkesan untuk menghilangkan tanda-tanda yang berkaitan dengan keadaan kulit yang meradang seperti dermatitis, jerawat, dan psoriasis.

7. Meringankan hiperpigmentasi

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

Hiperpigmentasi merujuk pada tompok-tompok kulit yang gelap, disebabkan ketika tubuh menghasilkan terlalu banyak melanin iaitu pigmen yang memberikan warna pada kulit anda. Walaupun secara amnya tidak berbahaya, hiperpigmentasi terbukti mengganggu. Penggunaan vitamin C secara topikal terbukti dapat menurunkan tanda-tanda ini, kerana menghalang pengeluaran tirosinase, enzim yang menyumbang kepada pengeluaran melanin.

IKLAN

8. Menenangkan selaran matahari

Walaupun kita pasti tidak menyarankan vitamin C sebagai alternatif untuk membuang SPF, jika anda mengalami kecelakaan selaran matahari, ia dapat membantu menjauhkan anda dari wilayah Rudolph. Nutrien pintar ini membantu mempercepat pergantian sel, yang bermaksud kulit yang terbakar sinar matahari diremajakan dan sembuh lebih cepat.

9. Membantu penyembuhan

Seolah-olah belum memiliki kekuatan super yang cukup, vitamin C telah terbukti bermanfaat dalam membantu memperbaiki luka. Ini dianggap sebagai hasil dari kemampuannya untuk meningkatkan pergerakan dan jumlah fibroblas di kulit anda. sel-sel tisu penghubung yang merupakan kunci proses penyembuhan.

Cara Memasukkan Vitamin C Ke Dalam Rutin Anda

Walaupun antioksidan ini terdapat banyak di makanan harian kita seperti kangkung, brokoli, strawberi, dan limau, namun anda boleh juga menerapkannya secara topikal agar kulit anda dapat menikmati kesan sepenuhnya. Berita baiknya adalah, sama ada kulit anda kering, berminyak atau beberapa kombo pelik, vitamin C akan berupaya dengan baik jika anda menerapkannya dengan betul.

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

Vitamin C paling baik dilaksanakan ke dalam rutin anda dengan serum, kerana ini membolehkan asid L-askorbik tetap stabil dan lebih berkesan. Ia juga akan menyerap ke dalam kulit dengan lebih baik, kerana serum adalah formulasi yang lebih ringan daripada pelembap. Bila anda harus menggunakannya, vitamin C menjadi rutin pagi anda, kerana ini memungkinkan untuk melakukan tugasnya dalam melindungi kulit dari radikal bebas pada siang hari.

Anda harus membersihkan dan menegangkan kulit wajah, kemudian menggunakan serum vitamin C anda dan ikuti dengan pelembap,” kata pakar demotologi. Jangan lupa menggunakan pelindung matahari selepas pelembapan, agar kedua produk dapat berfungsi dengan baik untuk memerangi pendedahan UV, tambahnya.

TIP RINGKAS: Sapukan serum vitamin C sekali atau dua kali sehari, selepas toner dan sebelum pelembap anda. Sentiasa pakai SPF dengan produk yang mengandungi vitamin C.

Cara Membeli Produk Vitamin C

Sebaik sahaja anda memulakan pencarian di laman sosial, anda akan menyedari berapa banyak produk vitamin C di pasaran. Namun jangan keliru, berasaskan petua ini pasti anda akan temui solusi untuk membeli rawatan kecantikan yang berasaskan vitamin C.

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

1. Cari asid L-askorbik

Banyak produk yang menyatakan mengandungi vitamin C, tetapi agar antioksidan ini benar-benar berkesan, anda perlu mencari asid L-askorbik dalam senarai ramuan – kerana ini adalah bentuknya yang paling stabil.

IKLAN

2. Penumpuan adalah kunci

Pakar dematologi mengesyorkan bermula dengan kepekatan 10 peratus untuk melihat bagaimana ia sesuai dengan kulit anda. Kemudian boleh beralih ke produk yang mengandungi kepekatan yang lebih tinggi 15 hingga 20 peratus jika anda merasa ini diperlukan dan kulit anda dapat bertahan dengan kepekatan peratusan ini. Pastikan produk mempunyai sekurang-kurangnya 10 peratus, tambahnya, kerana kurang dari ini tidak akan berkesan.

3. Bekas tidak boleh membiarkan udara atau cahaya masuk

Vitamin C sangat sensitif terhadap cahaya, jadi sinar matahari akan memecahnya lebih cepat jika terdapat dalam bungkusan yang jelas. Oleh itu, anda juga ingin menyimpannya di tempat yang sejuk dan gelap seperti peti sejuk kerana pendedahan haba juga mengurangkan potensinya. Walaupun serum vitamin C seringkali berwarna kekuningan, jika warnanya menjadi lebih gelap atau kecoklatan, itu adalah tanda ia berubah dan harus dilemparkan sahaja dalam tong sampah.

4. Mengandungi bahan pelengkap

Produk vitamin C anda akan menjadi yang paling berkesan jika mengandungi bahan pelengkap berikut:

Ferulic acid: Telah terbukti meningkatkan kestabilan vitamin C sebanyak 90 peratus.
Vitamin E: Antioksidan ini meningkatkan perlindungan UV.
Glutathione: Ini juga mempunyai sifat antioksidan.

10 Cadangan Skincare Yang Mengandungi Vitamin C

1. PIXI Vitamin-C Juice Cleanser

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

Ringan dan menyegarkan, PIXI Vitamin-C Juice Cleanser adalah langkah pertama yang sempurna dalam rutin penjagaan kulit malam anda. Disapukan pada pelapik kapas dan disapu pada kulit, air pembersih menghilangkan semua kesan solek dan menghilangkan kotoran dan minyak berlebihan untuk membersihkan dengan lembut. Penambahan Vitamin C membolehkan pembersih lembut tetapi kuat untuk mencerahkan kulit dan meminimumkan penampilan bintik-bintik gelap. Ikuti pembersih kegemaran anda untuk kemasan yang segar dan berseri.

2. Clinique Fresh Pressed Renewing Powder Cleanser with Pure Vitamin C

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

Pembersihan yang inovatif, Clinique Fresh Pressed Renewing Powder Cleanser dengan Pure Vitamin C adalah serbuk yang diaktifkan air yang akan mencerahkan dan membersihkan kulit anda dengan serta-merta. Tanpa melembapkan kulit anda dengan kelembapan penting, pembersih dengan sempurna menyiapkan kulit anda untuk hari berikutnya dengan menyuntikkan kulit dengan Vitamin C antioksidan.

3. Some By Mi Galactomyces Pure Vitamin C Glow Toner

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

IKLAN

Jenama produk dari Korea ini semakin terkenal di pasaran Malaysia. Pure Galactomyces bertindak untuk mencerahkan kulit dengan kandungan 88% toner dan 75% serum untuk beri lembapan pada wajah anda. Dengan mengandungi Pure Vitamin C Whitening berkonsentrasi tinggi, ianya dapat melindungi kulit anda daripada sinar UV. Toner ini membuatkan kulit wajah anda 1 tona lebih cerah jika menggunakannya secara konsisten. Kulit anda akan terasa lembut dan kekal terhidrat sepanjang hari.

4. SKIN INC Vitamin C Serum

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

Kapsul ekstrak rumpai laut di dalamnya dipatenkan untuk menyumbang kepada pengeluaran kolagen dan hanya bahan-bahan semula jadi yang lembut diformulasi untuk keperluan dan keanjalan kulit anda.  Kandungan Vitamin C amat penting untuk menyokong kulit anda serta melaksanakan fungsi sel. Oleh itu, serum hebat dari Skin Inc. ini direka dengan gabungan Vitamin C, B6 dan E untuk membantu mengurangkan penampilan cela dan penghasilan sebum yang lebih baik.

5. THE ORDINARY Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

Serum muka dari The Ordinary membantu mengembalikan lembapan dan kekal hidrasi pada kulit anda sepanjang hari, dikenali juga sebagai L-Ascorbic Acid meningkatkan pengeluaran kolagen dan mempunyai sifat antioksidan penting untuk menjaga kulit dari penuaan serta tona tidak sekata. Sistem ini disokong dengan penambahan sfera dehidrasi HA bermaksud Hyaluronic Acid, yang berupaya menarik 1,000 kali berat ke dalam air.

6. Tatcha – Violet-C Brightening Serum 20% Vitamin C + 10% AHA

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

Serum Tatcha yang popular ini didigemari oleh pelanggan Sephora lebih dari 70,000 kali! Mengandungi 20 peratus vitamin C dan 10 persen AHA untuk membantu anda mencapai wajah yang cantik. Sangat bagus, seorang pengulas menyebutnya sebagai “ramuan ajaib.”

7. Body Shop Vitamin C Glow Boosting Moisturiser

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

Ucapkan selamat jalan kepada kulit yang kelihatan berang, kusam dan kelesuan dan tampilkan keserian semula jadi anda dengan Vitamin C Glow Boosting Moisturiser kami. Pelembap gel krim ini membantu ini meningkatkan keserian kulit dengan kembalikan seri cahaya sihat semula jadi anda. Formula segar, ringan melawan tanda-tanda keletihan, dengan aroma yang menyegarkan. Dirumuskan dengan Amazon Camu Camu Berries yang mengandungi 60 X kuasa Vitamin C daripada buah oren.

8. Dr. Dennis Gross Vitamin C+ Collagen Treatment Mask

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

Diuji secara klinikal oleh ahli dermatologi, produk ini mengandungi bahan-bahan berkhasiat seperti buah Citrus dan Collagen Amino. Ianya berfungsi untuk membantu dalam meningkatkan keanjalan dan kebersihan kulit secara menyeluruh. Masker wajah C+ Colagen Biocellulose dari Dr. Dennis Gross yang sangat lembut dan halus ini berfungsi sebagai detoks untuk menghilangkan kekotoran, lebihan minyak serta jerawat yang terperangkap di bawah kulit wajah. Untuk anda yang sentiasa alami masalah breakout, cuba masker ajaib ini.

9. Morning Expert Vitamin C Power Mask

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

Balsem pengelupasan yang mengandungi vitamin C dan jojoba untuk menghaluskan dan mencerahkan kulit yang kelihatan letih. Rawatan intensif ini memperbaharui dan menghidupkan semula semua jenis kulit. Butiran vitamin C yang diaktifkan air mengelupas sel-sel kulit kusam dan mati, mengurangkan warna kulit yang tidak rata dan mengatasi tanda-tanda penuaan pramatang sementara jojoba dan minyak badam manis menyuburkan dan membersihkan. Mulakan hari anda dengan wajah penambah cahaya untuk mencerahkan, melembutkan dan meningkatkan kejernihan kulit secara keseluruhan. Bebas dari phthalates, sulfat, warna dan wangian sintetik, parabens, GMO, minyak mineral, petrolatum dan propylene glycol.

10. Supergoop! PLAY Antioxidant Mist With Vitamin C Broad Spectrum Sunscreen SPF 50

Cara Menggunakan Vitamin C untuk Miliki Kulit Yang Cerah Dan Glowing

Penyembur badan tabir suria, tanpa aerosol, tahan air, mesra perjalanan dengan SPF 50, yang menjadikan kulit berseri-seri. Kabut pelembap yang mudah digunakan ini diformulasikan dengan alkohol 35% lebih sedikit daripada semburan lain, yang bermaksud kulit lebih terhidrat juga selamat dari sinaran UV matahari. Ini adalah sidekick yang sempurna untuk hari aktif yang diluangkan di luar rumah.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI