Bermacam-macam cara seseorang itu mahu mendapatkan berat badan ideal. Ada yang menggunakan cara suntikan buang lemak, makan supplemen, berpuasa dan ada juga yang langsung tidak jamah nasi. Sebenarnya diet dengan menolak nasi adalah salah. Ini kerana tubuh kita masih perlukan sumber karbo (nasi) untuk memberi tenaga pada tubuh.

Jangan terus menolak nasi sebaliknya gunakan kaedah suku-suku separuh atau ambil sumber karbo ini hanya sebesar penumbuk sahaja. Atau boleh juga makan nasi tetapi dengan cara masak yang menyihatkan dan rendah kalori.

Amalkan diet sihat.

Seperti perkongsian wanita ini Sha Rini di laman sosial Facebook yang memberi tip diet makan nasi goreng tetapi dengan cara menyihatkan.

Malah dia yang pernah mengalami berat badan berlebihan tetapi akhirnya dapat bentuk badan ideal ini turut memberi tip diet dengan makan mi atau spageti.

Pernah alami berat badan berlebihan beberapa tahun lalu.

Menurutnya untuk kurus kena pilih makanan yan sedap tapi menyihatkan, bukan sedap tapi beri mudarat pada badan.

Tips Diet Nasi Goreng

——————————-

Ehh diet boleh makan nasik goreng meh??

Boleh. Dengan syarat masak sendiri. Hehe.

IKLAN

Kenapa kalori nasik goreng kat kedai biasanya mencecah 400-600 kalori 1 hidangan? Padahal ayam pun tak brapa nampak, udang sotong apatah lagi. Rupanya sebab terlebih portion nasik, minyak dan perasa tambahan seperti kicap dan sos.

1 sudu besar minyak makan ada 120kcal. Tu satu sudu. Kalau kat kedai dia pakai senduk bhai! tambah plak kicap sos sebagai perasa. Extra lagi kalori.

The more you put in, the higher the calories.

Itu logik.

Maka, ni dia tips masak nasik goreng kurang kalori 

Guna non stick pan ye

IKLAN

Nasi 1/2cup – 80-100kcal

Minyak 1/2tbs – 60kcal

Bawang2 kira 50kcal

Telur sebiji – 70kcal

Sayur2

IKLAN

Total basic nasik goreng ni hanya 280kcal.

Nasi goreng untuk mereka yang tengah diet.

Kalau macam gambar kat bawah ni Keknie guna ayam 100g ganti telur so tambah 150kcal, tolak telur (70) so total jadi 360kcal macam tu.

Kalau untuk sarapan, 280kcal dah ok.

Kalau untuk lunch atau dinner boleh tambah telur mata sebijik atau isik ayam/seafood 50-100g. Ikut keperluan masing2.

Nah. Boleh aje makan nasik goreng dan kurus.

Mee goreng pun boleh adjust guna resepi tu guna vits mee kuning premier atau spagetti.

Nak kurus boleh aje makan sedap. Yang penting pilih sedap yang berkhasiat, bukan sedap yang mudarat. Ok?

Keknie.