Sis mesti pernah tengok drama atau bermain permainan video The Sims yang di mana akan ada situasi seseorang itu bercakap seorang diri di depan cermin. Situasi itu pasti selepas mereka menghadapi kesukaran atau kegagalan.

Pasti sis fikir mereka ini mempunyai masalah dari segi mental bukan? Tetapi hakikatnya tidak, perbuatan mereka ini sebenarnya menunjukkan lagi pendirian mereka yang genius!

Cakap dengan diri sendiri bukan sakit mental

Bukan Sakit Mental Jika Cakap Dengan Sendiri Depan Cermin, Ini Apa Pakar Kata

Sumber gambar dari Canva

Menurut pakar psikologi, Gary Lupyan dan Daniel Swingley, satu kajian telah di lakukan ke atas 20 orang yang di pilih secara rambang. Kemudian, mereka di tunjukkan beberapa objek yang ada di pasaraya dan mereka perlu menghafal dan mengingati setiap barang itu agar mudah untuk di cari ketika di pasaraya nanti.

Pada masa yang sama 10 orang wakil daripada 20 orang tadi di minta untuk menyebutkan perkataan objek yang di lihat manakala selebihnya di minta diam dan tidak perlu menyebut nama benda tersebut. Hasil dari kajian itu mendapati 10 orang menyebut nama objek di awal tadi lebih peka dan cekap dalam mendapat barangan yang mereka perlu.

Artikel berkaitan: Mentaliti Serangan Jantung Hanya Terjadi Pada Golongan Orang Berumur Sudah Lapuk. Yang Muda Jangan Lalai!

Mengikut logik akal, boleh di simpulkan bahawan perkembangan awal manusia ketika usia kanak-kanak juga penuh dengan imaginasi dan di dapati mereka sering bercakap dengan diri sendiri. Perkembangan otak yang aktif sewaktu di usia kanak-kanak membuatkan diri mereka terpengaruh dengan komunikasi tanpa sedar dan dalam pada masa yang sama peka sekaligus menjadikan mereka bijak.

IKLAN

Meskipun perkara itu hanya mereka dengar terlintas, namun, senang sahaja kanak-kanak untuk mempelajari dan faham situasi yang berlaku. Oleh dengan itu, sememangnya jika kita ada berada dengan kanak-kanak, kita sama sekali dilarang menunjukkan contoh yang tidak baik kerana mereka senang sahaja untuk ‘tangkap’ perilaku tersebut dan mencubanya di lain masa.

Kebaikan bercakap dengan ‘cermin’

Melalui kajian oleh Gary Lupyan dan Daniel Swingley, kesimpulan dari kajian mereka menunjukkan bahawa mereka yang di dapati bercakap dengan diri sendiri atau di hadapan cermin adalah seorang yang genius! Jadi anda tidak perlu membuat andaian sendiri kerana mereka telah senaraikan kebaikan dengan bercakap sendiri, seperti:

#1 Dapat Merangsang Otak

Bukan Sakit Mental Jika Cakap Dengan Sendiri Depan Cermin, Ini Apa Pakar Kata

Sumber gambar dari Canva

IKLAN

Becakap dengan diri sendiri sebenarnya secara tidak langsung merangsang deria anda akan menjadi lebih aktif. Keadaan ini akan mempengaruh sel-sel dalam otak untuk berhubung melalui mata–melihat, mulut–menyebut, dan telinga–mendengar. Jadi dengan itu, otak akan proses secara langsung maklumat tersebut dan ia boleh di simpan lebih lama di dalam memori.

#2 Bantu seseorang untuk terus fokus

Bukan Sakit Mental Jika Cakap Dengan Sendiri Depan Cermin, Ini Apa Pakar Kata

Sumber gambar dari Canva

Apabila anda menyebut perkataan dengan lantang, ia sebenarnya akan membantu anda untuk terus fokus pada pekerjaan yang anda lakukan. Oleh kerana itu, kebanyakan guru sering menggalakkan pelajar mereka menggunakan kaedah membaca sambil menyebut sekalia ayat-ayat yang di bacanya.

IKLAN

Otak akan lebih senang menghafal dan juga senang untuk menggambarkan perkara tersebut secara langsung. Dengan ini daya ingatan anda sangat bagus dan boleh di gunakan ke tahap yang maksima.

#3 Memperjelaskan pemikiran & keputusan seseorang

Bukan Sakit Mental Jika Cakap Dengan Sendiri Depan Cermin, Ini Apa Pakar Kata

Sumber gambar dari Canva

Kita sering mempunyai satu idea atau terfikir tentang sesuatu yang akan memudaratkan diri. Sebagai contoh kita sering untuk berfikir tentang bagaimana dunia tanpa kehadiran kita atau perkara-perkara yang merumitkan buat diri. Dengan bercakap dengan diri sendiri, kita daoat berupaya untuk mengawal emosi dengan lebih kearah positif dari negatif.

Artikel berkaitan: “Senaman ‘Skipping’ Bantu Untuk Merawat ‘Mental Breakdown’ Yang Saya Alami”- Bella Zahir

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI