Resepi popia bersalut coklat viral! Pernahkah anda mencubanya? Jika belum, inilah masa untuk melakukannya kerana mudah sahaja untuk melakukannya di rumah. Ikuti panduan resepi yang disediakan ini.

Bahan-bahannya :

1 bungkus kulit popia
Coklat coin  (guna beryls milk + dark choc juga boleh)
Kekacang kegemaran (disangai terlebih dahulu)
Manik hiasan
Cawan biskut

Cara-caranya:

– Gulungkan kulit popia dgn menggunakan lidi sate/ kayu chopstick. Di hujung gulungan sapukan sedikit air supaya melekat. Tujuan guna lidi sate ini bagi memudahkan proses menggulung. Dah siap tarik dari lidi sate.

IKLAN


– Ulang proses sehingga selesai atau jumlah yg diingini.
– Setelah selesai, potong kulit popia memanjang. 1 gulungan potong jadi 8. Ikut selera.


– Kemudian anginkan seketika kulit popia. Dalam 15min.
– Goreng hingga keemasan.

IKLAN


– Panaskan coklat coin double boil. Saya guna separuh milk choc dan separuh dark choc.
– Dah cair, masukkan kulit popia yg telah digoreng tadi. Masukkan juga kekacang kegemaran. Gaul sebati.
– Seterusnya sudukan ke dalam cawan biskut. Taburkan manik hiasan. Siap!

IKLAN

sumber: Chesu Riani