Kematian kucing popular yang juga penghuni tetap Hagia Sophia,Gli, memang mengejutkan dan menyedihkan seluruh pencinta kucing yang mengikuti perkembangannya.

Gli mati pada usia 16 tahun akibat sakit tua pada hari Sabtu yang lalu. Kecomelannya dan sifatnya yang mudah mesra menarik perhatian sesiapa sahaja yang berkunjung ke Hagia Sophia itu sehinggakan dia turut mempunyai akaun Instagram sendiri dengan ribuan pengikut.

Ramai netizen yang meluahkan rasa sedih namun bersyukur kerana pernah merakam kenangan bersamanya sewaktu berkunjung ke negara Turki itu.

Bersyukur Pernah Bertemu, Netizen Luahkan Rasa Sedih Bila Gli, Penjaga Hagia Sophia Mati Bersyukur Pernah Bertemu, Netizen Luahkan Rasa Sedih Bila Gli, Penjaga Hagia Sophia Mati Bersyukur Pernah Bertemu, Netizen Luahkan Rasa Sedih Bila Gli, Penjaga Hagia Sophia Mati Bersyukur Pernah Bertemu, Netizen Luahkan Rasa Sedih Bila Gli, Penjaga Hagia Sophia Mati Bersyukur Pernah Bertemu, Netizen Luahkan Rasa Sedih Bila Gli, Penjaga Hagia Sophia Mati Bersyukur Pernah Bertemu, Netizen Luahkan Rasa Sedih Bila Gli, Penjaga Hagia Sophia Mati

Berikut adalah merupakan serba sedikit fakta mengenai kucing viral ini. Seluruh dunia pasti rindukanmu Gli!

) Gli dilahirkan pada 2004. Ibunya, Sofi, juga penghuni Hagia Sophia.

IKLAN

2) Gli dilahirkan tiga beradik, iaitu Pati (jantan) dan Kizim (betina).

3) Nama Gli pada mulanya ialah Gri (bermaksud kelabu, atau Grey dalam bahasa Inggeris). Nama itu diberikan oleh salah seorang pekerja yang bertugas di Hagia Sophia.

4) Nama itu kemudiannya berubah menjadi Gli, bermaksud penyatuan kasih sayang.

IKLAN

5) Gli hanya pernah melahirkan seekor anak. Namun, anaknya mati selepas dilanggar bas pelancong.

6) Gli mula popular di seluruh dunia selepas ia difoto bersama bekas Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, dan Presiden Turki, Tayyip Erdogan.

IKLAN

7) Gli mula jatuh sakit dan dirawat di sebuah klinik haiwan di Istanbul sejak hujung September lalu.

8) Gli menghembuskan nafas terakhir jam 8 malam Sabtu, kerana sakit tua.

Bersyukur Pernah Bertemu, Netizen Luahkan Rasa Sedih Bila Gli, Penjaga Hagia Sophia Mati

kredit: twitter, astro awani