Akhir-akhir ini ramai daripada anda merasa lebih cemas daripada biasa, walaupun dalam keadaan yang baik selepas seluruh dunia dilanda wabak virus korona . Sebilangan anda masih dengan anxiety atau kegelisahan sepanjang hidup, banyak yang dialami tetapi bukanlah perkara mudah untuk tangani sekiranya anda sendiri tidak memahami.

Berita baiknya anxiety atau kegelisahan sebenarnya bukan perkataan yang menakutkan. Semakin anda memahami fakta dan bagaimana kegelisahan dapat mempengaruhi tubuh anda, semakin baik anda dapat mengawalnya. Berikut adalah 10 fakta ahli psikologi dan psikiatri ingin anda mengetahui tentang kegelisahan sekarang, supaya anda dapat mengurangkan gejala dan menjalani hidup sepenuhnya secara normal.

1. Kebimbangan boleh dimanfaatkan.

“Mereka sering mengatakan bahawa untuk menghilangkan kegelisahan, tetapi kegelisahan diprogramkan kepada kita dengan alasan,” kata Amy Przeworski, Ph.D., seorang profesor di jabatan sains psikologi di Case Western Reserve University di Cleveland.

“Kami ingin mengantisipasi ancaman dan meminta tubuh kita bertindak ketika dalam bahaya.” Tidak seperti tekanan, yang dicetuskan oleh sesuatu yang luaran, kegelisahan adalah kebimbangan yang tidak akan hilang walaupun stres hilang. Ini mengatasi pemikiran anda dan menyebabkan anda memikirkan perkara-perkara yang mungkin tidak pernah terjadi.

Kegelisahan dapat memotivasi: Ini mendorong anda memenuhi tarikh akhir, membantu anda bertindak balas terhadap risiko harian seperti berbasikal di lalu lintas , atau mendorong anda untuk meningkatkan kesihatan anda. Caranya ialah belajar menggunakannya untuk keuntungan anda dan jangan biarkan ia mengatur hidup anda.

2. Kebimbangan mungkin merupakan keadaan yang dapat didiagnosis.

Kegelisahan yang mula mengganggu hidup anda mungkin didiagnosis sebagai gejala salah satu daripada pelbagai jenis gangguan kecemasan. Ini mungkin berkembang dari sekumpulan faktor risiko yang kompleks termasuk genetik, kimia otak, dan peristiwa kehidupan. Salah satu gangguan yang paling biasa adalah gangguan kecemasan umum (GAD), perasaan berterusan bahawa sesuatu yang buruk akan berlaku, walaupun jangkaannya tidak realistik atau tidak berasas.

Rasanya seperti “trek bimbang” sentiasa bermain di fikiran anda. Gangguan kecemasan biasa yang lain termasuk fobia tertentu (seperti ketakutan terbang atau ketinggian), gangguan panik, dan gangguan kecemasan sosial (takut dinilai secara negatif dalam situasi sosial).

3. Kegelisahan boleh mengakibatkan gejala fizikal.

Dalam dunia yang terburu-buru ini, kita tidak selalu 100% selaras dengan apa yang sedang terjadi di dalam kepala kita. Kadang-kadang anda tidak menyedari bahawa anda menghadapi kegelisahan yang berlebihan sehingga tanda-tanda fizikal muncul. Gejala yang disebabkan oleh kebimbangan: berpeluh, gegaran, pening, degupan jantung yang cepat, migrain, sakit kepala, sakit belakang, bahu, atau leher atas dan berasa gelisah atau tidak tidur.

IKLAN

Kadang-kadang insomnia disebabkan oleh tekanan sementara, tetapi insomnia tidak akan menjadi masalah kronik. Kuncinya adalah memperhatikan badan anda dan berjaga-jaga untuk mengetahui tanda-tanda bahawa ada sesuatu yang ganjil.

4. Kegelisahan lebih banyak mempengaruhi wanita berbanding lelaki.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa sekitar 23% wanita A.S. mengalami gangguan anxiety, berbanding dengan hanya 14% lelaki. Wanita cenderung lebih terlibat dalam pemikiran negatif berulang (ruminasi), yang memburukkan lagi kegelisahan.

Hormon yang turun naik juga berperanan, menyebabkan anda merasa lebih sensitif atau mudah marah pada masa-masa tertentu dalam sebulan, setelah melahirkan, dan semasa perimenopause. Dan tentu sahaja wanita sering menjadi penjaga utama untuk anak-anak dan orang tua yang sudah tua ada yang perlu dibimbangkan, dan otak kita tidak diprogramkan untuk membiarkan semuanya berjalan dengan mudah!

5. Perubahan gaya hidup dapat membantu.

Tidak ada penyelesaian yang sesuai untuk masalah anxiety atau kegelisahan ini, tetapi banyak jenis teknik pengurangan tekanan berfungsi untuk menangani masalah harian. Sebagai permulaan, pastikan anda mendapat tidur yang cukup. Satu kajian baru-baru ini dalam Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry menunjukkan bahawa tidur kurang dari lapan jam malam dikaitkan dengan khabar angin yang lebih besar.

Bersenam, berjalan kaki, yoga, bahkan seks (hello, endorfin!) – juga dapat membantu anda mengatasi tekanan yang biasa. Pelajari teknik kesedaran untuk menolong anda hidup pada masa ini dan bukannya menyusahkan apa yang mungkin berlaku pada masa akan datang. Penyelesaian tepat akan memberi anda kawalan.

IKLAN

6. Kegelisahan dapat diatasi.

Kekeliruan yang umum adalah bahawa jika kegelisahan telah lama wujud, itu tidak dapat diubati atau tidak dapat dikendalikan, tetapi terdapat banyak terapi yang berkesan menanganinya. Salah satu yang paling baik dipelajari dan berkesan adalah terapi tingkah laku kognitif (CBT), yang mengajarkan cara baru untuk memproses perasaan dan bagaimana membingkai peristiwa dengan lebih produktif. “Sebagai contoh, dengan GAD kita cenderung untuk menilai kebarangkalian kejadian buruk berlaku, CBT mengajar anda untuk melihat seberapa besar kemungkinan hal itu terjadi.

7. Apabila kegelisahan mengganggu hidup, inilah masanya untuk mendapatkan pertolongan.

Mungkin anda tidak dapat mengingati masa ketika anda tidak bimbang tentang apa-apa dan segala-galanya. Sekiranya anda selalu mengalami kegelisahan, anda mungkin terfikir, Inilah diri saya.

Tetapi apa yang anda anggap sebagai kegelisahan “normal” mungkin membuat anda tidak menjalani kehidupan sepenuhnya. Persoalannya timbul ketika kegelisahan membahayakan kenikmatan hidup atau kemampuan anda untuk berfungsi. Adakah itu menghalang anda, mengganggu hubungan, atau membuat anda tidak produktif dan bahagia? Sekiranya anda tidak dapat melakukan perkara yang anda mahukan atau perlu lakukan, dapatkan bantuan profesional.

8. Mengenal pasti pencetus yang dapat membantu.

Alat ukur kebimbangan setiap orang diaktifkan oleh pelbagai pengalaman. Malah acara yang menggembirakan seperti promosi pekerjaan boleh mencetuskan kegelisahan ketika otak anda berubah-ubah. Seperti bagaimana jika saya tidak mahir dalam pekerjaan baru saya? Kadang-kadang yang membetulkannya adalah fisiologi, seperti kurang tidur, atau psikologi, seperti meluangkan masa dengan orang yang selalu membimbangkan anda.

Tetapi perasaan pencetus anda sangat penting sehingga anda dapat memahami dan menguruskannya. Untuk menentukannya, mulakan jurnal dan catat kegelisahan anda dan apa yang sedang berlaku dalam hidup anda pada ketika ini.

IKLAN

9. Penembusan dari skrin boleh menjadi kunci.

Telefon pintar anda mungkin disalahkan kerana meningkatkan kegelisahan anda: Kajian San Francisco State University baru-baru ini mendapati bahawa pengguna telefon pintar adalah yang paling cemas, sebahagiannya kerana informasi berterusan mengganggu dan mengaktifkan saluran saraf yang sama di otak mereka yang pernah menyedarkan orang ramai tentang bahaya seperti mengintai harimu.

Kemasukan berita yang berterusan dari media tradisional dan sosial tidak membantu. “Beberapa tahun yang lalu, hanya orang-orang yang menjalani peristiwa trauma yang terkena impak secara langsung. Sekarang kita dapat informasi dari pengalaman secara langsung dan melihat sesuatu dengan cara yang lebih jelas. Belajar melindungi diri anda, matikan pemberitahuan tolak, berehat sebentar dari media sosial, atau hadkan pendedahan anda kepada berita. Untuk mengelakkan kekuawatiran mengganggu tidur, matikan skrin satu jam sebelum tidur dan catat kebimbangan sehingga anda dapat memikirkannya esok, bukan jam 3 pagi. Cuba bayangkan diri anda bersantai di tempat yang damai untuk berhenti berfikir lebih cepat.

10. Kadang kala ubat adalah rawatan terbaik.

Bagi sesetengah orang, ubat-ubatan bersama dengan terapi sangat membantu. Ubat anti-kegelisahan yang paling kerap ditetapkan adalah antidepresan, seperti perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI) dan perencat pengambilan serotonin-norepinefrin (SNRI). Ini mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada jenis lain, seperti benzodiazepin, yang boleh menyebabkan penenang.

Mungkin diperlukan beberapa minggu atau lebih lama untuk mendapatkan ubat, dan anda mungkin perlu menyesuaikan dos atau menukar preskripsi sebelum menemui ubat yang sesuai. Ubat tidak mengubah siapa anda atau menghilangkan semua kegelisahan atau membuat anda tidak mengenali situasi berbahaya.. Tetapi ubat dapat meningkatkan tumpuan, kerana anda tidak begitu cemas. Anda melihat dunia dengan lebih jelas, tidak diputarbelitkan oleh kegelisahan.

Cara Menurunkan Kegelisahan Anda Dengan Cepat

Walaupun bukan pengganti rawatan konvensional, kaedah minda / badan seperti yang ada di bawah ini dapat membantu mengurus kegelisahan. Anda juga boleh belajar strategi dari ahli terapi.

1. Kelonggaran otot progresif – mengajar anda untuk menegangkan dan mengendurkan setiap kumpulan otot, bergerak secara berurutan ke bawah dari kepala ke kaki. Contohnya, pertama anda mengetatkan dan melepaskan otot di bahagian muka, kemudian leher, kemudian bahu, dan sebagainya.

2. Fokus sensori – membantu anda menyesuaikan dan mengembalikan tumpuan kepada suara, bau, dan rasa di sekitar anda ketika fikiran mula mengunyah sesuatu. Latihan minda seperti ini mengalihkan otak anda ke sini dan sekarang.

3. Tarik nafas dalam-dalam – mengendurkan seluruh badan semasa anda mengisi paru-paru anda perlahan-lahan dan bukannya bernafas secara cetek, yang menaikkan kadar jantung anda. Latihan pernafasan yang bermanfaat termasuk meditasi dan latihan yoga dan tai chi.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI