doa elak hutang

Jika membahas tentang rezeki dan juga masalah kewangan, maka ada beberapa kes yang mungkin saja masih bergelut dengan kurangnya pendapatan, sehingga cara yang ditempuh pun pelbagai. Salah satunya adalah dengan meminjam wang atau biasa disebut dengan berhutang.

Menanggung hutang yang banyak adalah satu beban yang berat. Diri menjadi seperti seorang hamba yang kehilangan kebebasan. Buat apa sahaja termasuk sedang beribadah pun teringatkan hutang. Tidur tidak dapat merehatkan tubuh dan minda kerana sering terjaga dalam keadaan takut dan bimbang.

Alangkah baiknya jika siang tiada kerana susahnya hati hendak berdepan dengan manusia. Begitulah keadaan orang yang berhutang. Hatinya tidak tenang. Lebih dibimbangi jika hutang masih tidak lunas semasa ajal menjemput.

Dewasa kini ramai orang yang berhutang dengan dalih kerana keperluan hidup yang semakin sulit, dan pendapatan yang kurang. Sehingga hutang pun terasa sudah menjadi gaya hidup yang biasa.Akan tetapi, ada di antara mereka pada pengakhirannya terperosok jauh dan tak boleh membayar hutang tepat waktu kerana ada keperluan lain yang lebih mendesak.

Banyak kes yang berlaku menyedihkan yang terjadi akibat dari hutang tersebut. Mulai dari bunuh diri kerana tertekan, sampai akhirnya tegar mencuri hanya gara-gara ingin hutang cepat terlunas. Sebagai manusia, seharusnya ketika sedang ditimpa masalah hanya ada satu jalan keluar.

Iaitu dengan pasrah diri kepada Allah SWT, dan juga mencuba berusaha salah satunya adalah dengan membaca doa melunaskan hutang. Dalam Islam sendiri hutang hukumnya adalah dibenarkan kerana memang sebagai makhluk Allah kita tidak boleh hidup sendiri.

Namun ketahui pula syarat berhutang, dimana salah satunya adalah ketika dalam keadaan yang benar-benar terdesak saja. Jika sampai menjadi kebiasaan, maka boleh menjadi bahaya justeru mampu merosakkan akhlak.

“Sesungguhnya seseorang apabila berhutang, maka dia sering berkata lantas berdusta, dan berjanji lantas memungkiri.” (H. R. Al-Bukhari).

Seseorang yang terikat dengan hutang sangat mudah untuk dipengaruhi oleh iblis agar mengerjakan maksiat demi boleh melunaskan hutangnya, dengan berbagai cara termasuk mencuri atau merompak. Ternyata hutang jika diteruskan boleh membuat efek buruk terhadap sikap manusia.

Oleh kerana itulah sebaik mungkin hindari hal tersebut, serta jika sudah terjebak cepat-cepat lunaskan dan baca doa amalkan doa ini sebelum tidur setiap malam.

IKLAN

Doa Lunas Hutang #1

Bagaimana amalan doa lunas hutang tersebut? Ternyata ada beberapa anjuran ketika hendak melunaskan hutang dengan cepat. Akan tetapi bukan hanya berdoa saja, jelasnya adalah harus ada usaha untuk bekerja dan mencari pendapatan agar hutang boleh cepat terbayar.

Salah satunya adalah doa ini yang boleh dibaca ketika hendak tidur.

Telah diceritakan dari Zuhair bin Harb, telah diceritakan dari Jarir, dari Suhail, ia berkata,

“Abu Shalih telah memerintahkan kepada kami bila salah seorang di antara kami hendak tidur, hendaklah berbaring di sisi kanan kemudian mengucapkan,

اَللَّهُمَّ رَبَّ السَّمَاوَاتِ السَّبْعِ وَرَبَّ الْعَرْشِ الْعَظِيْمِ، رَبَّنَا وَرَبَّ كُلِّ شَيْءٍ، فَالِقَ الْحَبِّ وَالنَّوَى، وَمُنْزِلَ التَّوْرَاةِ وَاْلإِنْجِيْلِ وَالْفُرْقَانِ، أَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّ كُلِّ شَيْءٍ أَنْتَ آخِذٌ بِنَاصِيَتِهِ. اَللَّهُمَّ أَنْتَ اْلأَوَّلُ فَلَيْسَ قَبْلَكَ شَيْءٌ، وَأَنْتَ اْلآخِرُ فَلَيْسَ بَعْدَكَ شَيْءٌ، وَأَنْتَ الظَّاهِرُ فَلَيْسَ فَوْقَكَ شَيْءٌ، وَأَنْتَ الْبَاطِنُ فَلَيْسَ دُوْنَكَ شَيْءٌ، اِقْضِ عَنَّا الدَّيْنَ وَأَغْنِنَا مِنَ الْفَقْرِ

Allahumma robbas-samaawaatis sab’i wa robbal ‘arsyil ‘azhiim, robbanaa wa robba kulli syai-in, faaliqol habbi wan-nawaa wa munzilat-tawrooti wal injiil wal furqoon. A’udzu bika min syarri kulli syai-in anta aakhidzum binaa-shiyatih. Allahumma antal awwalu falaysa qoblaka syai-un wa antal aakhiru falaysa ba’daka syai-un, wa antazh zhoohiru fa laysa fawqoka syai-un, wa antal baathinu falaysa duunaka syai-un, iqdhi ‘annad-dainaa wa aghninaa minal faqri.

Ertinya:

“Ya Allah, Rabb yang menguasai langit yang tujuh, Rabb yang menguasai ‘Arsy yang agung, Rabb kami dan Rabb segala sesuatu. Rabb yang membelah butir tumbuh-tumbuhan dan biji buah, Rabb yang menurunkan kitab Taurat, Injil dan Furqan (Al-Qur’an).

Aku berlindung kepadaMu dari kejahatan segala sesuatu yang Engkau memegang ubun-ubunnya (semua makhluk atas kuasa Allah). Ya Allah, Engkau-lah yang awal, sebelum-Mu tidak ada sesuatu.

IKLAN

Engkaulah yang terakhir, setelahMu tidak ada sesuatu. Engkau-lah yang lahir, tidak ada sesuatu di atasMu. Engkau-lah yang Batin, tidak ada sesuatu yang luput dari-Mu.

Lunasilah utang kami dan berilah kami kekayaan (kecukupan) hingga terlepas dari kefakiran.” (HR. Muslim no. 2713)

Imam Nawawi rahimahullah menyatakan bahwa maksud utang dalam hadits tersebut adalah kewajiban pada Allah Ta’ala dan kewajiban terhadap hamba seluruhnya, intinya mencakup segala macam kewajiban.”

(Syarh Shahih Muslim, 17: 33).

Juga dalam hadits di atas diajarkan adab sebelum tidur iaitu berbaring pada sisi kanan.
Semoga boleh diamalkan dan Allah memudahkan segala urusan kita dan mengangkat kesulitan yang ada.

Doa Melunasi Hutang # 2

IKLAN

QULI ALLAAHUMMA MAALIKA ALMULKI TU’TII AL MULKA MAN TASYAAU WATANZI’U ALMULKA MIMMAN TASYAAU WATU’IZZU MAN TASYAAU WATUDZILLU MAN TASYAAU BIYADIKA ALKHAYRU INNAKA ‘ALAA KULLI SYAY-IN QADIIRUN

ERTINYA :

Katakanlah: “Wahai Tuhan Yang mempunyai kerajaan, Engkau berikan kerajaan kepada orang yang Engkau kehendaki dan Engkau cabut kerajaan dari orang yang Engkau kehendaki. Engkau muliakan orang yang Engkau kehendaki dan Engkau hinakan orang yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu”.

Doa Melunasi Hutang #3

TUULIJU ALLAYLA FII ALNNAHAARI WATUULIJU ALNNAHAARA FII ALLAYLI WATUKHRIJU ALHAYYA MINA ALMAYYITI WATUKHRIJU ALMAYYITA MINA ALHAYYI WATARZUQU MAN TASYAAU BIGHAYRI HISAABIN

ERTINYA :

Engkau masukkan malam ke dalam siang dan Engkau masukkan siang ke dalam malam. Engkau keluarkan yang hidup dari yang mati, dan Engkau keluarkan yang mati dari yang hidup. Dan Engkau beri rezki siapa yang Engkau kehendaki tanpa hisab (batas).

Bacalah dengan khusyuk doa melunasi hutang diatas setelah solat lima waktu. Bacalah masing-masing sebanyak 3 kali.
Di malam hari, lakukanlah solat hajat 2 rakaat. Niatkan hajat anda supaya cepat melunaskan hutang yang anda miliki. Mintalah pada Allah dengan setulus hati penuh rasa rendah hati dan tawadhu’ Setelah salam, bacalah doa diatas sebanyak masing-masing 11 kali.
Tutuplah dengan membaca surat Al Fatihah sebanyak 3 kali saja.

Lakukan secara istiqomah amalan ini selama 40 hari tanpa henti maka insya Allah hutang anda akan cepat dapat dilunasi dan anda pun boleh lancar rezekinya. Amin. imbangilah dengan usaha nyata sebagaimana mestinya seperti mahu bekerja apa saja yang penting halal, bekerja dengan giat tanpa kenal lelah. Bersemangatlah dalam menjalani hidup meski anda banyak hutang. Yakinlah bahawa semua permasalahan pasti ada jalan keluarnya.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI