Sebagai tambahan kepada faktor persekitaran seperti pendedahan kepada cahaya matahari dan pencemaran, tabiat pemakanan anda juga mempunyai kesan yang ketara terhadap penampilan dan rasa kulit anda.

Puasa semakin menjadi trend pengamal-pengamal diet, terutamanya kerana beberapa pengamal perubatan alternatif mendakwa bahawa perubahan dalam diet boleh mencegah jerawat, kanser kulit, atau penuaan kulit dan berpuasa untuk meningkatkan kesihatan kulit adalah trend semasa. Beruntunglah anda yang beragama Islam kerana puasa bukan sahaja sebulan di bulan Ramadan malah dianjurkan pada hari-hari tertentu untuk berpuasa sunat.

Apa Yang Terjadi Pada Kulit Jika Anda Berpuasa. Pakar Akui Kesannya Luar Biasa

Beberapa penyelidikan tentang cara puasa berfungsi dan apa yang dikatakan oleh pengamal dan profesional tentang trend baharu yang semakin meningkat ini. Sentiasa ingat bahawa sebelum menukar diet atau tabiat anda, anda harus meminta nasihat pakar yang boleh membimbing dan menilai sama ada anda membuat panggilan yang betul.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

IKLAN

Puasa mengurangkan pengambilan kalori dan menyahtoksik badan.

Apa yang terjadi pada kulit jika anda berpuasa

Apa Yang Terjadi Pada Kulit Jika Anda Berpuasa. Pakar Akui Kesannya Luar Biasa

Idea yang terletak di sebalik amalan berpuasa menunjukkan bahawa badan menyahtoksik sendiri kerana terdapat penurunan dalam penggunaan kalori harian anda. Ini, seterusnya, membawa kepada penurunan paras kolesterol dan trigliserida dalam badan anda. Kajian terbaru meneroka faedah, kaedah ini pada pesakit dengan penyakit radang (seperti dermatitis atopik) dengan hasil yang sangat positif dan peningkatan yang ketara selepas melakukan pelbagai jenis diet, termasuk berpuasa.

Boleh mengurangkan risiko kanser kulit.

Apa Yang Terjadi Pada Kulit Jika Anda Berpuasa. Pakar Akui Kesannya Luar Biasa

Kajian lain mengenai kesan puasa nampaknya menunjukkan bahawa ia boleh membantu mengurangkan risiko kulit atau jenis kanser lain. Ternyata, puasa juga boleh membantu mengurangkan penyebaran sel kanser. Walau bagaimanapun, kajian ini hanya dijalankan pada tikus makmal. Tetapi ia memberikan hasil yang menggalakkan kerana saintis melihat bilangan sel stem hematopoietik (HSC) berkembang.

IKLAN

Sel-sel ini adalah yang bertanggungjawab untuk mencipta sel darah baru. Hakikat bahawa terdapat lebih banyak HSC dan sel darah secara umum bermakna, dalam jangka panjang, sistem imun boleh melawan kanser dengan lebih cekap. Percubaan telah dibuat untuk mengekstrapolasi hasil penyelidikan ini kepada manusia, tetapi setakat ini tidak ada yang mencapai kesimpulan yang disokong oleh komuniti saintifik.

Bonus: Puasa kulit tidak sama dengan puasa, tetapi ia juga menjadi popular.

Puasa kulit trend terbaharu

Apa Yang Terjadi Pada Kulit Jika Anda Berpuasa. Pakar Akui Kesannya Luar Biasa

Puasa kulit adalah trend baru yang telah mendapat lebih ramai pengikut. Amalan ini tidak banyak kaitan dengan diet atau makanan, selain berkongsi nama. Sebaliknya, ideanya adalah untuk berhenti menggunakan begitu banyak produk dengan bahan kimia dalam rutin penjagaan kulit harian anda dan biarkan ia berehat selama beberapa hari atau minggu. Ia adalah sejenis detoks untuk kulit.

IKLAN

Apa Yang Terjadi Pada Kulit Jika Anda Berpuasa. Pakar Akui Kesannya Luar Biasa

Teori yang menyokong kaedah pembersihan ini ialah kulit menghasilkan lemak sendiri, yang menghalang kehilangan kelembapan semula jadi. Walaupun tiada bukti saintifik untuk menyokong amalan ini, ramai orang telah menerimanya. Walau bagaimanapun, ada sesuatu yang perlu kita jelaskan. Satu-satunya perkara yang kita tidak boleh berhenti menggunakan semasa tempoh detoks ini ialah pelindung matahari.

Islam itu indah! Puasa menjadi trend kesihatan dan kecantikan pada pengamal-pengamal diet sihat. Apabila mesin proses makanan dalam badan direhatkan dari aktiviti makan, jadi ia berfungsi untuk memnbaikpulih system pemakanan anda. Jadi tidak mustahil apabila berpuasa badan dan kulit anda pasti akan menampilkan perubahan yang ketara.

SUMBER: BRIGHTSIDE

https://youtu.be/D8rhBnVCg90