Bulan ini menyaksikan graduan yang menyambut hari konvokesyen selepat tamat pengajian. Pelbagai ragam dan memori yang dikongsi di media sosial masing-masing. Salah seorang adalah anak sulung kepada pelakon hebat Didie Alias, Nur Dhaniyah. Menulis dalam laman instagramnya betapa dia begitu mengagumi ibunya itu sendiri. Menurutnya ibunya itu akan selalu ada untuk menjadi pasukan sorak baik dalam bidang sukan atau akademik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dhaniyah R. (@niyardzn) on

Tambahnya lagi dia bukanlah pelajar yang pintar dalam kelas, bukan juga menjadi pelajar terbaik ketika di sekolah menengah. Malah dia juga gagal dalam subjek Add Math, ponteng kelas Geografi dan memanjat pagar sekolah untuk membeli makanan segera.

Tetapi katanya itu adalah pengalaman terbaik ketika bersekolah menengah. Malah saat dia menerima tawaran belajar di UniKL dan saat itulah dia berubah untuk muhasabah diri. Semua yang dilakukan semata-mata untuk membuatkan insan bergelar ibu ini bangga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dhaniyah R. (@niyardzn) on

Dhaniyah turut merasakan pengorbanan yang dilakukan itu sudah memadai, tetapi rupanya tidak. Ia hanyalah 10 peratus dari pengorbanan dilakukan ibunya demi untuk keluarga mereka.

IKLAN

Walaupun menurutnya wanita ini tidak pernah memeriksa kerja rumah atau ambil tahu berapa banyak subjek yang diambil untuk setiap semester (disebabkan kesibukannya), tidak tidak bermakna ibunya itu tidak ambil peduli. Wanita yang juga pelawak popular ini itu hanya memerhatikan segalanya dalam diam.

Apa yang perlu dilakukan ketika itu adalah memberi keputusan terbaik buat ibunya. Jadi sempena hari konvokesyen ini, Dhaniyah bersyukur kerana sudah berjaya membanggakan ibunya itu sekaligus menjadi contoh buat adik-adik.

IKLAN

Tambahnya lagi, setiap orang memang berusaha bersungguh-sungguh untuk diri sendiri tapi bagi dirinya, mereka (merujuk bersama ibunya itu)  telah mendaki bersama-sama hinggalah ke puncak jaya.

Dalam satu posting yang lain pula, Dhaniyah turut memberitahu ketika membuat keputusan menyambung pelajaran di peringkat Diploma, dia masih lagi single, dan ketika mengambil Ijazah Sarjana Muda, dia sudah berkahwin dan sewaktu hari konvokesyen pula, hijabi yang mempunyai follower hampir 20K ini sudah mempunyai anak sambil menyorong stroller.

Anak Sulung Didie Alias Terharu Banggakan Ibunya Di Hari Konvokesyen Walaupun Sudah Bergelar ‘Mama’

IKLAN

Dia yang berkahwin muda ketika berusia 22 tahun pada 2015 lalu dengan pasangannya Mohd Razishahriman Sabari. Mereka baru dikurniakan anak sulung April lalu dan juga merupakan cucu pertama bagi ibunya Didie Alias dan bapanya pelakon Ridzuan Hashim.

Ahad lalu menyaksikan Dhaniyah berjaya dianugerahkan ijazah Sarjana Muda dalam Multimedia Technologi (hons) In Interactive Multimedia Design dan ternyata kejayaannya ini memberi inspirasi kepada adik-adiknya yang lain.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dhaniyah R. (@niyardzn) on

KREDIT FOTO: INSTAGRAM DHANIYAH & DIDIE ALIAS

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI