Dalam sebuah pernikahan, memiliki seorang anak adalah hal selalu ditunggu tunggu dan diimpi-impikan. Anak merupakan anugerah dari Allah. Anak mampu memberi kebahagiaan, mampu lebih mendekatkan dan meningkatkan kasih sayang antara suami isteri, juga akan mendapatkkan jaminan rezeki dari Allah.

Umumnya para suami isteri menerima anak perempuan atau lelaki asalkan sihat dan kelak menjadi anak yang berakhlaq baik. anak lelaki dan anak perempuan tentu memiliki keistimewaan yang berbeza walaupun sama-sama anugerah dari Allah. Memiliki anak perempuan dalam islam, jom semak keistimewaannya dalam islam:

1. Pelindung dari Api Neraka

“Siapa yang diuji dengan kehadiran anak perempuan, maka anak itu akan menjadi pelindung baginya di neraka”. (HR Ahmad).

Jika seorang pasangan suami diberi anugerah oleh Allah dengan seorang anak perempuan dan mampu melewati ujian Allah dalam hal memimpin dan mendidik anak perempuan tersebut pada jalan Allah, maka akan menjadi pelindung kedua Ibu Bapanya dari api neraka.

Anak perempuan yang dididik dengan kasih sayang hingga mampu menjadi anak yang solehah seperti memiliki hati yang lembut, menutup aurat, dan berbakti menunjukkan keberhasilan Ibu Bapa dalam mendidik anak tersebut. Ibu Bapa dapat mengajarkan cara bergaul yang baik menurut islam agar kelak menjadi anak solehah dan menjadi penghalang Ibu Bapanya dari api neraka

2. Dekat dengan Rasulullah

“Siapa yang menanggung nafkah dua anak perempuan sampai baligh, maka pada hari kiamat antara saya dan dia seperti ini. beliau menggabungkan jari-jarinya”. (HR Muslim). rasulullah juga memiliki anak perempuan yang amat disayangi dan sholehah, yakni Fatimah Az Zahra.

Pada hari kiamat nanti, Ibu Bapa yang memiliki dua anak perempuan dan tulus menghidupi semata karena Allah, akan mendapat syafaat pada hari kiamat. kenikmatan tersebut merupakan salah satu wujud kasih sayang Allah kepada wanita.

3. Jalan Masuk Syurga

“Siapa yang memiliki anak perempuan, dia tidak membunuhnya dengan dikubur hidup-hidup, tidak menghinanya, dan tidak lebih mengutamakan anak lelaki, maka Allah akan memasukkannya ke dalam surga”. (HR Abu Daud).

Allah menjamin surga bagi kedua Ibu Bapa yang memiliki anak perempuan dan memperlakukan anak tersebut dengan baik serta tidak membeza-bezakan kasih sayangnya dengan anak lelaki. Ciri-ciri wanita penghuni syurga ialah yang menerima anugerah Allah berupa anak perempuan dengan bahagia dan mendidiknya semata kerana Allah.

IKLAN

4. Lebih Dekat Secara Hati Nurani

Anak perempuan memiliki hati yang lebih lembut, anak perempuan umumnya lebih dekat dengan Ibu Bapa terutama ibu kerana karakter perempuan yang hampir sama. Ibu Bapa wajib menjaga dan melindungi anak perempuannya dari jalan atau pergaulan yang salah.

Harus biasakan dengan ilmu agama sejak kecil, sehingga ketika dewasa ia akan faham tentang ilmu agama dan memiliki kedekatan yang lebih dengan Ibu Bapanya kerana mendidik nuraninya untuk menjadi anak yang berbakti. Tetap ada pula hak Ibu Bapa terhadap anak perempuannya yang sudah menikah sebab Ibu Bapalah yang mendidik menjadi wanita yang berbakti.

5. Pelindung di Hari Kiamat

“Siapa yang memiliki 3 anak perempuan, lalu dia bersabar, memberinya makan dan minum, dan pakaian dari hasil usahanya, maka semuanya akan menjadi pelindungnya pada hari kiamat”. (HR Ibnu Majah).

Jelas dari hadis tersebut bahawa seseorang yang dianugerahi Allah 3 anak perempuan dan bersabar dalam mengurusnya serta bekerja keras untuk mendidiknya menjadi anak solehah, kelak akan dilindungi ketika hari kiamat sebab kebaikannya pada ketiga anaknya. itulah salah satu perlindungan ketika hari kiamat menurut islam.

6. Cermin Kelembutan Hati

Anak perempuan memiliki hati yang lembut, umumya anak perempuan terbiasa bermain segala sesuatu yang berhubungan dengan keindahan, seperti boneka yang cantik atau bermain masak memasak. Hal tersebut merupakan cermin kelembutan hati yang telah Allah tanamkan sejak kecil sebagai ciri khas anak perempuan. Ibu Bapa harus mampu berikannya menjadi orang yang berhati dan bersikap lembut terhadap Ibu Bapa.

7. Mudah dalam Membantu Ibu Bapa

Anak perempuan seringkali lebih senang bermain di rumah daripada keluar. Hal tersebut dapat menjadi sisi positif jika kedua Ibu Bapa dapat mendidiknya. Ibu Bapa dapat mengarahkan untuk mulai melatih kebiasaan tentang kewajiban perempuan sejak awal, seperti membersihkan rumah dan memasak.

IKLAN

Dengan demikian ibu bapa akan merasa sangat terbantu ketika anak perempuan tersebut sudah mampu membantu Ibu Bapanya. Selain termasuk didikan agar anak berbakti, kebiasaan baik tersebut nantinya akan sangat bermanfaat untuknya ketika ia sudah dewasa, ia menjadi lebih bebas dalam hal apapun.

8. Khabar Gembira dari Allah

“Apabila mereka diberi kabar gembira dengan kelahiran anak perempuan, merah padamlah wajahnya dan dia sangat marah… ketahuilah betapa buruknya apa yang mereka tetapkan itu”. (QS An Nahl : 58-59).

Anak perempuan sesungguhnya adalah sebuah khabar gembira dari Allah, bagi orang yang menolaknya hal tersebut dipandang buruk oleh Allah sebab Allah amat memuliakan perempuan dengan berbagai syariatNya seperti wajib menutup aurat agar tidak digoda oleh lelaki.

9. Cerminan Ibu

Anak perempuan merupakan cerminan dari ibunya, jika seorang ibu mampu mendidiknya dengan cara islam dan menghindarkannya dari pengaruh buruk, maka anak tersebut juga akan menjadi wanita yang solehah seperti ibunya. Sebab itu sebagai Ibu Bapa harus memberi contoh yang baik terlebih dahulu baru mengajar pada anaknya.

10. Memberi Kebanggaan

Pada masa sekarang, banyak perempuan yang memiliki kesempatan sama dengan lelaki dalam hal apapun, baik dalam hal pendidikan mahupun pekerjaan. Ibu Bapa yang memiliki anak perempuan dan mmapu membesarkan hingga meningkat dewasa dan memiliki sifat yang solehah, tentu akan merasa bangga sebab mampu menjadian anaknya sukses dan memiliki kemampuan yang sama dengan anak lelaki.

11. Jalan Untuk Berbuat Baik

“Tidaklah seorang muslim yang memiliki dua anak perempuan yang telah dewasa lalu dia berbuat baik pada keduanya kecuali akan dimasukkan ke surga”. (Shahih Al Adabil Mufrad).

IKLAN

Keutamaan memiliki anak perempuan merupakan kesempatan atau ladang pahala yang besar dalam islam, Ibu Bapa yang berhasil memimpin dan mendidik sebaik mungkin sesuai kemampuannya, akan menjadikan jalan baginya untuk selalu berbuat baik dan menjadi jalan mendapat pahala.

Banyak tantangan memiliki anak perempuan yang semua itu merupakan jalan kebaikan untuk mendidik dan menyayangi, misalnya ialah tentang memberikan kesedaran untuk menjaga diri dengan menutup aurat dengan sempurna. Hal tersebut merupakan salah satu jalan kebaikan yang dapat Ibu Bapa terapkan untuk anak perempuannya agar dapat menggapai syurgaNya.

12. Meningkatkan Kasih Sayang

“Aku pun melihat Abu Bakar mencium pipi putrinya sambil berkata, bagaimana keadaanmu putriku?”. (HR Bukhari).
Anak perempuan yang memiliki sifat lebih lembut dan cenderung lebih manja, umumnya lebih disayangi oleh Ibu Bapa. Lebih dikhawatiri dalam kehidupan sehariannya, juga lebih diawasi ketika bergaul dan berteman. Hal tersebut merupakan bentuk kasih sayang. Memiliki anak perempuan dapat menjadi cara-cara untuk meningkatkan kasih sayang, sehingga akan meningkatkan kasih sayang dan rahmat Allah pula bagi Ibu Bapanya.

13. Dimuliakan Oleh Allah

Jelas dari berbagai ayat Al Quran dan hadis bahawa wanita selalu dimuliakan dan dilindungi, hal tersebut berlaku sejak kecil, semasa masa dewasa, juga setelah anak perempuan tersebut berkeluarga. Sungguh keutamaan memiliki anak perempuan dalam islam ialah Ibu Bapanya akan menjadi hamba yang beruntung sebab pintu amalan kebaikan terbuka dengan lebar.

14. Memiliki Darjat Yang Sama

Anak perempuan memiliki darjat yang sama dengan anak lelaki. Anak perempuan tidak ada beza dalam hal kepandaian dalam pendidikan mahupun dalam pekerjaan. Keutamaan memiliki anak perempuan dalam islam ialah anak perempuan tersebut tidak memiliki perbezaan di mata Allah, semua memiliki kesempatan yang sama untuk beribadah dan mendapat jalan berbuat baik yang sama pula.

15. Lebih Cerdas dalam Ilmu dan Menerima Nasihat

Anak perempuan yang cenderung menurut dan akan memudahkan Ibu Bapa dalam mmeberi ilmu dan memberi nasihat. Memang tidak semua anak perempuan baik dan penurut, bergantung dari cara Ibu Bapanya mendidik sejak kecil dan bagaimana cara Ibu Bapanya menanamkan kesedaran nurani islam di hati anaknya. Anak perempuan yang solehah, dalam pergaulan akan tetap mengingat nasihat Ibu Bapanya untuk menjaga diri dan melakukan yang terbaik dalam setiap urusannya, jika Ibu Bapa berhasil menanamkan rasa ketakwaan keluarga sejak awal.

Keutamaan memiliki anak perempuan dalam islam ialah ujian bagi Ibu Bapa untuk melakukan hal tersebut, Ibu Bapa memiliki tanggung jawab untuk mendidik anak perempuannya hingga anak perempuan tersebut menikah dan telah memiliki suami sebagai pemimpinnya. Ujian tersebut akan menajdikan Ibu Bapa lebih sabar ketika memberi ilmu dan memberi nasihat sehingga kelak anaknya boleh menjadi wanita yang cerdas dan solehah. Jangan lupa bersyukur dengan kebaikan dan memberi yang terbaik untuk anak anda.

SUMBER: Dalami Islan

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI