Memakai fon telinga anda secara berterusan boleh mendatangkan lebih banyak kemudaratan daripada kebaikan dan ini lebih daripada sekadar menolak hakikatnya.

Adakah anda seorang yang sentiasa menggunakan ‘earbud’?

Amaran Kepada Berjuta-Juta Pengguna Airpods Mengenai Ancaman Kesihatan Yang Berbahaya

Ia mungkin mendatangkan lebih mudarat daripada yang anda tahu dan pakar memberi amaran bahawa bukan hanya pendengaran anda yang membayar harganya. Mendengar telefon, muzik, filem dan rancangan yang terlalu kuat dan terlalu lama menyebabkan lebih satu bilion orang muda berisiko kehilangan pendengaran, kajian baharu didedahkan beberapa pakar.

@doobiedukesims #drsina #tiktok #otomycosis #earfungus #viralvideo #earfun #fungus #fyp #airpods #nasty #puke #gnarly #narly #ear #ears #earinfection #apple #headpho ♬ original sound – user47379241263

Tetapi pengguna ‘earbud’ yang kerap juga menghadapi banyak masalah telinga lain yang jarang dibincangkan dan banyak lagi yang perlu dilakukan daripada hanya menolak raket. Memakai fon telinga dan ‘earbud’ anda terlalu lama boleh mengganggu kitaran tahi telinga semula jadi.

Amaran Kepada Berjuta-Juta Pengguna Airpods Mengenai Ancaman Kesihatan Yang Berbahaya

Ini adalah perkembangan semula jadi untuk memindahkan serpihan keluar dari telinga, sambil menambah bahawa tahi telinga wujud untuk memerangkap habuk, bakteria, sel kulit, serangga dan perkara lain.

Apabila anda meletakkan ‘earbud’ ke dalam telinga, anda menyekat keupayaan tahi telinga untuk melarikan diri. Anda menghentikan udara masuk yang boleh membantu (tahi telinga) ​​kering dan mengelupas. ‘Earbud’ juga memerangkap peluh dan lembapan, supaya ia kekal basah dan melekit lebih lama.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Kalau Tak Nak Pekak Di Usia Muda, Elakkanlah Pakai Earphone Pada Waktu Tidur

Alat yang sama kesan yang lain

Amaran Kepada Berjuta-Juta Pengguna Airpods Mengenai Ancaman Kesihatan Yang Berbahaya

Walaupun ‘earbud’ terletak di telinga anda sama seperti alat bantu pendengaran, peranti mempunyai kesan yang berbeza. Alat bantu pendengaran dikawal dengan sangat baik, apa sahaja yang masuk ke dalam telinga anda, ia memastikan ia disterilkan dan bersih, terdapat proses untuk memastikan anda tidak mendapat jangkitan.

Sedangkan dengan fon telinga, anda cenderung untuk memilihnya daripada beg anda dan meletakkannya terus ke dalam, jadi anda mendedahkan banyak bakteria, kotoran, benda lain terus ke telinga apabila ia tidak sepatutnya mempunyainya.

Cara membersihkan AirPods anda.

Kekurangan garis panduan tentang keperluan untuk memastikan peranti fon telinga anda bersih membawa risiko pengguna meletakkan diri anda pada risiko jangkitan.

IKLAN

Apa yang boleh berlaku dengan tahi telinga dalam jangka masa panjang, kebanyakan masa anda boleh membersihkannya, tetapi memperkenalkan bakteria, kulat dan juga menyebabkan keradangan boleh merosakkan pendengaran kadang-kadang secara kekal, sekurang-kurangnya ia boleh membawa jangkitan.

Mereka yang memastikan AirPod atau fon telinga mereka bersih tetapi jarang mengeluarkannya juga tidak selamat daripada masalah. Walaupun anda meletakkan ‘earbud’ yang sangat bersih di telinga untuk jangka masa yang lama, telinga tidak dapat mempunyai fungsi pembersihan diri eskalator itu.

Amaran Kepada Berjuta-Juta Pengguna Airpods Mengenai Ancaman Kesihatan Yang Berbahaya

Ia meninggalkannya melekit lebih lama daripada yang sepatutnya dan walaupun tanpa jangkitan, kelekitan itu sebenarnya kadangkala membawa sel darah putih dan menyebabkan lebih banyak penyumbatan di kawasan itu, yang kemudiannya boleh kehilangan pendengaran buat sementara waktu, sakit telinga.

IKLAN

Satu video tular dari doktor telinga, hidung dan tekak Dr Sina Joorabchi menunjukkan kelemahan kepada penggunaan berlebihan AirPod – “bola kulat” di telinga pesakit. Jangkitan kulat yang dipanggil otomycosis mencipta “campuran kulat dan tahi telinga” di telinga pesakit, yang mendakwa telah memakai AirPodsnya “secara berterusan”.

ARTIKEL BERKAITAN: Pekak Di Usia Muda! Generasi Ini Bakal Hadapi Masalah Pendengaran, Dr.Shasa Pesan…

Mendengar terlalu kuat dan terlalu lama boleh membawa kesan yang serius. Banyak perkara ini boleh dicegah. Kami tidak mahu memburukkan lagi keadaan itu. Fon telinga kerana teknologi adalah agak baharu dan apabila ia berkembang pesat dalam jualan, pakar tidak pasti tentang kesan jangka panjangnya terhadap masalah kehilangan pendengaran.

Petua pakar untuk penggunaan fon telinga yang sihat

Amaran Kepada Berjuta-Juta Pengguna Airpods Mengenai Ancaman Kesihatan Yang Berbahaya

  • Pastikan bersih. Jangan letakkannya di telinga apabila kotor.
  • Jika anda perlu mempunyai audio untuk jangka masa yang lama, pilih fon kepala atas telinga untuk membolehkan aliran udara lebih sedikit.
  • Dedahkan telinga anda di udara terbuka untuk menjana aliran udara selama mungkin.
  • Beri telinga anda berehat apabila boleh.
  • Jika anda berasa sakit telinga, gatal atau kehilangan pendengaran, maka berhati-hati dengannya dan dapatkan pemeriksaan.
  • Rendahkan kelantangan.
  • Jika pembentukan tahi telinga menjadi masalah, berjumpa pakar jangan cuba ubat sendiri.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

(Sumber: TikTok)

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI