Bebanan hidup seharian bukan diukur dari kurangnya pendapatan untuk menyara hidup, malah kesukaran dan kesulitan itu datang dalam pelbagai bentuk. Sehingga tidak mampu seseorang itu menanggung segala beban yang datang.

Yakinlah bahawa Allah itu maha mengetahui, setiap ujian dan setiap kesulitan yang datang pasti ada kemanisan. Lantas bagaimana cara harus kita laksanakan agar dihidari dari kesulitan hidup. Berbaliklah pada ayat-ayat suci al-quran, jadikan amalan walaupun sepotong ayat. Umpama zikir sepanjang hari dan setiap pekerjaan.

Dihidari Kesulitan Malah Pahala Bertambah

Di dalam islam setiap patah ayat Al-Quran sekiranya diamalkan dan dibaca, anda perolehi pahala berganda. Selawat Annuruz Zati adalah selawat yang disusun oleh Syaikh Abul Hasan Assyazili. Disebutkan oleh Syaikh Yusuf bin Ismail Annabhani dalam kitab Afdhalus Selawat ‘ala Sayyidis Sadat, bahawa selawat ini nilai pahalanya sama dengan membaca 1.000 selawat.

Salah satu keutamaan selawat ini adalah boleh menghilangkan kesusahan dalam hidup. Caranya adalah dengan membaca selawat ini sebanyak 500 kali. Dengan izin Allah, kesusahan dan kesulitan dalam hidup akan segera terselesaikan.

IKLAN

Syaikh Yusuf bin Ismail Al-Nabhani berkata;

قال سيدي احمد الصاوي هذه صلاة النور الذاتي لسيدي ابي الحسن الشاذلي رضي الله عنه ونفعنا به وهي بمائة الف صلاة وعدتها خمسائة لتفريج الكرب

IKLAN

“Sayid Ahmad Asshawi berkata, ‘Ini adalah selawat Annuruz Zati yang disusun oleh Syaikh Abul Hasan Al-Syazili, semoga Allah meridhainya dan memberikan manfaat kepada kita melalui dirinya. Selawat ini nilainya sama dengan 1.000 selawat. Hitungan selawat ini dibaca sebanyak 500 kali untuk menghilangkan kesusahan.”

Lafaz selawat Annuruz Zati ini adalah sebagai berikut;

IKLAN

اَللّٰهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ نِالنُّوْرِ الذَّاتِى وَالسِّرِّ السَّارِىْ فِى سَائِرِ اْلأَسْمَآءِ وَالصِّفَاتِ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ

Allohumma sholli wa sallim wa barik ‘ala sayyidina muhammadinin nuriz zati was sirris sari fi sa-iril asma-i wash shifati wa ‘ala alihi wa shohbihi wa sallim

“Ya Allah, limpahkanlah rahmat, keselamatan dan keberkahan kepada junjungan kami Nabi Muhammad, yang merupakan cahaya diri dan rahasia yang beredar dalam seluruh asma dan sifat, juga limpahkan kepada keluarga dan sahabat-sahabatnya.”

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI