Mengoleskan rambut adalah amalan mencurahkan minyak ke rambut dan mengurut ke kulit kepala untuk meningkatkan kelembapan, kilauan, dan bersinar. Minyak rambut boleh melembutkan rambut dan menyediakan vitamin dan mineral yang dilucutkan dari kerap mencuci.

Amalan ini telah digunakan di India selama berabad-abad dan disyorkan dalam perubatan Ayurveda. Minyak rambut menyebar amalan Ayurveda dan banyak kegunaannya untuk menjaga kesihatan dan kegemilangan rambut mereka. Bahkan mungkin mengurangkan keguguran rambut, menurut beberapa pakar.

Terdapat juga teknik khusus untuk mengoleskan rambut, serta pelbagai jenis minyak yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan faedah tertentu. Ramai wanita Asia Selatan mengoleskan rambut sebagai tradisi budaya, terdapat banyak ilmu di sebalik praktik ini.

Khasiat menganjalkan rambut

Minyak memainkan peranan penting dalam melindungi rambut dari haus dan lusuh . Rambut berminyak secara berkala dapat mengurangkan keletihan hygral. Sumber yang Dipercayai, atau bengkak dan pengeringan rambut Minyak melindungi folikel dari surfaktan dengan mengisi jurang antara sel kutikula.

“Minyak membantu dalam kesihatan kulit kepala. Apabila anda mengurut kulit kepala dengan lembut, ia membantu dalam pengelupasan dan kadang-kadang membantu mengurangkan keguguran rambut”, kata pakar yang di petik dari artikel laman sesawang healthline. Pakar rambut dan kulit kepala menjelaskan bahawa minyak mempunyai asid lemak yang membantu menggantikan lipid di rambut. Ini hilang kerana rawatan kimia, gaya, atau bahkan pencemaran.

“Lipid memainkan peranan yang sangat penting dalam membuat rambut kelihatan sihat. Mereka membantu mengekalkan kilauan rambut, ” katanya. Minyak membantu menguatkan batang rambut, terutama jika rambut kering. Paling bermanfaat apabila minyak dibiarkan di rambut semalaman.

Minyak apa yang harus anda gunakan?

Apa minyak yang anda gunakan bergantung pada keperluan rambut anda. Jenis minyak yang berlainan mempunyai vitamin yang berlainan dan dengan penggunaan minyak ini secara langsung, batang rambut semakin kuat. Perlu diingat, semasa menggunakan minyak pada kulit kepala anda, mungkin perlu diuji untuk memastikan tidak mengalami alergi. Lakukan ujian tampalan sebelum menggunakan minyak di rambut anda untuk rawatan penuh.

Menurut Ayurveda, tekstur dan kesihatan rambut ditentukan oleh doshas. Ini dipercayai bioenergi atau kekuatan hidup yang membentuk perkembangan tubuh. Mereka dikenali sebagai vata (angin), pitta (api), dan kapha (air dan bumi). Jika vata tinggi, rambut akan menjadi tipis, keriting juga kering dan memerlukan minyak biasa,” kata pelatih kesihatan Ayurveda, Dr. Varalakshmi Yanamandra di dalam artikel manfaat minyak rambut.

IKLAN

Amalan Ayurveda juga menunjukkan bahawa individu dengan pitta tinggi mempunyai campuran rambut berminyak dan kering. Mereka juga mungkin lebih rentan terhadap uban dan alopecia pramatang. Mereka yang mempunyai kapha tinggi mempunyai rambut berminyak, tebal, panjang, dan kerinting. Memilih jenis minyak yang betul banyak bergantung pada faktor-faktor ini. Berikut adalah senarai minyak yang dicadangkan oleh pakar.

Minyak Kelapa

Minyak kelapa dara adalah minyak rambut yang paling biasa digunakan wanita Asia. Asid lemak utamanya adalah asid laurik. Ia mempunyai kaitan yang tinggi untuk protein rambut yang bermaksud ia terikat dengan protein dan dapat dengan mudah meresap ke dalam batang rambut. Ini menjadikannya salah satu minyak terbaik untuk mengurangkan kehilangan protein dari rambut yang rosak dan tidak rosak.

Berat molekul rendah, minyaknya ringan dan dapat menembusi batang rambut dengan mudah. Minyak kelapa dapat dalam keadaan mendalam, memberikan perlindungan semula jadi, dan umumnya merupakan pilihan yang baik untuk kebanyakan jenis rambut.

Beli minyak kelapa secara dalam talian: Minyak kelapa dara

Minyak Bijan

Sesuai untuk rambut jenis vata, minyak bijan mengurangkan kegatalan dan juga dapat mengelakkan hujung pecah. Kaya dengan vitamin B1, kalsium, tembaga, fosfor, zat besi, magnesium, mangan, dan zink. Minyak bijan juga menyediakan penyejuk dalam pada kulit kepala dan melicinkan rambut. Kualiti antibakteria dan antijamurnya dapat membantu mencegah kelemumur.

Beli minyak bijan secara dalam talian: Minyak bijan

IKLAN

Minyak badam

Minyak badam lebih ringan daripada minyak bijan, tetapi sedikit lebih tebal daripada minyak kelapa. Minyak ini bagus untuk jenis pitta, minyak badam mengandungi vitamin B, K, dan E. Vitamin E dapat mengurangkan tekanan oksidatif. Satu kajian menunjukkan bahawa pertumbuhan rambut meningkat 34.5 persen pada mereka yang menambah vitamin E secara oral selama 8 bulan, walaupun penting untuk diperhatikan bahawa hasilnya mungkin sangat berbeza apabila digunakan secara langsung pada rambut.

Vitamin B7 juga dikenali sebagai biotin. Ia juga dapat membantu menyokong pertumbuhan rambut, walaupun penelitian Sumber Dipercayai terbatas, terutama dalam hal aplikasi topikal.

Beli minyak badam secara dalam talian: Minyak badam

Minyak Jaborandi

Jaborandi adalah tumbuhan herba dari hutan tropika di Amerika Selatan yang digunakan secara meluas dalam syampu dan gel. Minyak ini lebih terapeutik daripada kebanyakan minyak dan boleh membantu pertumbuhan rambut, menyuburkan kulit kepala kering dan mencegah uban pramatang. Ia juga melembapkan rambut dan dapat mencegah pecah dan kelemumur.

Minyak Argan

Minyak argan biasanya dikenali sebagai minyak Maghribi. Kaya dengan vitamin A, C, E, antioksidan, dan asid lemak omega-3. Berfungsi sebagai perapi semula jadi dan membantu menguatkan rambut.

IKLAN

Beli minyak argan secara dalam talian: Minyak Argan

Minyak Kelor atau Moringa

Sumber gambar: Merdeka.com

Minyak kelor berfungsi dengan baik untuk rambut kering. Ia mengandungi asid oleik yang menjadikannya pelembap yang baik untuk rambut. Pakar mengesyorkan menggunakan minyak kelor dengan minyak pembawa seperti minyak badam.

Beli minyak moringa secara dalam talian: Minyak Moringa

Minyak Bhringraj atau Amla

Selain minyak yang disebutkan di atas, pakar juga mencadangkan penggunaan minyak bhringraj atau minyak amla untuk jenis rambut pitta. Kedua-dua minyak mempunyai kesan penyejukan dan membantu mengimbangkan dos pitta.

Banyan Botanicals menawarkan formulasi terutama untuk minyak rambut yang mengandungi minyak bhringraj sama seperti juga ramuan lain seperti gotu kola.

Berapa kerapkah anda mengoleskan miyak rambut

Ayurveda mengesyorkan mengoleskan rambut hampir setiap hari sebagai sebahagian daripada rutin harian, walaupun ini mungkin tidak realistik untuk semua orang. Minumun penggunaan rambut minyak sekurang-kurangnya dua kali seminggu, paling sesuai malam sebelum anda merancang untuk mencuci rambut.

Sekiranya tidak boleh membiarkan minyak semalaman, anda boleh mengeringkan rambut sejam sebelum mandi dan membungkus kepala dengan tuala panas. Ini akan mengekstrak sedikit nutrien dari minyak dalam jangka waktu yang singkat.

Minyak rambut adalah rawatan untuk rambut sihat yang berasal dari tradisi perubatan Ayurveda. Pengambilan minyak secara berkala dapat mengelakkan rambut daripada kerosakan yang disebabkan oleh pencemaran dan bahan kimia yang terdapat dalam syampu. Ia juga dapat meningkatkan kelembapan, kilau, dan bersinar, dan mungkin mencegah keguguran rambut.

Pentingnya memahami keperluan rambut anda dan memilih minyak anda dengan sewajarnya. Berminyak setiap malam memberikan faedah maksimum.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI