Putaran haid yang normal dalam 7 hari sebulan, manakala yang tidak normal pula ada yang lebih dari 10 hari. Kedatangan haid boleh meletihkan dan juga boleh menggangu urusan kerja seseorang.

Mungkin ada yang terfikir untuk ambil ubat penahan haid bagi mendapatkan menghentikan putaran haid yang tidak menentu.

Persoalannya apakah hukumnya mengambil ubat menahan haid. Ulama berbeza pendapat tentang hukum memakan ubat untuk menahan haid dari keluar sama ada ubat itu berbentuk pil atau cecair.

Di antara Ulama silam yang berpandangan harus mengambil ubat penahan haid adalah Imam Ahmad Bin Hanbal. Imam Ibnu Qudamah meriwayat di dalam almughni:-

“Tidak mengapa seorang wanita minum ubat untuk memberhentikan haidnya sekiranya ubat tersebut dikenali (tidak membawa kesan negatif).”

Antara Ulama semasa yang berfatwa harus mengambil ubat penahan haid adalah imam Yusuf al Qaradhawi dan Syeikh Wahbah az zuhaili.

Imam al Qaradhawi menyebutkan fatwanya berkaitan keharusan mengambil ubat penahan haid di dalam bukunya Feqhu siyam. Imam Qaradhawi juga menyebutkan bahawa ulama semasa yang lain juga membenarkan pengambilan ubat penahan haid.

Kata Dr Syeikh Wahbah az zuhaili:

“Perempuan ini dan seumpamanya boleh melakukan perkara (ambil pil penahan haid) ini pada Ramadan dan pada haji tetapi tidak dipaksa dan tidak mesti”

Ayat Doa Bagi Menangguh Dan Menghentikan Sementara Haid Wanita

Ayat dan doa di bawah ini bertujuan untuk menangguh dan menghentikan sementara pusingan haid kaum wanita. Ia boleh digunakan sebagai suatu ikhtiar untuk mengatasi penyakit reproduktif wanita dan bagi kelancaran mengerjakan ibadah Ramadan mahupun ibadah haji dan umrah.

Sekiranya memang waktu sepatutnya ‘keuzuran’ atau didatangi haid dan ingin melakukan sesuatu ibadah atau berlaku sesuatu yang tidak dapat dielakkan seperti perubahan jadual perjalanan dan flight semasa hendak menunaikan ibadah Haji dan umrah maka bolehlah diikhtiarkan membaca dan mengamalkan doa berikut:

IKLAN

DOA

Doa dan ikhtiar bagi menangguh dan menghentikan sementara haid wanita.

Hijabi Alami Putaran Haid Tidak Menentu, Ada Juga Doa Menangguh Dan Menghentikan Sementara Haid.Bacaan Ayat dan Surah

Baca ayat-ayat berikut setiap satunya sekali:

1. Ayat pertama, surah Al-Masad (Al-Lahab) : 

Hijabi Alami Putaran Haid Tidak Menentu, Ada Juga Doa Menangguh Dan Menghentikan Sementara Haid. 2. Baca dari ayat 38, Surah Yaasin :

Hijabi Alami Putaran Haid Tidak Menentu, Ada Juga Doa Menangguh Dan Menghentikan Sementara Haid.

3. Baca sebahagian dari ayat 44, Surah Hud :

Hijabi Alami Putaran Haid Tidak Menentu, Ada Juga Doa Menangguh Dan Menghentikan Sementara Haid.

IKLAN

4. Baca sekali Surah Al-Ikhlas : Ayat 1 – 4

Hijabi Alami Putaran Haid Tidak Menentu, Ada Juga Doa Menangguh Dan Menghentikan Sementara Haid.

5)  Baca Selawat Nabi :

Hijabi Alami Putaran Haid Tidak Menentu, Ada Juga Doa Menangguh Dan Menghentikan Sementara Haid.

Doa penahan dan ayat-ayat di atas boleh juga digunakan untuk menahan darah akibat luka/ kemalangan, tumpah darah yang tiada henti, cirit-birit, muntah-muntah dan sebagainya.

C.  Waktu Masa Membacanya

Doa dan ayat-ayat di atas boleh dibaca ketika:

  • Selepas kedatangan haid terakhir.
  • Sewaktu dijangka haid akan tiba.
  • Setiap kali selepas solat fardhu 5 waktu.
  • Apabila hendak berangkat ke Tanah Suci.
  • Sepanjang berada dalam ihram.

Cara Mengamalkannya:

1. Apabila selesai membaca ayat 1, 2 dan 3, tekankan lidah ke lelangit, tarik nafas dan tahan selama 5 saat sambil berdoa (mohon dihentikan sementara haid sehingga selesai ibadah haji / umrah) lalu dihembuskan ke dalam air.

IKLAN

2. Diteruskan membaca surah Al-Ikhlas dan ketika berhenti pada setiap hujung ayat hendaklah disebutkan niatnya dalam hati di situ; contohnya, “Ya Allah! Berhentikanlah darah ini.” Lalu ditiupkan ke dalam air.

3. Diakhiri dengan membaca Selawat Nabi lalu dihembuskan ke dalam air kemudian dibuat minum. Insya’Allah mujarab.

4. Boleh juga ditiupkan dan sapu sebanyak tiga kali pada bahagian ari-ari atau peranakan iaitu di bahagian atas dan bawah perut.

5. Bermohonlah dengan sepenuh keikhlasan hati dan bersungguh-sungguh kerana segala yang berlaku adalah dengan izin Allah سبحانه وتعالى. Sekiranya Allah سبحانه وتعالى mengizinkan, maka kitaran haidnya akan tertangguh sehingga ke suatu masa yang dikehendaki.

Doa Penamat

Apabila telah selesai sesuatu ibadah dan tempohnya. Bagi membuka dan untuk mengembalikannya kepada kitaran haidyang normal semula, maka bacalah doa Rasulullah s.a.w sepertimana terdapat dalam Surah Al-Isra’ berikut:

Hijabi Alami Putaran Haid Tidak Menentu, Ada Juga Doa Menangguh Dan Menghentikan Sementara Haid.

Allahus Somad! Bermohonlah dengan sepenuh keyakinan dan keikhlasan hati kepada Allah سبحانه وتعالى. Kita hanya berusaha sedaya upaya dan bertawakal, sekiranya diamalkan dengan keyakinan yang tinggi, Insya’Allah, ianya akan mujarab.

Wallahu A’lam Bish Shawab, Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar.

SUMBER: DR ZUBAIDI AHMED/SHAFIQOLBU

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI