Berat badan, pencegahan kanser payudara, mengurangkan insomnia, dan cara yang lebih banyak – mentega kacang adalah khazanah semula jadi yang dapat menggalakkan banyak perubahan positif dalam tubuh!

Ia penuh dengan vitamin, mineral, lemak yang sihat dan unsur-unsur yang dikehendaki oleh tubuh anda. Apa yang anda perlu lakukan hanya menikmatinya secara sederhana dan anda akan melihat hasilnya tidak lama lagi.

Satu lagi produk hebat yang akan menjadikan pembaca kami lebih sihat ketika menjalani Perintah Kawalan Pergerakan. Oleh itu, ambil sudu dan mari masuk ke dalamnya!

1. Membantu mengurangkan kemungkinan kanser payudara

Protein semulajadi dan lemak semulajadi dalam kacang boleh mengurangkan risiko penyakit payudara seperti kanser. Ini disokong oleh kajian yang dilakukan oleh Yayasan Penyelidikan Kanser Payudara dan Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika Syarikat. Memakan produk ini setiap hari mempunyai kesan positif pada badan dan payu dara anda. Jadi, pastikan menambahnya ke menu sarapan anda.

2. Menurunkan berat badan

Ternyata bahawa mentega kacang telah dikeluarkan secara tidak adil dari banyak pelan diet, kerana mereka menganggapnya terlalu berlemak. Sebaliknya, mentega kacang adalah sumber protein, serat, dan pemakanan yang hebat. Ia tidak mengubah tahap gula darah dan juga menyediakan tubuh anda dengan unsur-unsur yang sihat. Memanfaatkan 2 sudu besar, 2 kali seminggu boleh menyebabkan penurunan berat badan.

IKLAN

3.Mengurangkan tahap tekanan

Mengandungi sterol tumbuhan – dipanggil beta-sitosterol, yang boleh membantu menormalkan tahap hormon stres kortisol. Lemak yang sihat, antioksidan, besi, magnesium, kalsium, dan vitamin C membantu untuk membuat kekurangan unsur-unsur dalam tubuh, yang akan membuat anda berasa lebih baik. Juga, digabungkan dengan makanan ringan kegemaran anda, ia akan mempunyai kesan yang lebih baik pada mod anda.

4. Menggalakkan aktiviti otak dan ingatan

Vitamin E, zink, magnesium, dan niacin dalam kacang tanah menyokong aktiviti otak. Vitamin E juga dapat meningkatkan ingatan, terutamanya untuk orang yang lebih tua. Ia juga mendapati bahawa ia membantu untuk menyederhanakan penyakit Alzheimer. Oleh itu, sebotol mentega kacang boleh menjadi makanan ringan yang baik untuk datuk nenek anda!

IKLAN

5. Membantu otot sembuh selepas senaman

Ia adalah makanan pra dan pasca latihan yang hebat. Lemak dan karbohidratnya akan memberi anda dengan cukup tenaga untuk keseluruhan sessi. Ia juga kaya dengan potassium yang memainkan peranan penting dalam kesihatan otot dari segi pemulihan. Selain itu, ia boleh menghalang anda daripada mengalami sakit otot dan kekejangan, jadi sesi senaman anda akan lebih seronok.

6. Mengawal tekanan darah anda

PIC: Shutlestock

Satu lagi keperitan potassium – ia dapat menurunkan tekanan darah anda. Kesan ini disokong dengan magnesium – satu lagi unsur yang yang kaya di dalam kacang. Untuk memastikan ia berfungsi, anda perlu mencari versi produk yang tidak disempurnakan.

7. Merendahkan peluang anda untuk mendapat diabetes

IKLAN

Satu lagi ciri menakjubkan mentega kacang – ia boleh mengurangkan risiko diabetes. Ya, kacang mengandungi banyak lemak, tetapi lemak tak tepu – dan mentega kacang sihat untuk anda. Mampu meningkatkan kestabilan glukosa dan insulin. Dalam penyelidikan yang dilakukan oleh Universiti Harvard, mereka mendapati beberapa hasil yang luar biasa – wanita yang memakan mentega kacang secara teratur mempunyai 21% risiko pengurangan kencing manis, berbanding mereka yang tidak pernah memakannya.

8. Membantu anda tidur dengan lebih baik

Asam amino dalam kacang tanah, yang dipanggil tryptophan, meningkatkan hormon tidur, melatonin dan hormon kebahagiaan, serotonin. Ia menenangkan, memperlahankan proses badan anda, dan menggalakkan tidur malam yang baik. Walaupun, tidak ada keperluan untuk makan banyak – hanya beberapa sudu sahaja cukup.

9. Adalah baik untuk ibu hamil

Nampaknya makan mentega kacang semasa mengandung juga boleh memberi kesan positif pada janin. Ada kemungkinan bahawa ia boleh menggalakkan toleransi janin dan membantu untuk melindunginya daripada alahan kacang dalam utero. Juga, unsur-unsur berguna kacang tanah akan memberi manfaat kepada kesihatan ibu-ibu.

Adakah anda suka makan mentega kacang? Apa lagi Jangan rasa serba salah kalau itu sudah menjadi satu kegemaran anda!

SUMBER: Brightside