Ramuan penjagaan kulit superstar tidak datang tanpa risikonya. Apabila bercakap tentang ramuan bintang, retinol pastinya berada di bahagian atas senarai. Kesilapan yang perlu dielakkan apabila menggunakan retinol, pada awalnya memang merengsakan, lihat sahaja hasilnya..

Lagipun, derivatif vitamin A adalah penawar yang sempurna untuk sebarang dan semua masalah penjagaan kulit seperti tona kulit tidak sekata, tekstur menjengkelkan, jerawat, garis halus dan kedutan, dan sebagainya.

ARTIKEL BERKAITAN: Sapu Retinol Dan Pelembap Secara Berlapis-Lapis, Lakukan Pada Kulit Yang Kering Dan Sensitif

Jangan tersalah cara

8 Kesilapan yang Perlu Dielakkan Apabila Menggunakan Retinol

Tetapi untuk semua kebaikan yang dilakukannya, terdapat banyak perkara yang boleh menjadi salah. Sebelum retinol boleh melakukan keajaibannya, dan kadangkala walaupun selepas itu, terdapat kemungkinan tinggi untuk membersihkan, kekeringan, kerengsaan, kemerahan dan kepekaan.

Dalam erti kata lain, faedah pembakaran perlahan retinol dan kesan sampingan yang datang bersamanya yang memerlukan kesabaran, konsistensi dan teknik yang betul.

Walaupun begitu, terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mengurangkan kesan negatif retinol. Terdapat juga beberapa perkara yang anda pasti tidak patut lakukan semasa menggunakan retinol.

Pengguna setia mengenali ia dengan baik, tetapi bagi mana-mana pemula, elakkan daripada lapan kesilapan menggunakan retinol ini untuk mengekalkan kerengsaan pada tahap minimum, sambil memastikan kulit anda mencapai bentuk puncak.

1. Memohon retinol pada waktu pagi

8 Kesilapan yang Perlu Dielakkan Apabila Menggunakan Retinol

Retinol terkenal cerewet, amat penting anda menggunakan jumlah retinol yang betul pada langkah yang betul dalam rutin penjagaan kulit anda pada masa yang sesuai dalam sehari agar ia berfungsi dengan baik.

Walaupun banyak, jika tidak kebanyakan, produk penjagaan kulit boleh digunakan pagi atau tidak, retinol mesti digunakan pada waktu malam. Itu kerana retinol rosak apabila terdedah kepada cahaya matahari langsung, menjadikan kulit lebih terdedah kepada selaran matahari dan kerosakan. Sebaliknya, gunakan retinol sebelum anda tidur, apabila kulit anda mempunyai lebih banyak masa untuk memprosesnya.

2. Tidak Memakai SPF

8 Kesilapan yang Perlu Dielakkan Apabila Menggunakan Retinol

IKLAN

Anda harus sentiasa memakai SPF, tetapi ia adalah dua kali ganda penting apabila menggunakan retinol. Secara amnya, sebarang jenis penjagaan kulit yang anda lakukan akan menjadi tidak berguna jika tidak melindungi kulit daripada pendedahan matahari.

Dan kerana retinol menjadikan kulit sangat sensitif terhadap pendedahan matahari. Ya, walaupun digunakan pada waktu malam adalah sangat penting untuk anda menggunakan dan memohon semula! Pelindung matahari setiap hari.

3. Sapukan retinol pada kulit lembap

8 Kesilapan yang Perlu Dielakkan Apabila Menggunakan Retinol

Anda sentiasa menggunakan serum pelembap berkhasiat kegemaran pada kulit lembap, tetapi retinol adalah cerita yang berbeza. Sapukan retinol pada kulit lembap atau basah meningkatkan kemungkinan kerengsaan.

Sebaliknya, pastikan untuk membiarkan kulit anda kering sebelum anda memohon, serius ya! Tunggu sekurang-kurangnya dua minit untuk memastikan kulit anda mempunyai masa yang mencukupi untuk kering sepenuhnya.

4. Menggunakan terlalu banyak bahan aktif

8 Kesilapan yang Perlu Dielakkan Apabila Menggunakan Retinol

Walaupun retinol tidak dikelaskan secara teknikal sebagai pengelupasan, ia menyediakan sejenis pengelupasan dengan mempercepatkan perolehan sel dan membuka liang tersumbat. Dan, kerana retinol sudah begitu kuat, ia pastinya tidak memerlukan lagi bantuan daripada bahan aktif lain seperti AHA, BHA, dan lain-lain. Retinol untuk malam, hijabista mencadangkan menambah dengan serum penghidratan dan pelembap tebal.

ARTIKEL BERKAITAN: Senarai Krim Dan Serum Retinol Terbaik Rawat Tekstur Kulit Dengan Hasil Yang Pantas

IKLAN

5. Menggunakan produk terlalu banyak

Memulakan retinol adalah menarik dan mudah terpengaruh dengan jumlah yang anda gunakan apabila memikirkan semua potensi manfaat. Ingat bahawa retinol berfungsi paling baik apabila digunakan dengan berhati-hati-dan menggunakan terlalu banyak tidak akan menjadikannya berfungsi lebih cepat.

Sebenarnya, terlalu banyak retinol hanya meningkatkan kemungkinan kerengsaan dan kekeringan yang teruk. Sebaliknya, berpegang pada jumlah produk sebesar kacang untuk keseluruhan muka.

PRODUK CADANGAN: Advanced Retinol + Ferulic Texture Renewal Serum

8 Kesilapan yang Perlu Dielakkan Apabila Menggunakan Retinol

Serum memperbaharui kulit wajah setiap hari yang dikuasakan oleh Phyto-Retinol Blend™ untuk mengurangkan rupa jeragat dan garis halus licin yang jelas untuk kulit yang jelas dan sekata. Retinol, bakuchiol, rambutan, dan asid ferulik berfungsi secara sinergi untuk membantu membina protein kulit, tekstur licin, mengurangkan jeragat dan garis halus dengan ketara, dan meningkatkan sinaran di wajah.

6. Menggunakannya terlalu kerap

8 Kesilapan yang Perlu Dielakkan Apabila Menggunakan Retinol

Walaupun ia mungkin menggoda untuk menyelam kepala dahulu, kurang selalunya lebih banyak dalam hal retinol. Seperti menggunakan terlalu banyak produk, menggunakan retinol terlalu kerap dengan segera hanyalah resipi untuk kerengsaan dan kerosakan penghalang.

Sebagai permulaan, pakar dermatologi mencadangkan menggunakan retinol hanya dua atau tiga kali seminggu, bekerja sehingga setiap malam apabila kulit anda menyesuaikan diri.

IKLAN

7. Tidak menggunakannya cukup konsisten

Sebaliknya, anda mungkin tergoda untuk berehat beberapa minggu daripada retinol semasa peringkat pembersihan. Lagipun, semua pengelupasan, kekeringan, kekejangan, dan peningkatan jerawat mesti bermakna produk itu tidak berfungsi, bukan? salah.

Malangnya, retinol sering menjadikan kulit lebih teruk sebelum menjadi lebih baik. Dan jika anda mengambil cuti beberapa minggu dan mula semula, anda pada asasnya menetapkan semula keseluruhan proses sekali lagi. Tolak melalui keburukan retinol awal itu, anda akan menyukai kesannya dalam beberapa bulan.

8. Menggunakan jenis yang salah

8 Kesilapan yang Perlu Dielakkan Apabila Menggunakan Retinol

Tidak semua retinol dicipta sama! Kekuatan, formulasi, ramuan dan kesan yang dimaksudkan berbeza dari produk ke produk. Sebagai contoh, formula dengan retinol terkapsul cenderung lebih lembut daripada lelaran tradisional kerana ia mempunyai mekanisme pelepasan perlahan yang meminimumkan kemungkinan kerengsaan.

Ia juga penting untuk bermula dengan formula peratusan yang lebih rendah. Sebagai pemula akan bertolak ansur dengan formula 0.3% jauh lebih baik daripada formula 1%. Hijabista cadangkan berbincang dengan pakar dermatologi anda untuk mencari retinol yang sesuai untuk anda, sama ada formula atau preskripsi tanpa preskripsi. Apabila ragu-ragu, pilih formula berkapsul peratus rendah untuk bermula.

PRODUK CADANGAN: Advanced Retinol + Ferulic Overnight Wrinkle Treatment

8 Kesilapan yang Perlu Dielakkan Apabila Menggunakan Retinol

Rawatan semalaman yang dikuasakan oleh Phyto-Retinol Blend™ untuk menganjalkan, mengurangkan rupa kedutan dan memulihkan penghidratan dengan menyokong proses pembaharuan semula jadi kulit.

Retinol, bakuchiol, rambutan, dan asid ferulik berfungsi secara sinergistik untuk meningkatkan hasil untuk faedah menghaluskan kedutan lanjutan, tanpa kesan sampingan biasanya dikaitkan dengan retinol juga membantu membina protein kulit untuk menaikkan kulit dengan jelas dan menyekatakan tona & tekstur semasa anda tidur.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI