hair mask

Memilih warna produk yang tepat cukup sulit, terlebih untuk pemilik kulit medium hingga gelap. Warna blush on yang terlalu terang akan terlihat kontra dengan warna kulit, sedangkan warna yang terlalu gelap malah tidak akan terlihat sama sekali di kulit.

Riasan juga terasa kurang lengkap bila wajah masih kelihatan pucat seperti orang yang sedang sakit. Blush on dapat menjadi senjata untuk memberi rona pada pipi agar terlihat segar. Selain pemilihan warna yang tepat, mengaplikasikan blush on pada area tertentu dapat memberi efek berbeza yang sesuai pada bentuk wajah anda.

Jangan kuawatir! Faktanya, blush on untuk kulit sawo matang dan gelap sangat unik dan istimewa. Ini senarai warna blusher yang boleh anda cuba.

1. Warna berry

8 Cadangan Warna Blush On Wanita Asia Dan Cara Aplikasi Dengan Betul Ikut Bentuk Muka

Sekilas warna blush on seperti buah berry ini akan kelihatan terlalu terang. Padahal jika disapukan, warnanya akan terlihat sangat natural. Kamu juga boleh mencuba warna buah wild berry atau rapsberry.

2. Warna plum

8 Cadangan Warna Blush On Wanita Asia Dan Cara Aplikasi Dengan Betul Ikut Bentuk Muka

Pernah mencuba membeli blush on warna keunguan? Meski terlihat sebagai warna yang tidak biasa untuk sebuah blush on, tapi warna ungu seperti plum ini dapat menambah kesan drama dan menonjolkan tulang pipi untuk pemilik kulit gelap!

3. Warna pink yang lebih gelap

8 Cadangan Warna Blush On Wanita Asia Dan Cara Aplikasi Dengan Betul Ikut Bentuk Muka

Untuk tampilan pipi yang terlihat berkilau dan sihat, pilih warna pink yang lebih tua. Warna ceria seperti ini juga dapat memberikan kesan penampilan yang ceria, sesuai untuk dipakai ketika musim panas.

IKLAN

4. Warna peach

8 Cadangan Warna Blush On Wanita Asia Dan Cara Aplikasi Dengan Betul Ikut Bentuk Muka

Tidak hanya untuk pemilik kulit yang lebih terang, warna peach juga sangat sesuai untuk pemilik kulit medium, tan, dan dark, loh! Blush on warna peach dapat memberikan kesan merona yang sangat natural, sesuai untuk diaplikasikan pada riasan sehari-hari.

5. Warna aprikot

8 Cadangan Warna Blush On Wanita Asia Dan Cara Aplikasi Dengan Betul Ikut Bentuk Muka

Warna blush on seperti aprikot sangat sesuai untuk pemilik kulit medium dengan undertone warm. Warna seperti ini menjadikan pipi terkesan memiliki rona natural dan terlihat segar. Blush on juga sesuai untuk diaplikasikan dengan riasan mata dan bibir yang lebih bold.

6. Warna mauve

8 Cadangan Warna Blush On Wanita Asia Dan Cara Aplikasi Dengan Betul Ikut Bentuk Muka

IKLAN

Sempat menjadi warna paling dicari di tahun lalu, blush on warna mauve rupanya sesuai untuk pemilik kulit medium. Warna seperti ini dapat mempertegas pipi pada pemilik kulit yang lebih gelap. Ingin tampil lebih edgy? Aplikasikan riasan monokromatik bertemakan warna mauve! Blush on matte pada pipi, eyeshadow mauve dengan tekstur shimmer pada mata, dan lipstik mauve yang glossy di bibir.

7. Warna brick atau terra-cotta

8 Cadangan Warna Blush On Wanita Asia Dan Cara Aplikasi Dengan Betul Ikut Bentuk Muka

Jika warna plum kurang sesuai dengan undertone kulit anda, pilih warna brick atau dark terra-cotta. Kedua warna blush on itu sangat menawan pada kulit gelap. Bahkan, warna ini juga boleh digunakan sebagai contouring untuk mempertegas tulang pipimu!

8. Warna bright tangerine

8 Cadangan Warna Blush On Wanita Asia Dan Cara Aplikasi Dengan Betul Ikut Bentuk Muka

Warna jingga yang ceria memang bukan blush on untuk semua orang, tapi pada kulit sawo matang, warna orange yang menyala ini akan terlihat natural dan cantik. Cuba aplikasikan pada pipi anda, wajah akan terlihat merona tanpa terkesan menor!
Ternyata, ada banyak sekali warna blush on untuk pemilik kulit gelap. Semuanya unik dan istimewa! Jom, tambah koleksi blush on-mu sekarang.

IKLAN

Cara Tepat Menyapukan Blush On Sesuai Bentuk Wajah

Tidak ada beza jauh dengan teknik contouring, anda juga boleh membuat wajah terlihat lebih tirus dan proposional. Lalu, pada area mana anda harus memulas blush on? Semak caranya di bawah ini:

1. Wajah Kotak

8 Cadangan Warna Blush On Wanita Asia Dan Cara Aplikasi Dengan Betul Ikut Bentuk Muka

Bentuk wajah ini ditandai dengan dahi yang rendah dan melebar, tulang pipi yang kuat dan rahang yang menyudut. Dengan bentuk wajah yang melebar pada semua titik, anda harus pintar dalam merias wajah untuk membuatnya terlihat lebih panjang. Bila kamu aplikasikan blush on langsung pada bahagian pipi yang menonjol atau apple cheeks dengan gerakan memutar dapat menyamarkan sudut wajah dan memberikan fokus pada area bulat di bahagian wajah.

2. Wajah Diamond8 Cadangan Warna Blush On Wanita Asia Dan Cara Aplikasi Dengan Betul Ikut Bentuk Muka

Bentuk wajah diamond ini memiliki bahagian pipi yang melebar namun dengan dahi dan dagu yang menyempit. Untuk membuat wajah kelihatan simetris kamu boleh mepamerkan fokus wajah pada area bawah wajah hingga bahagian dagu. Meyapu blush on pada bahagian atas tulang pipi dalam gerakan memanjang ke arah telinga dapat menyamarkan bahagian pipi yang melebar.

3. Wajah Panjang8 Cadangan Warna Blush On Wanita Asia Dan Cara Aplikasi Dengan Betul Ikut Bentuk Muka

Dahi yang tinggi dengan dagu yang meruncing memang menjadi bentuk wajah idaman bagi banyak wanita. Anda tidak perlu kalut membuat shading bila sudah memiliki bentuk wajah yang memanjang agar terlihat tirus. Kamu dapat menyapu perona wajah dengan gerakan horizontal atau mengaplikasikannya hanya pada bahagian ujung tulang pipi ke arah telinga untuk membuat wajah tampak lebih lebar.

4. Wajah Hati8 Cadangan Warna Blush On Wanita Asia Dan Cara Aplikasi Dengan Betul Ikut Bentuk Muka

Berbeza dengan persegi, jenis wajah berbentuk hati biasanya memiliki dahi dan pipi yang melebar namun memiliki dagu yang meruncing. Biar wajah tampak proporsional pada bahagian dagu, cuba sapukan blush on pada area bawah tulang pipi menuju arah telinga seperti teknik shading. Dengan gerakan memanjang ke atas dapat menyembunyikan bahagian dagu dengan menjadikan wajah yang tampak tirus sebagai fokus utama.

5. Wajah Bulat8 Cadangan Warna Blush On Wanita Asia Dan Cara Aplikasi Dengan Betul Ikut Bentuk Muka

Bentuk wajah yang bulat dapat membuat anda terlihat tembam bila menggunakan riasan yang tidak sesuai. Wajah yang tidak memiliki sudut meruncing justeru membuat pipi tampak lebar dengan dagu yang melingkar. Anda boleh menyamarkan wajah untuk kelihatan lebih tirus dengan meyapukan blush on pada area tulang pipi. Hindari pemakaian pada apple cheeks kerana akan membuat wajah anda semakin lebar.

6. Wajah Oval8 Cadangan Warna Blush On Wanita Asia Dan Cara Aplikasi Dengan Betul Ikut Bentuk Muka

Mirip dengan bentuk wajah panjang, wajah oval memiliki dahi yang tidak terlalu tinggi dengan dagu yang memanjang. Beruntung bila kamu memiliki bentuk wajah seperti ini kerana tidak perlu bersusah payah menyamarkannya untuk terlihat proporsional. Anda boleh menyapu blush on yang dimulai pada bahagian apple cheeks dan membaurkannya dengan gerakan memanjang ke arah telinga. Cara ini dapat membuat bahagian pipi terlihat jelas untuk segera anda pamerkan.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI