Tidak dinafikan wanita yang bertubuh genit juga mempunyai kelebihan tersendiri. Sebagai contoh, kita sentiasa lihat mereka ini kelihatan lebih muda dari usia sebenar. Tetapi terdapat kelemahan terutama apabila memilih pakaian dan aksesori. Perlu berhati-hati kerana kombinasi yang tidak berpadanan akan menyebabkan kita nampak lebih pendek.

BEBERAPA TIP DIJADIKAN PANDUAN

Tops and skirts

Pilihan kita untuk berpakaian memainkan peranan yang penting dalam hal ini. Ia adalah lebih baik untuk memakai bahagian atas tersembunyi ke dalam skirt kerana akan menyerlahkan pinggang, “memanjangkan” kaki, dan secara amnya membuatkan bentuk badan kita lebih kecil dan langsing.

Tali pinggang dan kasut

Jika kita suka memakai kasut atau sandal yang strap pada pergelangan kaki, pastikan tali sepadan dengan nada kulit. Apabila memilih kasut, pertembungan warna atau saiz besar boleh membuat kaki kita kelihatan lebih pendek. Juga harus mengelak daripada menggayakan tali pinggang saiz lebar. Gambar di sebelah kiri menunjukkan tali pinggang memberikan garis mendatar yang boleh dilihat, menjadikan saiz tubuh kelihatan lebih besar. Sementara itu, garisan menegak (pakaian tanpa tali pinggang, kasut ringan berwarna) menjadikan kita nyata lebih tinggi dan langsing.

Jaket dan blazer

Perempuan kecil molek tidak perlu memakai jaket, sut, atau blazer yang besar atau panjang. Ini kerana ia akan membuat kaki kita kelihatan pendek. Adalah dinasihatkan untuk memilih jaket dan blazer yang kecil.

IKLAN

Juga perlu berhati-hati bila memilih beg untuk dipadankan. Pilihan terbaik bagi mereka yang bertubuh genit adalah beg kecil yang lebarnya tidak melebihi 10 hingga 11 inci. Jika sukakan beg galas, harus kecil dan mempunyai bentuk geometri kemas.

Kardigan

Kardigan panjang memberi satu penyelesaian yang mudah untuk “menambah” beberapa inci pada ketinggian anda tanpa bantuan kasut tumit tinggi. Pilih kardigan yang tidak perlu terlalu besar atau sarat mudah dilihat besar, seperti poket patch besar.

IKLAN

Dress

Amat sesuai untuk gadis bertubuh tinggi kerana akan menutup kaki yang pendek. Cantik sekali  jika dipadankan dengan ‘top’ paras pinggang. Ini adalah bagi menampakkan ilusi kecil gadis genit dan seterusnya dapat menyerlahklan penampilan.

IKLAN

Kontras dan monochromes

Pemilihan gaya monokrom juga sesuai untuk si gadis petite. Sisi warna gelap dan terang ini sebenarnya mampu menyembunyikan tubuh kecil molek. Padanan hijab bersesuaian memberikan penampilan anda lain dari kebiasaan.

Seluar jeans

Seluar jean jenis kecil di bawah juga sesuai untuk mereka bertubuh kecil. Pemakaiannya boleh menampakkan ilusi tinggi si pemakai. pilih yang bersesuaian dan pastikan ia tidak terlalu ketat.

SUMBER: brightside