Adakah anda berasa terharu dengan jumlah kekacauan dalam hidup anda? Percayalah anda tidak bersendirian. Apabila bercakap tentang kekacauan, perjuangan adalah nyata. Ia perlahan-lahan terkumpul, memenuhi setiap sudut dan celah. Anda mungkin tidak menyedarinya pada mulanya, tetapi lama kelamaan, ia mempunyai cara untuk mengambil alih sepenuhnya hidup anda.

Dan ia bukan hanya ruang fizikal sahaja malah kekacauan mempunyai cara untuk menjalar ke mana-mana jika anda membiarkannya seperti telefon bimbit, kalendar dan juga fikiran anda. Berita baik? Anda tidak perlu membiarkan kekacauan menang. Anda boleh mengawalnya dan tidak perlu menunggu lama lagi. Mulakan dengan menyingkirkan perkara-perkara ini untuk mengecilkan kehidupan anda.

Mengapakah penyahgumpalan begitu penting?

Sesetengah orang berpendapat bahawa kekacauan adalah A-OK. Lagipun, jika anda telah hidup dengannya lebih lama daripada yang anda boleh ingat, ia hampir boleh menjadi sebahagian daripada siapa anda dan apa yang anda lakukan. Tetapi itu tidak menjadikannya boleh diterima. Kekacauan boleh memberi kesan negatif kepada kehidupan dalam pelbagai cara, sama ada anda benar-benar merasakannya atau tidak. Ia boleh meningkatkan tahap tekanan secara sedar atau tidak sedar.

Kekacauan boleh menyukarkan untuk fokus, menumpukan perhatian, berfikir secara kritis dan menjadi kreatif. Ia boleh membuatkan anda berasa terharu dan cemas walaupun anda tidak dapat menentukan dengan tepat mengapa anda berasa sedemikian.

Menghancurkan hidup anda mungkin kedengaran seperti tugas yang sukar, tetapi percayalah, usaha itu berbaloi. Menyingkirkan barangan yang tidak lagi memberi perkhidmatan kepada anda dan hanya wujud untuk mengumpulkan habuk adalah bermanfaat, memuaskan dan berpotensi untuk mengubah keadaan mental anda. Mungkin anda terkejut melihat betapa lebih baiknya perasaan anda setelah anda membersihkan semua kekacauan di rumah dan kehidupan anda.

7 Perkara yang Perlu Dihapuskan Dari Kehidupan Anda Hari Ini

Jadi, anda sudah bersedia untuk mengecilkan. Itu bagus, tetapi di mana perlu bermula? Tiada tempat yang betul atau salah untuk memulakan perjalanan yang menyukarkan. Dan tidak ada cara yang betul atau salah untuk melakukannya.

Komitmen untuk mengecilkan sedikit demi sedikit satu perkara sehari boleh membuat perubahan besar dari semasa ke semasa, selagi anda tidak membawa kekusutan baharu semasa proses itu. Jika anda sudah bersedia untuk mula memudahkan, berikut ialah beberapa perkara yang boleh anda hapuskan daripada kehidupan anda hari ini untuk membantu memulakan proses tersebut.

Setiap perkara yang boleh anda hapuskan daripada kehidupan anda hari ini termasuk petua kecil permulaan untuk item tindakan pantas yang boleh anda lakukan dengan segera.

1. Membongkar almari.

Kebanyakan kita berpegang pada perkara yang tidak akan kita pakai lagi. Baju yang terlalu besar atau terlalu kecil, kasut yang tidak berapa muat, pakaian yang tidak pernah anda pakai tetapi anda berjanji anda akan mencari sebab untuk dipakai suatu hari nanti. Walaupun pada hakikatnya ia telah digantung di dalam almari pakaian yang mengumpul habuk selama tiga tahun. Apatah lagi, almari adalah tempat yang bagus untuk semua jenis kotak, tong sampah, beg dan barangan untuk disembunyikan.

Mengosongkan almari anda adalah satu kemenangan. Anda akan mendapat manfaat daripada mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang perkara yang ada di sana dan dapat mencari perkara yang anda perlukan dengan cepat dan mudah tanpa mengisih kekusutan. Dan kerana kebanyakan pakaian, kot, kasut dan pakaian yang anda keluarkan boleh didermakan, anda juga akan memberi manfaat kepada seseorang yang memerlukan.

Mulakan petua kecil: Pilih hanya satu jenis pakaian (baju lengan pendek, seluar jeans, seluar pendek dan lain-lain.

2. Kemaskini telefon bimbit.

Apabila bercakap tentang mengemas, kebanyakan orang berfikir tentang ruang fizikal mereka, bukan digital. Tetapi pasti ada kebaikan dalam mengecilkan peranti digital anda, termasuk telefon bimbit. Cuba pertimbangkan, adakah anda mempunyai banyak aplikasi yang telah anda muat turun pada peranti mudah alih anda yang tidak pernah digunakan? Berapa banyak memori telefon anda diambil oleh foto yang sebenarnya anda tidak mahu simpan dan tidak akan melihat lagi?

IKLAN

Berapa banyak mel suara dan muat turun yang menyumbat peranti anda? Bagaimana pula dengan semua nombor telefon yang telah anda simpan ke telefon anda yang anda tidak akan pernah gunakan lagi? Dengan membersihkan telefon bimbit, anda akan meningkatkan keupayaan peranti anda dan kesejahteraan anda.

Mulakan petua kecil: Fokus pada apl anda sahaja dahulu. Padamkan yang tidak perlukan atau gunakan. Beralih ke senarai kenalan seterusnya jika anda mempunyai masa.

ARTIKEL BERKAITAN: Sentiasa Kemaskini Lokasi Kita Berada Bila Memandu Sendirian Waktu Malam, Gunalah Apps Ini

3. Bersihkan dapur.

Dapur adalah satu lagi tempat di rumah anda yang mudah bersepah. Mungkin anda mempunyai periuk dan kuali yang mengumpul habuk di bahagian belakang kabinet. Mungkin anda mempunyai Instapot dan pemerah jus yang menggunakan banyak ruang kaunter tetapi tidak pernah digunakan. Anda mungkin mempunyai pantri yang dipenuhi dengan barangan dalam tin dan rempah ratus yang telah lama luput. Ya, ia akan menjadi rosak akhirnya! Walau apa pun keadaan dapur anda pada masa ini, kemungkinan besar anda boleh mendapat manfaat daripada sesi merapikan.

Mulakan petua kecil: Pilih hanya satu rak, laci, kabinet atau bahagian atas meja dan kemaskannya hari ini.

4. Mengecilkan tas tangan.

Sesetengah orang sangat sengaja tentang apa yang masuk ke dalam dompet mereka. Kebanyakan kita boleh mendapat manfaat daripada memberi beg kita sedikit TLC. Mudah untuk resit, pen, balm bibir dan siapa tahu apa lagi yang akan hilang ke dalam dompet, tidak pernah dilihat lagi (ini benar terutamanya jika anda mempunyai anak kecil).

IKLAN

Dan walaupun ia tidak akan merosakkan hidup anda, ia akan menjadikannya lebih sukar untuk mencari apa yang diperlukan seeprti telefon, dompet dan kunci apabila anda memerlukannya. Dengan mengecilkan tas tangan, anda akan menghapuskan sumber tekanan yang kecil tetapi bermakna daripada hidup anda dan menjadikannya lebih mudah untuk mencari perkara yang anda cari.

Mulakan petua kecil: Mulakan dengan mengecilkan dompet anda dan kemudian beralih ke tas tangan.

ARTIKEL BERKAITAN: Nak Pergi Bercuti? Ini Cara Untuk Anda Kemas Baju Dengan Mudah Agar Tak Serabut!

5. Kurangkan jadual.

Adakah anda berasa tertekan apabila memikirkan betapa sibuknya hari anda? Adakah anda sentiasa berlari dari satu kewajipan ke kewajipan seterusnya, melantun antara janji temu, pertemuan, tarikh makan malam dan semua perkara lain yang anda lakukan? Cuba mengecilkan kalendar anda. Ramai di antara kita beranggapan bahawa sibuk adalah baik, tetapi itu tidak semestinya berlaku. Kita semua memerlukan sedikit masa henti untuk menyahmampat, memusnahkan dan berehat. Dan jika anda belum mempunyainya dalam jadual, anda mungkin perlu berundur daripada beberapa kewajipan tersebut.

Pastikan anda tidak sibuk dan sibuk. Jom semak kalenda anda. Apakah mesyuarat dan janji temu yang membuatkan anda keletihan? Adakah terdapat sebarang komitmen yang anda buat yang tidak membantu untuk bergerak ke hadapan ke arah matlamat anda? Pertimbangkan untuk mengatakan tidak dan menolak jemputan tersebut. Dengan memberi diri anda lebih banyak masa dalam hari, anda akan mendapati diri lebih bahagia dan lebih sihat.

IKLAN

Mulakan petua kecil: Cari hanya satu perkara pada jadual anda yang boleh anda pindahkan atau batalkan untuk mempunyai lebih banyak keseimbangan atau ruang bernafas dalam kalendar.

6. Kereta bebas kekacauan.

Apabila kita berfikir tentang mengecilkan ruang fizikal kita, kebanyakan kita segera memikirkan rumah kita dan tidak lebih daripada itu. Tetapi melainkan anda salah seorang daripada mereka yang sentiasa menjaga kebersihan kenderaan mereka dengan teliti pada setiap masa, kemungkinan besar terdapat beberapa kekacauan yang boleh anda singkirkan.

Semak petak sarung tangan untuk pendaftaran tamat tempoh dan resit lama. Kosongkan bagasi anda dan lihat apa yang bersembunyi di sudut tempat duduk belakang. Bawa barangan yang sebenarnya bukan kepunyaan dalam kereta anda ke rumah dan letakkan di tempat yang sepatutnya. Anda mungkin terkejut melihat betapa lebih santai perjalanan harian anda apabila kereta teratur dan bebas daripada kekacauan.

Mulakan petua kecil: Mulakan dengan membuang semua sampah dari kereta. Jika itu sahaja yang anda boleh lakukan hari ini, tidak mengapa!

7. Kosongkan fikiran.

Perkara yang bagus untuk dilupuskan daripada kehidupan anda hari ini? Buangkan fikiran negatif anda yang tidak memberi manfaat kepada anda dalam apa cara sekalipun. Lebih mudah berkata daripada dilakukan, bukan? Ia boleh menjadi sangat mencabar apabila anda telah membangunkan tabiat berfikir negatif. Tetapi, berita baiknya ialah terdapat pelbagai cara untuk mengubah minda anda dan memperbaiki perasaan anda.

Menghancurkan pemikiran anda memerlukan kesengajaan. Dunia ini penuh dengan bunyi bising dan gangguan yang berterusan. Perlahan dan mengambil masa untuk berfikir dan fokus memerlukan usaha. Jurnal adalah pilihan yang bagus untuk ini. Jika anda tidak pasti di mana hendak bermula, gunakan gesaan jurnal yang penuh perhatian ini untuk membantu anda bermula. Menjaga kesihatan mental dan memproses melalui pemikiran anda dan potensi kekacauan emosi adalah bahagian penting dalam kesejahteraan anda.

Mulakan petua kecil: Pergi berjalan-jalan atau hanya duduk di luar sebentar. Terdapat banyak faedah mental dan fizikal untuk menghabiskan lebih banyak masa di luar rumah!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/stz7h5LsNoQ

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI