Dalam rangka mengurangi penyebaran korona virus, kita disarankankan untuk melakukan social distancing dengan cara duduk di rumah. Nah, meski tidak boleh ke salon untuk perawatan, anda tetap boleh mempercantikkan diri. 

Selain kulit jadi lebih bersih dan sihat merawat diri di rumah juga boleh meringankan tahap stresmu. Apa perawatan yang boleh dilakukan di rumah? Jom semak di bawah ini.

1. Lulur badan

Untuk menghilangkan sel-sel kulit mati pada tubuh anda boleh menggunakan lulur. Tahapannya juga nggak susah kok. Awali dengan mandi dengan sabun antiseptik. Kemudian oleskan lulur pada kulitmu dan diamkan sejenak hingga agak kering. Pijat kemudian gosok kulit hingga sel-sel kulit mati keluar. Terakhir bersihkan kembali kulit yang sudah dilulur.

2. Steam wajah

Melakukan steam wajah di rumah gampang banget lho Bela. Anda hanya perlu didihkan air secukupnya, kemudian tuangkan ke dalam mangkuk dan tambahkan essential oil jika perlu. Tutup bahagian kepala dengan tuala lalu biarkan wap panas tersebut mengenai wajahmu.

IKLAN

Steam wajah mampu membuka pori-pori dan memudahkan kotoran keluar dari dalam pori-pori wajah. Setelah selesai steam anda boleh melanjutkan perawatan masker wajah dan bersihkan dengan toner.

3. Masker wajah

Ada banyak pilihan masker yang tersedia, Mulai dari clay mask, sheet mask, peel off mask hingga cream mask anda tinggal pilih masker mana yang sesuai dengan keperluan kulit anda ketika ini.

Tahap penggunaan masker pun boleh disesuaikan dengan jenis masker yang anda gunakan. Penggunaan masker secara rutin akan membuat kulit anda lebih sihat serta dapat menimbulkan kesan relaksasi.

IKLAN

4. Masker rambut

Salah satu cara mengembalikan kesihatan serta keindahan rambut adalah dengan masker rambut. Pertama anda perlu keramas terlebih dahulu agar rambut bersih. Kemudian tunggu hingga rambut setengah kering. Aplikasikan masker rambut yang sesuai dengan masalah pada rambut anda. Oleskan masker rambut mulai dari bahagian akar dengan cara mengurut-urut kepala.

Setelah itu sapukan juga pada seluruh batang hingga ujung rambut. Lalu bungkus kepala dengan tuala yang telah direndam air hangat agar penyerapan nutrisi masker lebih maksima. Tunggu hingga beberapa minit, bilas dan keringkan rambut.

5. Spa kaki

IKLAN

Ingin menghilangkan sakit hati sekaligus kulit kusam pada kaki? anda boleh mencuba perawatan kaki di rumah. Caranya dimulai dari menggunting dan membersikan kuku kaki. Kemudian rendam kaki di dalam air hangat yang sudah dicampur dengan garam selama 10 minit. Teruskan dengan menggunakan berus kaki yang boleh mengeksfoliasi sel-sel kulit mati. Setelah selesai cuci kaki dan gunakan body lotion untuk mengembalikan kelembapan kulit.

6. Self manicure

Perawatan kuku juga tidak kurang penting untuk dilakukan. Selagi banyak waktu yang terluang anda boleh melakukan manicure sendiri. Siapkan manicure set dan mulailah dengan memotong serta mengikir kuku. Anda juga boleh membersihkan kutikal, kuku anda dijamin menjadi sihat dan tampak lebih segar seketika.

7. Waxing

Buat anda yang biasanya rajin waxing ke salon, tidak ada salahnya kalau kali ini mencuba self waxing di rumah. Ada banyak pilihan produk untuk waxing yang dijual di pasaran. Perkara yang penting adalah hindari melakukan waxing pada seminggu sebelum dan saat menstruasi ya!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI