Siapa sahaja yang tidak menggunakan rangkaian skincare? Bukan hanya kaum hawa sahaja, malah kaum adam jua juga memiliki rangkaian perawatan kulit wajahnya tersendiri. Memang skincare berperanan cukup penting dalam menjaga kesihatan kulit wajah serta menghindari kulit dari pelbagai masalah.

Dalam menggunakan skincare, beberapa perkara harus diperhatikan. Dari mula perhatikan bahan yang terkandung di dalam skincare, cara penggunaan sehingga beberapa mitos skincare yang kerap didengari. Supaya anda tidak keliru, jom kita siasat beberapa mitos tersebut. Benar atau tidak?

1. Sering mencuci wajah dapat menghilangkan jerawat

Mungkin beberapa dari anda sering mendengar mitos sekitar skincare yang satu ini. Ya! masalah kulit seperti jerawat dan jeragat memang disebabkan oleh pertumbuhan bakteria yang bercampur dengan kotoran. Dan memang benar bahawa mencuci wajah merupakan salah satu tipnya, namun cuci wajah cukup 2 kali dalam sehari sahaja. Jika dilakukan sering dilakukan, malah dapat menyebabkan kulit menjadi dehidrasi dan merangsang kelenjar minyak yang menyebabkan jerawat malah bertambah banyak.

2. Guna banyak rangkaian skincare agar kulit lebih halus

Menggunakan banyak rangkaian skincare merupakan teknik perawatan Korea yang sangat terkenal dan menjadi tren. Kerana menggunakan rangkaian skincare dipercaya lebih dapat menutrisi kulit wajah dengan maksima. Tetapi adakah rutin tersebut benar-benar berfungsi?


Menggunakan banyak rangkaian skincare memang berfungsi untuk sesetengah orang, namun sesetengah orang lainnya mengatakan bahawa perkara tersebut merupakan salah satu mitos mengenai skincare ya! Tak harus menggunakan banyak skincare, sebaiknya gunakan jumlah skincare sesuai dengan keperluan kulit sahaja.

IKLAN

3. Moisturizer hanya diperlukan untuk kulit kering

Moisturizer memang terkenal sebagai produk yang dapat menghidrasi kulit wajah, namun moisturizer hanya diperlukan untuk kulit kering sahaja menjadi salah satu mitos mengenai skincare. Faktanya, kulit berminyak dan cenderung berjerawat pun juga sangat memerlukan peranan skincare untuk menjaga kulit wajah tetap sihat. Pilih moisturizer yang sesuai dengan jenis kulit wajahnya ya Sis!

4. Gunakan sunscreen apabila keluar sahaja

IKLAN

Siapa yang masih beranggapan bahawa menggunakan sunscreen hanya ketika hendak keluar sahaja? Salah satu mitos skincare yang wajib diabaikan. Kulit anda memerlukan perlindungan tidak hanya ketika terdedah sinar matahari secara langsung sahaja, tetapi di rumah pun anda harus melindungi kulit dari sinar lampu atau cahaya matahari yang masuk melalui tingkap.

5. Mencuci wajah menggunakan air hangat baik untuk kulit

Pernah mendengar mitos skincare yang satu ini iaitu mencuci wajah dengan menggunakan air hangat agar kulit menjadi lebih bersih? Padahal, suhu hangat dapat membuka pori-pori wajah dan bukan semua jenis kulit boleh mencuci wajah dengan air hangat kerana dapat menyebabkan jerawat.

IKLAN

6. Seseorang yang lahir dengan kulit gelap dapat menjadi putih hanya menggunakan krim pemutih

Siapa ya yang tak ingin memiliki kulit putih yang cerah? Hampir semua perempuan pasti memiliki kulit impian. Namun, kerana tak semuanya lahir dengan kulit yang cerah, pasti sebahagian dari mereka memerlukan produk pencerah yang diyakini dapat membuat kulit yang gelap menjadi putih. Padahal perkara tersebut hanyalah mitos skincare ya! Beberapa produk yang dijual bebas hanya dapat membuat kulit menjadi bersih sehingga tampak sedikit lebih cerah, namun tidak dapat merubah warna kulit kecuali menggunakan cara dari dalam.

7. Produk anti-aging digunakan ketika berumur 40-an

Mitos skincare yang ini cukup terkenal, mungkin banyak orang yang menganggap bahawa rangkaian produk anti-aging hanya digunakan oleh seseorang yang sudah berumur 40 tahun ke atas. Padahal hal tersebut tidak benar, beberapa ahli kecantikan mengatakan bahawa seseorang yang mulai menganjak usia 25 tahun sudah boleh menggunakan rangkaian produk anti-aging untuk mencegah pelbagai tanda-tanda penuaan pada wajah.

Ternyata banyak perkara yang dikira fakta adalah mitos mengenaiskincare. Tentu saja perlu untuk anda ketahui agar tidak salah langkah ketika menggunakan rangkaian skincare.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI