Bercuti bersama rakan-rakan memang sangat menyeronokkan apatah lagi jika berpeluang ke luar negara. Orang kata, waktu bercutilah kita dapat mengenal siapa diri rakan kita yang sebenarnya.

Kadang-kadang kita mesti keliru macam mana nak uruskan percutian bersama kerana terlalu banyak benda yang perlu difikirkan. Kini tidak lagi! Mari ikuti perkongsian Siti Nur Atiqah ini di mana 7 orang gadis yang juga sahabat karib bercuti ke Jogjakarta.

TIPS BESERTA ITINERARY 7 GADIS KE JOGJAKARTA (7D6N) 

PERINGATAN: INI BUKAN TRIP BACKPACK MAHUPUN TRIP PALING MURAH. INI HANYALAH TRIP SANTAI BERSAMA TEMAN-TEMAN. Hahaha 

——————

TIPS & INFO:

1. Masa/waktu di Jogja adalah 1 jam lewat dari Malaysia.
2. Jangan sesekali sewa kereta dan drive di Jogja. Better hire supir ja sebab cara orang sana drive sangat menyeramkan dan jalan kat sana sangat bahaya dan mengelirukan.
3. Satu attraction ke attraction yang lain agak jauh (1-2 jam), jadi prepare lah snacks untuk makan dalam kereta/van ataupun microfone untuk menyanyi menghiburkan suasana 


4. Hati-hati masa nak beli simcard. Kalau boleh beli dekat kedai Telekomunikasi yang memang jual simcard semata-mata, bukan dekat kedai runcit sebab dorang markup double triple. Simcard terbaik adalah dari jenama SimPATI. Google dulu harga pakej simcard tu dekat website so that korang tahu korang tak kena tipu.
5. Kebanyakan attractions/tempat yang dilawati memerlukan kita untuk mendaki. Jadi kalau nak selesa, pakai kasut yang sedap. Sandals pun boleh tapi make sure yang tak sakit kaki. Nak selamat pakai ja sneakers or sport shoes.
6. Ayam penyet kat Jogja the best! Tapi pedas dia Astaghfirullah menusuk yang amat boleh menangis kalah putus cinta 
7. JANGAN pakai sandals di Pantai Timang sebab jalannya berbatu.

8. Pantai Timang was majestic!  Pemandangan dia Subhanallah cantik gilaaa! It’s the highlight of our Jogja trip.
9. Harga naik gondola pergi & balik – Rp200,000. Perjalanan menyeberangi dua pantai tu tak sampai satu minit pun tapi memang berbaloi sangat sebab akan ada orang yang ikut kita dan tolong ambil gambar kita. Dia siap bawak ke setiap pelusuk pantai tu untuk ambik gambar yang cantik-cantik 
10. Kalau taknak naik gondola, boleh jalan merentasi jambatan ja. Harganya Rp100,000. Bagi yang gayat tu, all the best 

11. Nak ke Pantai Timang tu kena naik jeep. Jalan dia subhanallah, mencabar ya walaupun sebagai penumpang.

12. Wajib makan di Kedai Lobster Pak Sis, Pantai Timang. Sedap, puas & affordable.
13. Student price untuk Prambanan Temple – Rp217,500. Borobudur Temple pun sama harga. Jangan lupa bawak student card! Untuk normal adult price, lebih kurang Rp365,000 per temple. Untung jadi student ni 
14. Boleh beli tiket combo Prambanan & Borobudur. Tapi admission hanya valid 2 hari. Contohnya harini pergi Prambanan, esok pergi Borobudur. Kalau nak pergi Borobudur pada hari selepasnya, tak boleh beli tiket combo. Kena beli satu-satu. Harga tiket combo tu lebih kurang Rp400,000. Jimat la kalau beli combo tiket.
15. Souvenirs (tshirt, kemeja, fridge magnet etc) di Prambanan Temple jauh lebih murah berbanding di Malioboro & boleh tawar-menawar lagi. Barang di Malioboro mahal sbb tempat tourists & kalau kita acah-acah nak balik dari kedai tu bila dia tak bagi murah, dorang takkan panggil balik. Kalau di Prambanan dia akan kejar kita hahaha.
16. Rattan bags yang tengah hit sekarang tu ada jual di Malioboro, ranges from Rp150,000 to Rp200,000 (RM40-55).
17. Bonus bagi yang boleh cakap Jawa sbb boleh dapat discount! Fasih cakap Indo pun dah cukup buat tawar-menawar.
18. Perkhidmatan teksi di Jogja: Grab, SayTaxi, Go-JEK.
19. Semasa waterafting di Goa Pindul, pakai sandal getah yg macam crocs tu.
20. Kalau nak tengok Mount Merapi, kena keluar awal pagi. Tapi depends pada cuaca jugak. Kami tak dapat tengok sebab cuaca mendung tapi tak hujan pun. Masa dalam flight pun dah boleh nampak banyak gunung merapi 


21. Untuk coffee lover, boleh pi Kopi Luwak dan Klinik Kopi (yang dalam AADC). Saya bukan coffee lover, so tak tau nak rate berapa kopi dia. Kawan2 kata sedap ja haha. 
22. Orang Jogja semua baik-baik belaka dan peramah. Indonesia ni memang penuh dengan pickup lines 
23. Kami book supir dari Pak Heru. Alhamdulillah supir kami Mas Anton memang the best sangat memahami yang kami ni bising dan banyak songeh hahaha ampun mas kita semua tu kayak anak kecil 
24. Villa kami agak jauh dari bandar sbb kami memang nak stay di villa & semua villa terletak jauh dari bandar. Kalau nak senang jalan or travel tak ramai, book ja hotel sekitar bandar Jogja. Lepastu kalau nak diskaun boleh guna promo kod ni:


25. Nanti dekat caption gambar saya tulis further tips and info yaaa, zasss!

—————

FLIGHT: KUL-JOG-KUL

Kami beli tiket flight AirAsia semasa BIG Sale – RM275 seorang. Dengar cerita boleh dapat lagi murah kalau pandai pilih tarikh. Kami beli awal bulan Februari 2018 dan fly pada hujung August 2018.

—————

IKLAN

ITINERARY

DAY 1
 Pickup di airport pukul 6:00 petang. Waktu di Jogja adalah 1 jam lambat dari Malaysia. So masa kami sampai tu dah almost maghrib.

 Kami dinner di Restoran Sambal SS. Ayam penyet dan sambal dia terbaik. Terangkat habis! 

 Check in villa di Kaliurang.

DAY 2
 Bukit Pengger – banyak spot cantik2 untuk bergambar, semuanya dekat2.

 Puncak Becici

 Hutan Pinus

 Rumah Hobbit

 Jarang Tembelan

 Pintu Langit

DAY 3
 Taman Sari – kat sini nanti akan ada orang offer untuk guide sekitar Taman Sari dan ambilkan kita gambar. Bayaran seikhlas hati. Dia akan cerita sejarah-sejarah di Taman Sari.

 Prambanan Temple

 Tebing Breksi – sangat cantik masa sunset!

 Filosofi Kopi – dinner

DAY 4
 Warung Kopi – breakfast

 Pantai Timang – kami habiskan almost 4 jam kat sini

 Goa Pindul – cave waterafting

DAY 5
 Mount Merapi

 Borobudur Temple

 Gereja Ayam AADC

DAY 6
 Kalibiru

 Malioboro Street – shopping
 Kopi Luwak
 Gelato
 Klinik Kopi

IKLAN

DAY 7

 Malioboro Street – sebab tak puas shopping semalam haha

 Airport drop off

————

TEMPAT MAKAN BEST JOGJA:

1. Restoran Sambal SS
2. Kedai Lobster Pak Sis, Pantai Timang
3. Haniki Gorpis – pisang goreng 
4. Filosofi Kopi – suasana malam sangat  dan makanan sedap

5. Penyetan Surabaya 
6. Tempo Gelato

7. Klinik Kopi – AADC
8. Sate Klatak Pak Bari
9. Warung Kopi Klotok – es jeruk, nasi megono & pisang goreng sedap!

Ada banyak lagi yang orang recommend tapi kami tak sempat pi. Google2 la okay hehe.

—————

IKLAN

TOTAL COSTS PER PERSON

?AirAsia return flight RM275 + RM75 luggage (Kami share beli luggage, sorang dapat 12.5kg pergi & balik)
?
 Supir & entrance fees: Rp1,300,000 (RM365) for 7 days

?
 The Cabin Villa, Kaliurang: RM220

?
Entrance fee Borobudur: Rp217,500 (RM60)

?
 Entrance fee Prambanan: Rp217,500 (RM60)

?
 Gondola Pantai Timang: Rp200,000 (RM55)

= RM1,110 per person excluding makan, minum & shopping

Wah, murahnya! Kalau nak lagi murah, boleh guna kod promo ini untuk tempah hotel

——————

Nota kaki:

Bayaran supir Pak Heru telah termasuk:
?
 Bayaran pemandu van, minyak dan parking

?
 Tiket masuk ke semua tempat kecuali Prambanan & Borobudur

? Jeep ke Pantai Timang
? Jeep ke Mount Merapi
? Alatan dan pemandu Goa Pindul
? Gambar DSLR di Kalibiru

Boleh pm Pak Heru (saya dah tag dalam post ni) atau whatsapp beliau ‭+62 853 85611063‬ untuk booking. Untuk dapatkan diskaun, sebut kata laluan “Siti and the geng memang kerennnn” 

Kalau ada nak tanya apa2, pm Siti. InshaaAllah Siti reply. Thank you for reading! Konklusinya, 10/10 for Jogja! 

#jogjatrip #jogjaistimewa #yogyakarta #worththewait

Kreditt: Siti Nur Atiqah