Setiap individu mempunyai kecerdikan serta gaya fikiran yang unik dalam melakukan setiap masa menguruskan diri. Perkembangan akal juga di cerminkan melalui kecerdasan seseorang itu.

Jadi mungkin salah satu aktivit harian anda merupakan salah satu 5 tabiat yang menunjukkan anda seorang wanita yang ‘cantik dan pandai’. Jom sama-sama kita lihat melalui artikel ini!

1. Buat Jadual Aktiviti

Sumber dari Canva

Ramai antara kita yang suka menjalani kehidupan yang santai tanpa jadual yang terlalu spesifik. Maka, seorang wanita yang cerdik gemar mengatur kehidupannya dengan sangat sistematik.

Adanya jadual boleh menjadikan kehidupan anda lebih teratur tanpa kelam-kabut! Ya, ada yang suka lupa jika membuat appointment dengan seseorang, jadi cubalah adakan jadual aktivit harian sebagai guideline anda! No more late!

2. Habiskan Waktu Dengan Cuba Sesuatu Yang Baru

Sumber dari Canva

Bagi mereka yang gemar lakukan sesuatu benda baru, anda pasti seorang wanita yang berani! Tidak semua orang gemar melakukan sesuatu aktivit atau perkara yang mereka tidak pernah tahu dan mencuba.

Tahukah anda, mengharungi satu cabaran terutama sekali ketakukan adalah lebih baik dari lari daripadanya. Jangan sia-siakan waktu anda untuk tidak mencuba.

IKLAN

3. Buat Catatan Di Jurnal

Sumber dari Canva

Menulis jurnal telah jadi satu perkara yang popular buat seketika dahulu. Tetapi sudah ramai yang tiada masa untuk menulis kerana terlalu fokus dengan kecanggihan alat peranti pintar.

Banyak sahaja aplikasi yang menyediakan ruang untuk anda rekodkan secara kreatif sebagai jurnal kehidupan anda. Dengan ini, anda boleh melatih diri untuk banyak renungkan kelamahan serta kekuatan yang anda nampak dalam diri.

4. Tak ‘Lokek’ Ilmu Dan Pengetahuan

Sumber dari Canva

Apa salahnya untuk berkongsi ilmu bersama orang lain? Islam juga menganjurkan umatnya untuk lebih terbuka dan saling berkongsi pengetahuan agar ilmu itu tidak terhenti.

IKLAN

Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. bahawasanya Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya:

“Apabila seseorang manusia itu meninggal dunia maka terputuslah segala amalannya melainkan daripada tiga perkara iaitu sedekah jariah, ilmu pengetahuan yang dapat diambil manfaat daripadanya dan anak soleh yang mendoakan untuknya”. (Hadis Riwayat Imam Muslim)

5. Sering Tambah Ilmu Yang Bermanfaat

Sumber dari Canva

Ramai di antara kita yang gemar untuk membaca sesuatu fakta yang salah. Oleh itu, ramai yang suka memberikan respon dan menegakkan perkara yang salah tanpa usul periksa.

IKLAN

Sebagai seorang wanita yang ‘cantik dan pandai’ anda harus tahu bagaimana untuk menilai sesuatu perkara dengan betul. Lakukan soal selidik dan baca lebih banyak artikel mahupun sumber untuk kenal pasti sesuatu masalah. Dengan itu, anda boleh kongsikan kepada orang di sekeliling mengenainya dan bantu mereka fahami.

Sumber: Fimela

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI