Kemurungan tidak hanya dapat dilihat melalui perubahan mood atau emosi seseorang individu. Malah, ia turut daapt dilihat melalui perubahan fizikal anda. Kemurungan berbeza dengan stress. Kemurungan tidak boleh dibiarkan begitu sahaja kerana ia boleh menyebabkan gangguan mental.

Sekiranya anda mengalami 5 perubahan pada fizikal anda, mungkin itu petanda anda mengalami masalah kemurungan. Jadi, anda perlu berhati-hati dan segera berjumpa doktor pakar jika tanda yang dialami semakin teruk.

1. Haid Datang Lambat

Stress yang berlebihan boleh menjejaskan kitaran haid anda dan menyebabkan ia datang lewat. Lebih teruk lagi sekiranya ia membuatkan haid anda terus terhenti dan tidak datang langsung. Otak tahu tanda-tanda keadaan fizikal dan mental anda yang tidak sihat.

IKLAN

2. Masalah Keguguran Rambut

Pertumbuhan rambut juga berkaitan dengan mood dan rasa percaya pada diri. Sekiranya keadaan tubuh anda tidak baik, maka ia akan menghalang pertumbuhan rambut sehingga ia tidak mampu tumbuh secara normal.

3. Sakit Kepala

Hampir semua orang alami masalah sakit kepala. Tetapi, sakit kepala yang kerap dan berlebihan merupakan tanda gejala itu semakin serius. Kemurungan boleh memberi efek yang negatif terhadap kesihatan. Sekiranya masalah sakit kepala anda berlanjutan, dinasihatkan agar anda segera berjumpa doktor.

IKLAN

4. Berat Badan Naik

Kemurungan juga boleh mempengaruhi kenaikan berat badan. Kajian turut mendapati bahawa orang yang sentiasa sedih dan kesepian akan bertambah berat dengan lebih cepat berbanding daripada mereka yang mengalami kemurungan ringan. Ketika kemurungan, seseorang individu cenderung untuk makan dengan lebih banyak makanan yang mengandungi lemak, berkalori tinggi dan kurang melakukan aktiviti fizikal. Sebab itulah berat badan akan naik dengan lebih cepat.

IKLAN

5. Masalah Pencernaan

Memang tidak sangka bahawa masalah pencernaan merupakan salah satu petanda anda mengalami kemurungan. Kadangkala, kemurungan yang melampau akan membuatkan anda hilang nafsu untuk makan hingga menyebabkan perut rasa tidak selesa dan akhirnya mengalami sembelit.

Sumber: cewekbanget

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI