Buah manggis merupakan salah satu buah tempatan yang memang sedap dimakan. Isinya pula memang manis. Tetapi, tahukah anda sebenarnya kulit buah manggis ini juga punya banyak manfaat untuk kesihatan.

Ini antara 5 manfaat kulit manggis untuk kesihatan:

1. Melancarkan Metabolisme Tubuh

Salah satu manfaat kulit manggis adalah melancarkan metabolisme tubuh. Caranya mudah sahaja.

Korek bahagian dalam buah manggis yang lebih lembut dalam 2 hingga 3 biji. Pisahkan daripada kulit yang keras. Kemudian, kisar kulit sampai halus seperti krim. Anda boleh menambah perasa lain seperti gula, coklat atau avokado agar rasa tidak terasa pahit.

Hasilnya, anda akan buang air kecil dengan lebih lancar dan terhindar daripada senggugut. Minuman ini elok diminum secara rutin, sekurang-kurangnya seminggu sekali.

2. Baik Untuk Kesihatan Mata

IKLAN

Kulit manggis merupakan ubat herba yang baik untuk memperbaiki penglihatan mata terutamanya mereka yang menghidapi penyakit mata minus (miopia).

Ia mampu mengaktifkan semula sel-sel mata yang sudah mati dan penglihatan akan menjadi semakin tajam.

Jadi, mulakan pengambilan air rebusan kulit manggis atau dalam bentuk suplemen secara rutin. Selain itu, anda perlu mengubah gaya hidup dengan tidak melakukan sebarang aktiviti yang boleh merosakkan mata.

3. Menyembuhkan Sakit Jantung

IKLAN

Kulit manggis juga sangat baik untuk jantung. Kandungan kulit manggis akan memperkuat pembuluh darah dan mengaktifkan sel-sel jantung dengan cepat.

Insya-Allah, penyakit jantung tersebut akan sembuh. Sebaiknya, ambil kulit manggis ini bersama olahraga kardio secara teratur untuk hasil terbaik.

4. Memperbaiki Masalah Pencernaan

IKLAN

Kulit manggis tenyata mampu memperbaiki masalah pencernaan dengan cukup baik seperti cirit birit. Kulit manggis memiliki sifat antibakteria yang mengeluarkan racun serta kotoran yang ada dalam tubuh.

Kisar kulit manggis bersama campuran air lalu minum dengan segera agar masalah cirit birit cepat sembuh. Jus kulit manggis juga boleh diminum dengan kerap untuk menyihatkan usus atau sebagai zat probiotik yang baik.

5. Baik Untuk Penderita Diabetes

Penghidap diabetes kini tidak perlu risau lagi untuk mengawal gula dalam darah kerana kulit manggis memiliki bahan yang dapat menurunkan kadar gula dalam darah dan membuang gula tersebut daripada tubuh melalui air kencing.

Minum jus kulit manggis setiap dua hari sekali untuk hasil yang terbaik. Selain itu, atur pola pemakanan anda agar karbohidrat yang masuk ke dalam tubuh tidak terlalu banyak.

Sumber: hariangadis.com

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI