Puppy eyes dan cute ‘eye bags’? Ini adalah beberapa ciri khas ketika menggunakan alat solek untuk menghasilkan mata ala gadis Korea. Anda pernah melihat kumpulan idola wanita Kpop seperti Twice dan Red Velvet melakukannya sebelum ini dan mungkin anda tertanya-tanya, “Bagaimana saya boleh hasilkan solekan mata ala Korea?”

Jawapan? Ya, anda boleh, dan sebenarnya tidak sesusah yang anda jangkakan.

Tutorial berikut akan mengajar anda cara membuat solekan mata Korea, khusus untuk mata hijabi Asia, dan kami telah menjadikannya cukup mudah sehingga pemula juga dapat mengikutinya.

1. Mengekalkan warna minimum

Melakukan solekan mata Korea adalah untuk menjadikan mata anda kelihatan lebih muda dan lebih cerah, tetapi pada masa yang sama menjadikannya sederhana dan mencapai penampilan semula jadi hanya dengan sedikit warna.

Solekan mata Korea 1

Selalunya, orang Korea suka meminimumkan warna. Riasan mata Korea menjurus ke warna lebih neutral dan semula jadi seperti coklat atau merah jambu yang akan melengkapkan kulit mereka dengan baik.

Coklat biasanya disyorkan untuk pemula kerana ia adalah warna yang tidak berfungsi yang hampir rata.

Setelah memilih warna yang sedikit lebih gelap daripada warna kulit anda, sapukan pada bahagian titik yang ditunjukkan pada gambar di atas. Anda boleh menggunakan berus atau hanya menggunakan jari anda!

2. Memberi mata anda lebih banyak pop

Langkah seterusnya tidak benar-benar khusus untuk solekan mata Korea dan boleh digunakan untuk apa rupa eyeshadow, jadi pemula benar-benar dapat memanfaatkan petua ini.

Pilih warna yang lebih ringan yang sedikit berkilau dan sapukan pada bahagian tengah kelopak mata anda. Ini akan membiarkan mata anda benar-benar ‘muncul’.

Solekan mata Korea 2

Untuk mencantikkan penampilan solekan mata Korea, gunakan warna yang sama di bawah garis bulu mata bawah anda di tengah, seperti yang ditunjukkan pada gambar di atas. Ini akan memberi kesan menggunakan ‘aegyo sal’ atau juga dikenali sebagai kantung mata comel, penampilan yang sangat popular di Korea.

IKLAN

Gadis Korea cenderung menjadikannya sebagai titik untuk menonjolkan ‘aegyo sal’ kerana akan memberi orang lain perasaan bahawa mereka selalu tersenyum. Anda tidak boleh belajar membuat solek mata Korea tanpa mencuba ini!

3. Membayang tiga Vs

Dengan menggunakan bayangan mata yang lebih gelap, sapukan pada sudut luar kelopak mata anda mengikuti bentuk segitiga yang menunjuk ke luar.
solekan mata korea 3.

Sekiranya anda menggunakan berus solekan, ingatlah untuk selalu melepaskan lebihan bayangan mata sebelum perlahan-lahan memakaikannya pada kelopak mata anda. Campurkan dengan baik sehingga anda tidak akan mempunyai garis kasar di sudut mata.

Solekan mata Korea 4

Ulangi langkah untuk sudut dalaman kelopak mata anda dan sudut luar garis bulu mata bawah seperti yang ditunjukkan di atas. Ketiga-tiga wilayah ini dikenal sebagai holy trinity kerana dengan menaungi mata dengan warna yang lebih gelap, ia akan memberi mata anda lebih mendalam.

4. Gunakan eyeliner untuk  “puppy eye look”

Titik utama seterusnya pasti menatap mata anda! Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, alat solek mata Korea adalah “semula jadi”. Sebilangan besar gadis Korea lebih suka menggunakan eyeliner pensil kerana ia menghasilkan garis yang lebih lembut dan kelihatan semula jadi. Walau bagaimanapun, anda selalu boleh bekerja dengan jenis eyeliner lain yang anda lebih selesa.

IKLAN

Solekan mata Korea 5

Walaupun anda pasti boleh memilih untuk melakukan eyeliner bersayap biasa jika anda mahu, penampilan “puppy eye” kini menjadi trend di Korea. Untuk mencapai penampilan ini, pastikan hujung luar garis anda condong pada sudut ke bawah dan memanjang sedikit ke luar dari mata anda. Melepaskan eyeliner anda menjamin penampilan mata “puppy eye” yang tidak bersalah serta-merta!

Solekan mata Korea 6

TIP: Sekiranya anda mempunyai kelopak mata berminyak, gunakan eyeliner cecair berus yang tahan noda dengan warna yang serupa dan hala ke hujung eyeliner sekali lagi. Dengan cara itu, anda dapat memastikan bahawa eyeliner anda tidak akan comot di bawah mata anda, walaupun untuk jangka masa yang panjang.

Cuba juga bereksperimen dengan warna eyeliner anda. Sekiranya anda ingin membuat penampilan yang lebih semula jadi, gunakan pengaris mata coklat dan bukannya hitam. Pengaris mata hitam cenderung mengeluarkan getaran yang lebih kuat dan kami pasti anda akan melihat perbezaan yang besar ketika anda menukar warna tersebut.

5. Lentikkan guna maskara

Langkah akhirnya adalah melentikkan bulu mata dan menggunakan maskara! Sebelum kita melakukannya, berikut adalah helah mudah yang akan menjadikan anda kelihatan seperti a mempunyai bulu mata yang lebih panjang.

Gariskan water line anda dengan eyeliner pensil seperti yang ditunjukkan pada gambar di bawah. Eyeliner pensil akan berfungsi dengan baik, kerana tidak mencomotkan dan kalis air daripada gel dan eyeliner cecair. Langkah ini adalah pilihan, tetapi sangat digalakkan kerana akan memberi kesan bahawa anda mempunyai bulu mata yang lebih lengkap.

IKLAN

Solekan mata Korea 7

Kepitkan bulu mata anda dengan curler yang sesuai. Dapatkan curler yang sesuai untuk anda! Mata hijabi Asia cenderung tidak terlalu mendalam daripada etnik lain, dan jika ini berlaku, anda mungkin perlu mencari penjepit yang mempunyai sudut yang lebih rata sehingga dapat membentuk kontur mata anda dengan baik. Jenama yang terkenal dengan t curler khusus untuk mata orang Asia adalah Shu Uemura dan Shiseido.

Solekan mata Korea 8

Bergantung pada jenis bulu mata yang anda miliki, anda boleh menggunakan maskara yang memberi anda lebih banyak kelantangan, panjang, atau kedua-duanya. Dengan maskara yang sesuai, sapukan pada bulu mata atas dan bawah anda setelah merengkokkan bulu mata anda.

Soleka mata korea 9

TIP: Anda boleh mencuba menggunakan primer bulu mata atau pengetip maskara sebelum menggunakannya sebelum menggunakan maskara sebenarnya! Ini akan membantu menahan lentikan bulu mata anda dan maskara akan bertahan lebih lama daripada sebelumnya.

Dengan lima langkah mudah ini, anda kini telah menyelesaikan solekan mata ala gadis Korea untuk pemula! Kami pasti anda bersetuju bahawa penampilan Korea ini sama sekali tidak sukar dicapai, tetapi selalu ingat bahawa latihan menjadi solekan lebih sempurna!

SAKSIKAN VIDEO TUTORIAL DARI YOUTUBER:

SUMBER: DAILY VANITY

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI