Sejak lima tahun kebelakangan ini, fesyen Muslimah menjadi trend yang berkembang pesat malah menawarkan kepada wanita lebih banyak pilihan dan kebebasan untuk mereka tampil ‘fashionable’.

Menarik lagi pelbagai jenama antarabangsa terulung seperti Louis Vuitton menghasilkan rekaan bercirikan modest sesuai digayakan wanita muslimah.

Gelanggang arena sukan pula, Nike memperkenalkan pakaian sukan khusus untuk wanita berhijab. Koleksi yang dinamakan Nike Pro Hijab. Sejajar itu pelbagai jenama sukan tempatan mahupun jenama tudung mengeluarkan pakaian sukan untuk hijabi sepeti Tudung People, Nealofa, Raqtive dan juga jenama sukan terkenal Under Amour.

Modest Sport Boleh Dipakai Pelbagai Cara

Hijabi yang gemar mengayakan pakaian sukan bukan hanya untuk melakukan aktiviti-aktiviti riadah, malah mereka gemar untuk mengayakannya ke mana sahaja. Tampak kasual dalam berpakaian sukan atau lebih dikenali sebagai Athleisure. Gabungan kasual dan gaya athelic menjadi kegemaran hijabi yang aktif.

5 Gaya Athleisure untuk hijabi aktif

#1 Sempurna dan terhangat Halima Aden

PIC: Allure Magazine

Baju panas yang biasanya dihasilkan menggunakan fabrik kashmir, wool mahupun kain kapas ini menjadi kegilaan ramai. ‘The it sweater’ tren gaya modest untuk hijabi terkini, Halima Aden mengayakan Nike Pro Hijab dipadankan dengan sweet shirt. Onz kan lepas aktiviti di gym terus sarungkan sweat shirt.

IKLAN

#2 Satin Jogging Pant

Tumit tinggi akan menampakkan kaki anda langsing apabila disarung di kaki, tambah stail apabila digayakan dengan suit satin jongging pant. Gaya ini akan bertambah LIT! apabila dipadankan dengan sneakers bertapak tinggi ilusi yang sama tapi gaya yang bebeza.

Nike mengeluarkan kasut Air Max eksklusif wanita pertama: Air Verona. Nike mengilhamkan rekaan untuk 30 tahun akan datang dengan gabungan siluet yang bertitikberatkan rekaan untuk wanita, termasuk Nike Air Max Thea dan Nike Air Max Dia, Nike Sportswear membayar penghormatan kepada wanita dengan memperkenalkan kasut Air Max Verona.

Air Max Verona meminjam elemen-elemen dari koleksi Air Max 90 dan rekaan kasut ini teserlah dengan rekaan sebuah tumit yang dibesarkan, rupa baru yang unik. Siluet wanita terbaru dari Nike Sportswear juga menekankan keselesaan sebagai permaisuri dengan unit Air Max 200, yang dipamerkan bagi semua untuk melihat dengan tingkap 200 peratus lebih besar daripada unit penglihatan sisi tradisional. Nike Air Max Verona yang berharga  RM495  melancarkan secara global pada 15 Februari, dengan warna tambahan dikeluarkan pada 5 Mac.

#3 Oversized Hoodie

Hari yang bermalasan, outfit ini pilihan yang tepat. Warna macromatic, warna yang selamat  tak perlu berlebihan hanya tambahkan aksesori seperti baseball cap dan sunglasses. OOTD tetap on point!

IKLAN

#4 Mudah Sarung

Yoga aktiviti santai yang paling disukai para hijabi. Langkah yang ringan dengan lentur tubuh yang lembut. Hijabi selalu menggunakan outfit yang ringkas seperti yoga pant dan shirt berlengan panjang dan dipadankan dengan sport hijab. Transformasi gaya Athleisure dengan tambahan skirt dari Nike Women. Over sized zip yang memudahkan pengerakan hijabi melangkah. Nice!

IKLAN
Anda hanya perlu sarungkan skirt ini selepas work out

# Be Legendary

Biar aktiviti sukan anda menjadi satu legendary untuk di kenang tapi penampilan selepas bersukan yang akan menjadi ikutan hijabi girl gang fit.

Padanan jumpsuit dan sneakers satu kelainan untuk anda seorang legend. Pemilihan yang tidak terlalu menonjol dan kebiasaanwarna seperti putih, hitam dan kelabu menjadi pilihan.

Video transformasi gaya hijabi aktif:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hijabista, KL MY (@hijabistamag) on

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI