Bersenam dan makan dengan baik untuk menurunkan berat badan, tetapi skala tidak akan berubah? Itu biasa kedengaran. Tiga perkara yang harus anda lakukan mulai sekarang.

Mengapa berat badan anda tidak menurun

Anda telah memilih gim yang betul malah mempunyai jadual latihan yang sempurna, jurulatih yang bekerjasama dalam sessi latihan dan anda telah memuat turun rancangan pemakanan yang betul dan mengikutinya. Lalu mengapa tidak berhasil?

Masukkan kekecewaan. Ini adalah salah satu sebab paling umum mengapa saya melihat orang lain membuang latihan kecergasan mereka. Mari kita mundur dan menganalisisnya.

Apabila seseorang memulakan program senaman, adalah normal untuk merasa sakit selepas itu. Sakit segera hilang dan badan anda menyesuaikan diri. Tempoh ini adalah cara badan anda untuk menyesuaikan diri dan menjadi lebih kuat dan ramping. Peningkatan anda mungkin belum dapat dilihat secara fizikal, tetapi mungkin seluar serta pakaian anda terasa lebih longgar. Namun, skala mungkin menunjukkan bilangan yang sama, tanpa mengira perubahan tersebut.

IKLAN

Ingat bahawa skala tidak mengenali anda dari lubang di dinding, ia hanya dapat menggambarkan apa yang dirasakannya. Anda mungkin telah kehilangan 12 paun lemak dan memperoleh enam paun otot tanpa lemak dan sihat, tetapi skala hanya akan menunjukkan penurunan berat badan sebanyak enam paun. Ini boleh membuat sesetengah orang kecewa, itulah sebabnya membebani diri anda bukanlah cara terbaik untuk mengesan kemajuan anda. Selain itu, anda boleh mempunyai cuti selama berkat kembung dan penahan air yang mempengaruhi apa yang anda lihat pada skala.

Walaupun begitu, ada kalanya anda mungkin terseret dan nampaknya tidak maju. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu anda keluar dari lubang itu.

IKLAN

1. Cuti seminggu

Atlet profesional akan sering berehat dari latihan mereka untuk pulih sehingga mereka kembali kuat. Sebenarnya, jurulatih dan atlet terbaik akan memprogram minggu “muat semula” yang menghalang latihan mereka menjadi basi. Cuti seminggu anda hanya boleh berjalan kaki (petua untuk berjalan lebih banyak), berbasikal, mendaki atau apa sahaja yang boleh mendorong pemulihan “aktif”.

2. Jejaki pemakanan anda

IKLAN

Mengesan pengambilan makanan dan cecair anda dapat membantu anda melihat apakah ada corak terang-terangan. Dalam kes ini, ramai individu sering terlepas makanan ringan pagi yang membuatkan mereka makan tengah hari lebih awal. (Baca tentang apa yang berlaku ketika anda terlepas makan.) Ini membuat mereka terhempas dan beralih ke menurunkan dua atau tiga cawan kopi untuk memastikan mereka terus berjalan. Ini juga mempengaruhi tabiat tidur. Bolehkah anda melihat bagaimana corak ini dapat menjadi sebahagian daripada kegagalan yang lebih besar?

3. Perhatikan faktor bukan latihan

Ini mungkin termasuk kurang tidur, penghidratan yang tidak mencukupi, masalah hormon dan tekanan di tempat kerja dan di rumah. Lihat semua cara yang boleh anda lakukan untuk menyempurnakan tidur anda, yang dapat menjatuhkan matlamat penurunan berat badan.

SUMBER GAMBAR: Pexel.com

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI