Tidak ada yang salah dengan beralih ke makanan kegemaran anda berulang kali, ya! ada sebabnya anda menikmati makanan kegemaran. Tetapi sejauh mana anda tahu dengan tepat apa yang ada dalam makanan anda?

Krimer yang anda tambahkan ke kopi setiap pagi, sup mi ayam yang mengingatkan anda tentang apa yang anda makan semasa kecil, makanan sejuk beku yang anda masukkan dalam ketuhar gelombang mikro apabila anda tidak mempunyai masa untuk membuat makan tengah hari semuanya kelihatan tidak berbahaya , tetapi itu tidak berlaku.

Oleh kerana pengeluar makanan dan pemasar yang menipu, bahkan makanan “sihat” anda dipenuhi dengan lemak tidak sihat, bahan buatan, dan bahan pengawet yang tidak perlu yang berbahaya bagi kesihatan anda.

Dalam misi untuk membantu anda memahami dengan tepat apa yang ada dalam makanan anda, dan mengapa ia buruk, ini senarai pasti dari 100 Makanan Tidak Sihat di Planet ini – bersama dengan pertukaran yang sihat untuk setiap makanan, sehingga anda masih dapat menikmati makanan kegemaran anda tanpa pengorbanan.

Teruskan membaca untuk mengetahui yang terbaik dan terburuk dan semasa anda menggunakannya, anda juga mahu membersihkan peti sejuk anda dari minuman tidak sihat di planet ini.

1. Pembancuh Kopi berkimer

13 Senarai Makanan Kegemaran Anda Barangkali Tidak Sihat Dimakan Dan Ini Gantinya.

Bahan tidak sihat: Minyak kacang soya dan canola

Masalah dengan krimer kopi? Tidak ada krim! Tiga ramuan pertama yang disenaraikan dalam krimer popular Nestle’s Coffee-Mate, adalah air, gula, dan minyak kacang soya dan / atau kanola. Adakah itu yang anda mahu tambahkan pada cawan kopi pagi anda? Krimer kopi juga boleh mempunyai bahan tambahan sintetik seperti mono dan diglycerides.

Minum Ini! Sebagai gantinya: Susu lembu kosong selalu memberikan tambahan yang sihat untuk secawan pagi anda, tetapi jika masih mencari sedikit rasa, cubalah krimer nabati untuk memeriahkan cawan kopi anda. cari krimer yang mempunyai lebih sedikit kalori dan gula daripada Coffee-Mate Creamers biasa.

2. Roti Tepung Putih

13 Senarai Makanan Kegemaran Anda Barangkali Tidak Sihat Dimakan Dan Ini Gantinya.

Bahan Tidak Sihat: Bahan kimia pemutihan seperti azodicarbonamide

Walaupun ramuan pertama roti anda adalah “tepung gandum”, sekiranya tidak disebutkan bahawa ia tidak dapat dicuci, anda mungkin akan memakan sandwic yang dilapisi dengan bahan kimia menyeramkan. Beberapa pengeluar menggunakan bahan yang disebut azodicarbonamide, yang mungkin anda ingat adalah aditif “yoga mat” yang pernah digunakan oleh Subway. Perapi doh plastik ini digunakan untuk membuat doh roti lebih lembut.

Makan ini! Sebaliknya: Terdapat banyak tepung dan roti gandum dan gandum yang tidak termasuk bahan kimia pemutihan. Bukan hanya itu, tetapi juga lebih baik untuk anda dengan pelbagai cara lain. Cari salah satu roti dengan jenama terbaik untuk menurunkan berat badan!

3. Jus Buah

13 Senarai Makanan Kegemaran Anda Barangkali Tidak Sihat Dimakan Dan Ini Gantinya.

Bahan Tidak Sihat: Buah tanpa serat, sirap jagung fruktosa tinggi

Ia semula jadi! Apa yang salah? Nah, walaupun jus buah 100 peratus adalah pilihan yang lebih baik daripada minuman yang mengandungi sirap jagung fruktosa tinggi, malah Jus anggur yang semula jadi masih membungkus hingga 36 gram gula per cawan atau mengenai apa yang anda dapat dari memasukkan empat donat Krispy Kreme ke dalam pengisar. Walaupun gula ini semula jadi, tubuh anda memperlakukannya sama seperti gula lain. Lebih-lebih lagi, sebilangan besar rasa manis dalam jus berasal dari fruktosa, sejenis gula yang berkaitan dengan pengembangan tisu adiposa visceral pada individu yang berlebihan berat badan. Ya, itu lemak perut!

Minum Ini! Sebaliknya: Cukup masukkan buah yang dihiris segar seperti jeruk dan limau gedang ke ol ol ‘H2O dan sejuk.

IKLAN

4. Diet Soda

13 Senarai Makanan Kegemaran Anda Barangkali Tidak Sihat Dimakan Dan Ini Gantinya.

Bahan-bahan Tidak Sihat: Pewarna karamel, Bisphenol A (BPA), aspartam

Apa kesamaan warna tiruan, tahan api, dan gula palsu yang melebar pinggang? Ini adalah ramuan dalam semua minuman bersoda diet kegemaran anda. Hampir semua soda diet yang popular mengandungi aspartam, pemanis buatan yang pada mulanya dikembangkan untuk membantu menurunkan berat badan, tetapi baru-baru ini didapati mempunyai kesan yang sebaliknya, meningkatkan kadar glukosa, membebani hati, dan menyebabkan lebihan berubah menjadi lemak.

Makan ini! Sebaliknya: Tidak ada yang salah dengan segelas air yang bagus tetapi jika anda bosan dengan H2O biasa, pilih salah satu teh detoks yang lazat ini atau secawan kopi.

5. Makanan Goreng

13 Senarai Makanan Kegemaran Anda Barangkali Tidak Sihat Dimakan Dan Ini Gantinya.

Bahan Tidak Sihat: Panas tinggi, minyak radang

Ayam goreng, cumi goreng, stik goreng ayam. Anda tidak akan pernah melihat item ini ditandai sebagai “Makan Ini.” Selain kandungan lemak dan kalori yang tinggi, masalah utama makanan goreng ini ialah kandungan produk tidak sihat yang tinggi. Sebatian ini terbentuk apabila produk yang berasal dari haiwan dimasak pada suhu tinggi untuk jangka masa yang lama.

Makan ini! Sebaliknya: Memotong makanan AGE tinggi seperti makanan yang diproses dan digoreng, tanda-tanda keradangan di dalam badan mereka berkurang. Jadi, panggang setiap kali anda boleh atau bakar makanan di dalam ketuhar.

6. Bacon & Sosej

13 Senarai Makanan Kegemaran Anda Barangkali Tidak Sihat Dimakan Dan Ini Gantinya.

Bahan Tidak Sihat: Nitrat dan nitrit, kaedah memasak dengan haba tinggi

Daging yang diproses adalah yang terburuk dari kedua-dua dunia. Mereka biasanya dibuat dari daging merah yang tinggi lemak tepu, dan mengandungi produk akhir glisasi, sebatian keradangan yang dihasilkan apabila daging yang diproses ini dikeringkan, dihisap, dan dimasak pada suhu tinggi. Belum lagi, nitrat dan nitrit dalam daging yang disembuhkan dan semula jadi, “tidak diawetkan” dapat berubah menjadi nitrosamin karsinogenik apabila terdedah kepada panas tinggi.

Makan ini! Sebaliknya: Nasib baik, pengeluar mempunyai had jumlah nitrit yang mereka gunakan dan diminta untuk menambahkan antioksidan, seperti vitamin C, membantu menghalang pembentukan nitrosamin. Walaupun kajian dalam Kimia Makanan mendapati makanan yang diproses rata-rata 80% lebih sedikit nitrit daripada sebelumnya, anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga tambahan untuk mengehadkan pendedahan nitrosamin anda dengan membeli daging yang tidak diawet yang tidak menggunakan nitrit hanya garam  dan cuba menurunkan panas.

IKLAN

7. Bijirin Gula

13 Senarai Makanan Kegemaran Anda Barangkali Tidak Sihat Dimakan Dan Ini Gantinya.

Bahan tidak sihat: Butylated Hydroxytoluene (BHT), Butylated Hydroxyanisole (BHA), karbohidrat halus, gula tambahan

Tidak ada lapisan gula: gula merosakkan badan. Makan terlalu banyak bahan putih boleh menyebabkan kegemukan, yang sering menyebabkan masalah kesihatan lain seperti diabetes dan penyakit jantung. Dan banyak bijirin membungkus lebih banyak gula ke dalam satu mangkuk.

Makan ini! Sebaliknya: Pilih bijirin semulajadi yang mempunyai pilihan gula rendah gula yang tidak mengandungi sebarang bahan kimia yang menakutkan.

8. Laluan Peti Beku

13 Senarai Makanan Kegemaran Anda Barangkali Tidak Sihat Dimakan Dan Ini Gantinya.

Bahan Tidak Sihat: Natrium, pengawet

Membekukan makanan adalah cara yang hebat untuk menjadikannya tahan lebih lama, jadi mengapa perlu menambahkan bahan pengawet? Malangnya, pengeluar melakukannya.

Makan ini! Sebaliknya: Pilih pilihan sejuk beku organik, rendah sodium, rendah gula.

9. Pencuci mulut Restoran

13 Senarai Makanan Kegemaran Anda Barangkali Tidak Sihat Dimakan Dan Ini Gantinya.

Bahan Tidak Sihat: Natrium

Fkirkan gula, kalori dan lemak. Ya! Semua yang lain. Walaupun itu semua benar, dan pencuci mulut restoran berbahaya kerana bahagiannya sering terlalu besar, kandungan natrium adalah yang tidak difikirkan oleh banyak orang.

IKLAN

Makan ini! Sebaliknya: Satu sudu kecil sorbet adalah kaedah berisiko rendah untuk memuaskan gigi manis itu pada akhir makan.

10. Gula Putih

13 Senarai Makanan Kegemaran Anda Barangkali Tidak Sihat Dimakan Dan Ini Gantinya.

Bahan Tidak Sihat: Gula (duh)

Menurut Pusat Penyelidikan Pew, orang Amerika memakan lebih dari 90 gram gula tambahan sehari pada tahun 2014 iaitu 40 gram melebihi pengambilan yang disyorkan oleh FDA iaitu 50 gram sehari dan 65 gram melebihi pengambilan yang disyorkan oleh Organisasi Kesihatan Sedunia sebanyak 25 gram! Pengambilan gula putih halus yang tinggi di Amerika dikaitkan dengan segalanya dari peningkatan risiko diabetes jenis 2 hingga penyakit jantung hingga kegemukan. Ucapkan selamat tinggal kepada gula tambahan dan selamat tinggal di perut anda dengan Zero Sugar Diet!

Makan ini! Sebagai gantinya: Untuk memilih alternatif pintar, anda disarankan mengurangkan pengambilan pemanis tambahan secara umum.

11. Hiasan kek bergula

13 Senarai Makanan Kegemaran Anda Barangkali Tidak Sihat Dimakan Dan Ini Gantinya.

Bahan tidak sihat: Titanium dioksida, warna karamel, warna tiruan, propilena glikol

Ulang tahun adalah masa untuk meraikan. Sesuatu yang tidak patut anda raikan? Hiasan kek bergula anda dibuat dengan bahan kimia. Kebanyakan frostings, dibuat dengan minyak kacang soya dan biji kapas yang dihidrogenasi sebahagian. Dan walaupun berwarna putih, kebanyakan frosting ini diwarnai dengan pewarna yang berpotensi tercemar karsinogen (seperti warna karamel dan titanium dioksida) dan warna buatan. Terakhir, propilena glikol dalam banyak resipi pembekuan telah dikaitkan dengan kesihatan buah pinggang.

Makan ini! Sebaliknya: Pembekuan yang sihat semudah dibuat kerana ia lazat. Dengan menggunakan avokado dan coklat gelap, anda dapat membuat frosting seperti buttercream yang hanya memerlukan beberapa saat untuk disiapkan dan sarat dengan perasa koko, yang dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

12. Sirap Pancake

13 Senarai Makanan Kegemaran Anda Barangkali Tidak Sihat Dimakan Dan Ini Gantinya.

Bahan Tidak Sihat: Sirap jagung fruktosa tinggi, pewarna karamel

Kenapa? Jenama sirap terkenal dibuat dengan dua bahan, sirap jagung fruktosa tinggi yang merosakkan hati dan pewarnaan karamel yang tercemar oleh karsinogen  dan satu perkara yang anda harapkan sebenarnya: sirap maple sebenar .

Makan ini! Sebaliknya: Sirap terbaik untuk pinggang anda adalah sirap maple tulen. Kerana rasa sangat pekat, sedikit sebanyak dapat menjimatkan kalori dan gula. Untuk lebih banyak cara untuk mengurangkan bahan berbutir putih.

13. Smoothie Botol

13 Senarai Makanan Kegemaran Anda Barangkali Tidak Sihat Dimakan Dan Ini Gantinya.

Bahan Tidak Sihat: Buah tanpa serat

Pagi yang sibuk dan sarapan pagi yang praktikal sangat sinonim. jadi senang melihat daya tarikan smoothie yang dibeli di kedai. Mereka kelihatan seperti cara terbaik untuk mendapatkan apa yang anda mahukan dalam keadaan darurat. Tetapi minuman yang menjimatkan masa mempunyai kelemahan: Berbanding dengan minuman segar, kebanyakannya kekurangan nutrisi dan penuh kalori dan gula sehingga gula darah anda pasti meroket.

Minum Ini Sebaliknya: Paling selamat dengan menggabungkan smoothie buatan sendiri!