“Berpikir seperti seorang ratu. Ratu tidak takut gagal. Kegagalan adalah batu loncatan untuk kebesaran, “seperti yang dipetik dari kata-kata Oprah Winfrey. Wanita-wanita yang berpengaruh ini adalah lambang keyakinan, rahmat dan kekuatan yang berkekalan. Menjelang hari berlalu, mereka terus membina kejayaan bukan sahaja di tempat kelahiran mereka, tetapi juga di luar negara.

Wanita-wanita Malaysia yang luar biasa ini tidak hanya dikenali kerana sumbangan mereka dalam seni atau fesyen, tetapi juga dalam memperkayakan kehidupan orang lain. Berikut adalah 12 wanita Malaysia berpengaruh yang membuat sinergi positif di luar negara!

1. DATIN VIVY YUSOF

A post shared by Vivy Yusof (@vivyyusof) on

Nama yang tidak asing lagi dalam industri fesyen, Datin Vivy Yusof benar-benar seorang Wonder Woman. Dia mengasaskan FashionValet pada tahun 2010 di mana jenama e-dagang kini menjadi salah satu jenama terbesar di rantau ini.

A post shared by Vivy Yusof (@vivyyusof) on

Datin Vivy telah mencapai begitu banyak penghargaan di dalam dan di luar negara. Dia telah disenaraikan dalam senarai Top 40 Di bawah 40 Tahun Majalah Prestige 2015 dan tahun ini, dia disenaraikan di Forbes sebagai salah satu daripada 30 Di bawah 30 Di Asia! Datin Vivy juga mendapat penghormatan untuk berkolaborasi dengan Yang Teramat Mulia Paduka Seri Duli Yang Terhormat Putri Sarah dari Negara Brunei Darussalam untuk pelancaran The Royal dUck, sebuah koleksi jilbab membawa mesej yang memberi kuasa untuk setiap wanita.

A post shared by Vivy Yusof (@vivyyusof) on

Ratu fesyen yang rendah hati menyesuaikan masanya bukan sahaja sebagai seorang usahawan dan seorang blogger, tetapi juga seorang isteri dan ibu yang penyayang kepada dua anak yang cantik!

2. Neelofa

 

Seorang pelakon, penyampai televisyen, model komersial dan usahawan, Neelofa benar-benar seorang ratu! Kerana kejayaannya yang berterusan, dia disenaraikan di Forbes sebagai salah satu daripada 30 di bawah 30 Asia, bersama dengan Vivy!

 

Neelofa juga merupakan pengasas jenama hijabnya, Naelofar Hijab, yang dijual di lebih daripada 30 buah negara termasuk Brunei, Australia dan banyak lagi. Dia juga disahkan oleh jenama besar seperti Aksesori Swarovski, Titan, Lancome Cosmetics dan juga FashionValet!

 

Neelofa terus bersinar kerana dia baru dilantik sebagai pengarah bebas bukan eksekutif baru Air Asia! Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tony Fernandes menyifatkannya sebagai Hijabis pintar, muda dan bebas.

3. Dr. Amalina Bakri

A post shared by Amalina Bakri (@dramalinabakri) on

Siapa yang boleh melupakan Dr. Amalina Bakri, yang mengegarkan negara dengan memperoleh 17 1A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia pada 2004. Kebijaksanan, Dr. Amalina terus memukau kami dengan kejayaan dan sumbangan yang tidak berkesudahan dalam dunia perubatan.

A post shared by Amalina Bakri (@dramalinabakri) on

Dr. Amalina Bakri berkhidmat sebagai Pakar Bedah Jurulatih Khas di Imperial College Healthcare NHS Trust, Dr Amalina mengkhususkan diri dalam pembedahan umum, trauma / kecemasan serta pembedahan payudara. Selain itu, dia juga memberi ceramah di universiti berkaitan dengan kepakarannya!

A post shared by Amalina Bakri (@dramalinabakri) on

Dr. Amalina benar-benar mendefinisikan dirinya seorang wanita yang kuat dan bebas. Baru-baru ini, beliau juga telah memulakan Kempen Bebas Wanita Boleh (IWC) di Twitter untuk mewujudkan kesedaran dan memperkasakan wanita bebas untuk menjadi tidak berani, kuat dan mengikuti mimpi mereka!

4. Raja Nadia Sabrina

Seorang peguam yang menjadi blogger dan usahawan fesyen, Raja Nadia Sabrina adalah wanita di sebalik jenama Aere. Beliau percaya dalam mempraktikkan keperibadian sederhana dan bergaya untuk wanita di zaman ini.

IKLAN

A post shared by aere (@aere) on

Perjalanannya dengan Aere pastinya merupakan perjalanan roller coaster yang menarik. Pada Julai 2016, dia berjaya membawa Aere menjadi tumpuan antarabangsa di Minggu Fesyen Jakarta. Baru-baru ini, Aere telah dijemput sebagai jenama HANYA Malaysia di Minggu Fesyen Moden Dubai. Satu lagi pencapaian yang pasti tak dapat dilupakan oleh beliau.

Sudah tentu, di belakang gaya hidupnya yang sibuk, dia juga menghabiskan waktunya dengan suami dan anaknya Putra Elhanisa dan Putra Evrenilyasa. Raja Nadia Sabrina adalah seorang Wonder Mama!

5. Yuna

A post shared by Yuna (@yunamusic) on

Ratu hijabi yang terakhir ini membuat gelombang kembali pada tahun 2006 apabila semua orang mula memakai selendang sebagai sebahagian daripada penampilan harian mereka. Yuna, the Malaysian songbird yang juga penulis lagu dan ahli perniagaan telah membuat negara berbangga – terutamanya sekarang Yuna telah berpusat di Amerika Syarikat!

A post shared by Yuna (@yunamusic) on

Dari penyanyi dan penulis lagu bebas kepada pelawak bertaraf dunia, Yuna telah bekerjasama dengan beberapa nama besar seperti Usher, Pharell Williams dan Jhene Aiko. Beliau juga menerima Anugerah Ikon Belia Kebangsaan pada tahun 2012 untuk pencapaian luar biasa dalam bidang seni!

A post shared by SALE!! (@novemberculture) on

Selain kerjaya muziknya, Yuna juga merupakan pengasas jenamanya sendiri, November Culture. Bermula dari menjual tudung Jetfuel yang terkenal, November Culture adalah mengenai keghairahan funky pakaian untuk wanita moden!

6. Tan Hooi Ling

12 Wonder Women Yang mengharumi Nama Negara Di Mata Dunia, Empat Darinya Adalah Wonder Hijabi.
Kredit: Facebook Profiles of Singapore

Dari MyTeksi ke GrabTaxi dan kini dikenali sebagai Grab, Tan Hooi Ling adalah wanita di belakang platform terkemuka di Asia Tenggara. Sebagai pengasas bersama Grab bersama rakannya Anthony Tan, Grab kini beroperasi di lebih daripada 60 bandar di 7 negara!

12 Wonder Women Yang mengharumi Nama Negara Di Mata Dunia, Empat Darinya Adalah Wonder Hijabi.
Kredit: Facebook rwp.sg on

Tan Hooi Ling sendiri dalam pengalamannya menelefon teksi untuk menampung perjalanan hariannya, kedua-dua mereka tampil dengan idea di mana pelanggan boleh mempercayai pemandu teksi yang mereka ditugaskan. Bukan sahaja memberi manfaat dari segi keselamatan, tetapi juga berguna bagi mereka yang bepergian bersendirian atau larut malam.

12 Wonder Women Yang mengharumi Nama Negara Di Mata Dunia, Empat Darinya Adalah Wonder Hijabi.
Kredit: Facebook Telenor Group

Tan Hooi Ling percaya bahawa ia adalah situasi yang memberi keuntungan untuk kedua-dua pihak baik pemandu mahupun pelanggan. Grab memberi peluang kepada orang untuk mencipta sumber pendapatan dan menjadi lebih bijak teknologi pada masa yang sama. Hari ini, Grab telah menjadi pesaing kuat Uber, yang pastinya sesuatu yang patut kita lihat!

7. Kiki Poh

A post shared by Hype Malaysia (@hypemy) on

Salah seorang di belakang pembuatan Disney Cars 3 adalah seorang rakyat Malaysia? Kiki Poh adalah pengarah Teknikal Shading dan Grooming yang juga menjadikan orang Malaysia pertama yang bekerja sebagai artis animasi Pixar!

IKLAN

A post shared by Seow Yong Khin (@yongkhin) on

Kiki pertama kali direkrut oleh Pixar Animation Studios sebagai pelatih pada tahun 2010. Dia telah bekerja pada filem-filem seperti Toy Story 3, Monsters University serta Inside Out! Dalam filem Cars 3, watak Doc Hudson adalah salah satu watak yang dihasilkan oleh Kiki.

12 Wonder Women Yang mengharumi Nama Negara Di Mata Dunia, Empat Darinya Adalah Wonder Hijabi.
Kredit: Facebook MBO Cinemas

Mengenai perjalanan baru-baru ini ke Malaysia; Kiki juga telah mengadakan bengkel animasi di The One Academy untuk memberi inspirasi kepada para animator masa depan di negara ini. Saya percaya kita akan melihat lebih banyak kerja Kiki dalam filem Pixar yang akan datang!

8. Sabariah Hussein

12 Wonder Women Yang mengharumi Nama Negara Di Mata Dunia, Empat Darinya Adalah Wonder Hijabi.
Kredit: Credit: Facebook Safura Tawil

Dikenali sebagai Ibu Teresa di Montreal, Sabariah Hussein adalah seorang wanita berusia 70 tahun yang menjadi tajuk utama ketika dia memasak lebih dari 200 orang sehari dalam bulan Ramadan.  Kredit: Safura Tawil di Facebook  Sister Sabariah berpindah ke Kanada kira-kira 30 tahun yang lalu untuk bekerja sebagai guru pendidikan khas.

12 Wonder Women Yang mengharumi Nama Negara Di Mata Dunia, Empat Darinya Adalah Wonder Hijabi.
Kredit: Facebook Sister Sabria Foundation

Inspirasinya pada pergerakan itu bermula kira-kira 18 tahun yang lalu, ketika ia merasa prihatin setelah melihat wanita dari jalan-jalan memohon makanan. Oleh itu, dia memutuskan untuk menjalankan perlindungan wanita sendiri dari rumah. Itulah bagaimana semuanya bermula untuk Sister Sabariah.

12 Wonder Women Yang mengharumi Nama Negara Di Mata Dunia, Empat Darinya Adalah Wonder Hijabi.
Kredit: Facebook Safura Tawil

Sister Sabariah berkawan dengan dua gereja, sebuah bank makanan dan sebuah NGO untuk menyediakan makanan dan tempat tinggal kepada golongan miskin dan tiada tempat tinggal. Dia juga menjalankan gerai di sebuah masjid tempatan di mana pasukan sukarelawannya datang membantu. Saudara Sabariah mengalu-alukan sesiapa sahaja tidak kira agama mereka kerana dia percaya dalam melakukan amal dan memberi semangat kepada masyarakat sebagai inspirasi!

12 Wonder Women Yang mengharumi Nama Negara Di Mata Dunia, Empat Darinya Adalah Wonder Hijabi.

BACA JUGA ARTIKEL INI: http://www.hijabista.com.my/30-tahun-wanita-kelahiran-malaysia-digelar-muslim-mother-teresa-ini-sumbang-bakti-beri-makanan-percuma-di-luar-negara/

9. Sharifah Amani

Ah, Orked yang cantik yang menangkap mata dan hati ramai orang di seluruh dunia dengan persembahannya yang luar biasa dalam filem Sepet. Dilakonkan oleh pelakon kecil dan cantik, Sharifah Amani, wanita fenomenal ini sentiasa membuat gelombang dalam industri hiburan.

Sharifah Amani telah membintangi banyak filem dan telemovie tempatan, terutama yang diarahkan oleh Yasmin Ahmad seperti Gubra dan Muallaf. Sharifah Amani turut memenangi Anugerah Pendatang Baru Paling Menakjubkan pada Festival Filem Malaysia ke-18 pada tahun 2005!

Selain dari perjalanan di seluruh dunia dengan kain baju kurungnya, Sharifah Amani juga terlibat secara aktif dalam dunia pengarah. Dari festival tempatan hingga festival filem antarabangsa, Sharifah Amani terus mencairkan hati dengan bakat terbakarnya dan cinta untuk seni!

IKLAN

10. Christy Ng

A post shared by Shoe Heaven (@christyngshoes) on

Dikenali sebagai Jimmy Choo yang akan datang, Christy Ng adalah pengasas dan CEO ChristyNg.com. Ia adalah sebuah syarikat kasut dalam talian yang mengkhusus dalam kasut buatan tangan, dari kasut perkahwinan hingga kasut tumit tinggi dan kasut am sejak 2010!

A post shared by Shoe Heaven (@christyngshoes) on

Christy sentiasa mempunyai bakat untuk seni dan keusahawanan. Pada tahun 2012, dia mempamerkan reka bentuk pertamanya di Facebook dan jadi mereka berkata, selebihnya adalah sejarah. Kasut Christy berbeza daripada yang ada di pasaran kerana pelanggan dapat merekabentuk kasut mereka sendiri di laman web. Tidak kira bagaimana anda mahu, Christy boleh melakukannya!

A post shared by Shoe Heaven (@christyngshoes) on

Hari ini, wanita dari lebih daripada 30 negara memakai kasut jenama Christy Ng dan jumlahnya semakin meningkat setiap hari. Christy pasti membuat gelombang di luar negara bukan sahaja sebagai Jimmy Choo yang akan datang, tetapi sebagai pereka kasut yang berjaya mereka kasut sendiri!

A post shared by Shoe Heaven (@christyngshoes) on

11. Felicia Yap

12 Wonder Women Yang mengharumi Nama Negara Di Mata Dunia, Empat Darinya Adalah Wonder Hijabi.
Kredit: Facebook Felicia Yap

Ahli novel saintifik yang berpaling dari saintis ke novelis sedang dalam perjalanan ke industri buku thriller. Dikenali novel debutnya yang bertajuk Yesterday, buku thriller ini telah mendapat ulasan hebat di seluruh dunia!

A post shared by m_VsXX_ (@m.mavis.s) on

Felicia pelajar biokimia di Imperial College London dan kemudian menyelesaikan doktornya dalam sejarah di Cambridge University. Menjadikan pengalamannya di Cambridge yang memberi inspirasi kepadanya untuk menulis buku beliau, Yesterday. Terdapat juga unsur-unsur Cambridge dalam bukunya!

Felicia telah menerbitkan buku kedua berjudul Memory Game. Lihatlah prequel untuk novel debutnya, Hari ini!

12. Zee Avi

A post shared by Zee Avi? (@zee.avi) on

Penyanyi kelahiran Sarawak ini adalah penyanyi-penulis lagu, gitaris dan pemain Ukulele yang membuat debutnya dengan lagu Bitter Heart.

Zee Avi bukan sekadar superstar Youtube sahaja malahan pada tahun 2009, Zee keluar dengan album debutnya yang menjadi hit di Malaysia. Semasa menetap di Amerika Syarikat, Zee terus menyebarkan sayapnya dengan muziknya!

A post shared by Zee Avi? (@zee.avi) on

Pada tahun 2011, Zee Avi menerima Anugerah Ikon Belia (Antarabangsa) dari Kerajaan Negeri Sarawak. Beliau juga telah dianugerahkan Pegawai Bintang Kenyalang (Pegawai Perintah Bintang Hornbill Sarawak) setahun kemudian. Salah satu pencapaian antarabangsanya akan memenangi Lagu Filem Asal Terbaik di Pesta Filem dan Anugerah Filem Golden Horse Golden Taipei yang diadakan pada tahun 2016 di China!

A post shared by Zee Avi? (@zee.avi) on

Seorang wanita mampu berbuat begitu banyak perkara dalam satu masa di mata di dunia. Tetapi, wanita lain yang tertanya-tanya adakah  ada orang lain yang boleh melakukan segalanya bukan hanya untuk dirinya sendiri, tetapi juga untuk orang yang tersayang. Saya berharap wanita Malaysia yang luar biasa ini akan memberi inspirasi kepada anda untuk pergi ke sana dan mengejar impian anda! Tiada yang mustahil dan mereka adalah bukti hidup yang mimpi dapat menjadi kenyataan selagi anda tidak berputus asa. Kami semua ratu di hati! Mereka semua Wonder Women untuk inspirasi semua Wonder Hijabi!

 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI