Apabila anda melihat selebriti berjalan di permaidani merah pentas anugerah berprestij, solekan mereka sempurna kelihatan seperti tiada cacat cela. Mereka mempunyai kulit yang berembun, bercahaya, kening yang sempurna dan bibir yang berwarna cerah.

Mereka juga mempunyai sentuhan juru solek selebriti yang mempunyai banyak pengalaman dan penuh dengan helah dan godam khas bagi menentukan riasan selebriti yang ditata rias sempurna. Jom teliti petua solekan yang hebat daripada beberapa juru solek selebriti ini untuk dikongsi dengan anda.

1. Sapu gincu dari dalam ke luar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Makeup Artist Patrick Ta (@patrickta)

Menggunakan gincu mungkin kelihatan mudah, petua juru solek mengelupas bibir dahulu supaya gincu berjalan dengan lancar. Ini boleh dilakukan dengan skrub bibir atau perlahan-lahan menggunakan berus gigi basah. Kemudian sapukan dengan balm bibir untuk melembapkan bibir.

10 Petua Dari Juru Solek Selebriti, Jadikan Solekan Anda Persis Selebriti Hollywood

Sebaik sahaja anda telah melapik bibir anda dengan pelapik bibir, sapukan gincu dari tengah, bawa ke luar. Bermula dari luar boleh menyebabkan anda keluar dari garisan. Perkara terakhir yang boleh membuat perbezaan besar ialah menambah ‘highlight’ pada bahagian tengah bibir untuk memberi impak bibir lebih penuh.

2. Penyediaan kulit adalah sangat penting.

10 Petua Dari Juru Solek Selebriti, Jadikan Solekan Anda Persis Selebriti Hollywood

Menyediakan kulit sebelum adalah penting. Menghabiskan lebih banyak masa pada mulanya melembapkan kulit atau memakai topeng muka yang menghidratkan boleh menjadikan kulit kelihatan lebih segar dan hasil akhirnya akan dipertingkatkan. Selain itu, menggunakan primer akan membantu melicinkan kulit, mengisi parut dan cela dan menjadikan solekan tahan lebih lama.

IKLAN

3. Tambahkan minyak pada foundation anda.

10 Petua Dari Juru Solek Selebriti, Jadikan Solekan Anda Persis Selebriti Hollywood

Untuk wajah berembun yang bercahaya, MUA menambah minyak pada asasnya, yang menghasilkan kesan bercahaya. Minyak muka juga boleh digunakan sebagai penyerlah pada titik tinggi muka untuk menambah sentuhan penamat yang hebat.

4. Tambahkan pemerah pipi di bawah foundation.

10 Petua Dari Juru Solek Selebriti, Jadikan Solekan Anda Persis Selebriti Hollywood

Penggunaan pemerah pipi di bawah asas akan menjadikan ia kelihatan seperti pemerah pipi keluar dari bawah, kelihatan lebih semula jadi. Satu lagi cara untuk melakukan ini ialah dengan mencipta “sandwic pemerah pipi”, di mana anda menggunakan pemerah pipi selepas asas, kemudian, menggunakan berus atau span yang sama yang anda gunakan untuk menyapu asas, perlahan-lahan mengulangi pemerah pipi itu semula. Ia memerlukan latihan tetapi memberikan anda penampilan yang lebih muda.

5. Gunakan span solekan basah untuk mengadun asas.

10 Petua Dari Juru Solek Selebriti, Jadikan Solekan Anda Persis Selebriti Hollywood

IKLAN

Ramai juru solek bersumpah dengan fakta bahawa span apabila digunakan lembap, boleh menjadikan asas kelihatan lebih semula jadi dan tidak terlalu berat. Perah lebihan air daripada span dan gunakan gerakan menyapu lembut untuk pembentukan beransur-ansur, yang kemudiannya akan meningkatkan permainan asas anda. Adalah penting memastikan span bersih dan mencucinya selepas setiap penggunaan.

6. Bangkitkan kulit dengan urutan muka sebelum solekan.

10 Petua Dari Juru Solek Selebriti, Jadikan Solekan Anda Persis Selebriti Hollywood

Apabila melembapkan dan menyediakan kulit, mengurut kulit dan menepuk-nepuknya membantu menyedarkan kulit dan merangsang sistem limfa. Luncurkan tangan ke atas tulang pipi dan tepuk dagu, dahi dan hidung. Ia membantu mengurangkan sebarang bengkak dan membantu memberikan rupa yang sempurna.

7. Gosok kening ke bawah terlebih dahulu untuk mendapatkan bentuk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Makeup Artist Patrick Ta (@patrickta)

Dengan menggosok alis ke bawah terlebih dahulu, anda boleh menggariskan struktur asas bermula pada titik tertinggi. Gunakan sapuan ringan seperti berus halus untuk membina kening. Kemudian sikat bulu kening dan selesaikan mengisi dan membentuk. Anda boleh menggunakan gel kening untuk mengekalkan bulu kening, tetapi jika anda tidak mempunyai apa-apa, penyembur rambut dan gel boleh digunakan. Jika menggunakan penyembur rambut, semburkan sedikit pada berus kening.

IKLAN

8. Gunakan krim sebagai ganti serbuk.

Kulit berembun dan kelihatan sihat adalah yang dicari oleh A-listers. Bedak cenderung berada di antara lipatan semula jadi kulit anda. Menukar serbuk untuk krim boleh membantu untuk mencapai rupa berembun. Cuba gunakan pembayang mata, pemerah pipi, kontur dan bronzer dalam bentuk krim. Anda boleh mencipta pembayang mata krim anda sendiri dengan mencampurkan krim yang lebih tebal dengan serbuk pembayang mata.

9. Lapiskan celak anda seperti pro.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ONE/SIZE (@onesize)

Pelapik celak boleh menaik taraf rupa celak anda supaya tiada sebarang celah, dan ini adalah helah yang digunakan oleh MUA. Langkah pertama ialah menggunakan celak coklat dengan berus solekan. Kemudian anda boleh menambah pensel hitam dan celak cecair. Dia menambah pensel berwarna atau metalik pada garisan penutup bawah.

HElah dan petua solekan ini menyakinkan anda boleh bersolek sendiri ala sentuhan juru solek PRO. Perlu pratikkan supaya ia nampak sempurna persis selebriti Hollywood.

10. Hapuskan kulit untuk kemasan semula jadi.

Menghapuskan produk yang berlebihan boleh menyelesaikan penampilan anda dan menjadikan solek anda kelihatan lebih seperti kulit daripada solekan. Sebaik sahaja anda menggunakan asas, asingkan tisu supaya anda mempunyai versi satu lapis. Sapu minyak berlebihan dengan perlahan.

Untuk tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi hijabista. Klik di sini.

10 Petua Dari Juru Solek Selebriti, Jadikan Solekan Anda Persis Selebriti Hollywood

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa. Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee