Mesin basuh boleh dikatakan salah satu peralatan yang paling penting di rumah. Anda memerlukannya untuk menghilangkan kotoran setiap hari dari pakaian dan untuk memastikan pakaian bersih dan segar. Walaupun terdapat beberapa item yang tidak boleh anda masukkan ke dalam mesin basuh, peralatan ini sebenarnya jauh lebih kukuh dan serba boleh.

Malah, mesin basuh terbaik boleh digunakan untuk membersihkan semua jenis barangan di sekitar rumah, sesetengah daripadanya mungkin mengejutkan anda. Senarai 10 item yang anda tidak pernah tahu boleh dibasuh dalam mesin basuh, jadi anda boleh memanfaatkan sepenuhnya mesin basuh anda dan memberikan rumah anda lebih bersih dengan lebih mudah. Jangan lupa untuk membersihkan mesin basuh anda sebaik sahaja selesai.

1. Bantal

Semakin ramai orang menyedari bahawa anda boleh membasuh bantal terbaik dalam mesin basuh, tetapi ia masih patut diberi perhatian. Merujuk kepada jenis-jenis bantal ini seperti poliester, kapas, bulu atau bulu bawah bantal busa memori tidak boleh dimasukkan ke dalam mesin basuh kerana ia boleh merosakkan teras buih.

ARTIKEL BERKAITAN: Elak Pakaian Jadi Hapak & Melekat Dengan Virus, Mesin Basuh Dan Pencuci Main Peranan Penting

Muatkan dua bantal ke dalam mesin basuh pada satu masa, atau menggunakan tuala untuk mengagihkan beban jika hanya ada satu untuk dibasuh. Ini akan membantu mengimbangi dram dan menghentikan mesin basuh daripada bergegar apabila ia semakin laju. Ikut arahan label penjagaan untuk mencuci dan mengeringkan, dan keringkan bantal, sebaik-baiknya di bawah cahaya matahari. Setelah selesai untuk mengeringkan sepenuhnya.

2. Tilam haiwan peliharaan

Walaupun anda semua sangat menyayangi haiwan peliharaan, satu gangguan sedemikian ialah tilam haiwan peliharaan berbau yang tidak dapat dielakkan yang perlu anda tahan. Tilam digunakan hari demi hari, ia akhirnya akan mula berbau dan perlu ditangani.

Ada yang hanya membeli tilam haiwan peliharaan baharu apabila ia mencapai tahap ini, tetapi anda tidak perlu mensia-siakankannya. Kebanyakan tilam haiwan peliharaan akan disertakan dengan arahan label penjagaan untuk membimbing anda melalui tetapan terbaik. Kadang-kadang hanya penutup boleh masuk, dan kadang-kadang semuanya sesuai — ini sebahagian besarnya bergantung pada apa bahagian dalam dibuat serta saiz tilam haiwan peliharaan. Ingat untuk mengosongkan mana-mana rambut haiwan peliharaan sebelum membuangnya ke dalam dram dengan salah satu vakum terbaik. Gunakan detergen yang selamat untuk haiwan peliharaan juga.

3. Mainan gebu

Mainan yang disumbat adalah satu lagi perkara yang anda boleh muat semula menggunakan mesin basuh, tetapi anda perlu memastikan ia sesuai kerana terdapat banyak perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan. Jika mainan itu sangat lama atau berharga, anda disyorkan mencuci dengan tangan. Elakkan juga mesin basuh jika ia mengandungi sebarang elektronik yang tidak boleh ditanggalkan, atau mempunyai hiasan atau bahagian luar yang terlalu mewah.

Tetapi, jika anda berurusan dengan mainan gebu standard, mesin basuh adalah pilihan. Anda tidak memerlukan banyak detergen dan kitaran lembut dengan air sejuk biasanya merupakan tetapan terbaik untuk digunakan. Sebelum anda sedar, mainan kegemaran anak anda akan kelihatan seperti baru semula.

IKLAN

4. Permaidani

Sesetengah permaidani sememangnya boleh dibasuh mesin. Terdapat dalam dua bahagian supaya bahagian atas boleh dibuang dengan mudah ke dalam mesin basuh. Semak arahan penjagaan untuk penjelasan tentang tetapan terbaik, yang akan berbeza-beza bergantung pada bahan dan ingat untuk mengosongkan atau goncangkan karpet sebelum mencuci.

Hanya pastikan untuk mengelak daripada membuang apa-apa dengan getah di belakang mesin basuh anda. Pergerakan keras dram boleh menyebabkan kerosakan di sini. Sesetengah permaidani juga mungkin terlalu besar untuk dimuatkan dalam mesin basuh atau cucian kering sahaja, dalam kes ini bawa ke kedai dobi.

5. Kain mikrofiber

Kain mikrofiber adalah salah satu daripada barang-barang yang ramai di antara kita terlupa untuk membersihkan, tetapi kita benar-benar harus, terutamanya memandangkan betapa mudahnya dengan mesin basuh. Kain ini mengambil semua jenis kotoran dan bakteria dengan pembersihan harian dan jika tidak dibasuh selepas setiap penggunaan, anda hanya memindahkan sisa itu ke permukaan seterusnya.

Mencuci ini dengan mesin basuh adalah sangat mudah, asingkan daripada beban biasa anda. Jika tidak, kain anda akan menarik serabut dan anda akan menyebarkan sebarang kuman dengan sisa pakaian anda. Gunakan juga detergen mikrofiber khusus, dan elakkan pelembut kain. Kain anda harus disertakan dengan label penjagaannya sendiri untuk panduan tentang tetapan mesin basuh yang terbaik, tetapi anda harus menggunakan suhu paling panas yang dibenarkan jika anda berhadapan dengan kotoran degil. Berikut ialah cara membersihkan kain microfiber untuk butiran penuh.

6. Beg gimnasium

Cuci peralatan gim selepas setiap senaman, tetapi pernahkah anda berhenti untuk menghidu beg gim anda? Peluh dan lembapan boleh dipindahkan dengan mudah dari pakaian dan tuala lembap anda ke beg itu sendiri, jadi tidak hairanlah jika beg gim yang terbaik pun boleh berbau hapak. Dan jika anda memikirkannya, ini hanya akan merebak kembali ke peralatan gim anda yang segar dengan setiap penggunaan.

IKLAN

Itulah sebabnya anda perlu meluangkan masa untuk mencuci beg gim apabila perlu. Nasib baik, sebahagian daripada ini boleh terus masuk ke dalam mesin basuh. Mula-mula, semak label penjagaan dalaman untuk melihat sama ada itu berlaku, atau jika mencuci dengan tangan diperlukan. Jika anda boleh menggunakan mesin itu, sebaiknya gunakan kitaran sejuk dan lembut dengan detergen lembut. Pastikan anda mengeluarkan semua kandungan dan pusingkan beg ke dalam sebelum mencuci. Tanggalkan tali juga, supaya ia tidak kusut dan kacau semasa kitaran.

7. Ikatan rambut

Apabila anda memikirkannya, ikatan rambut mengandungi sedikit minyak dan kotoran. Minyak dari rambut secara semula jadi dipindahkan ke item ini dan jika anda memakainya semasa bersenam atau semasa mandi, ia juga boleh terdedah kepada peluh dan kelembapan. Percaya atau tidak, barang-barang kecil ini selamat untuk dimasukkan ke dalam mesin basuh, walaupun kerana saiznya, anda perlu mengambil beberapa langkah berjaga-jaga tambahan.

Letakkan sebarang barang kecil, seperti ikatan rambut, dalam beg jejaring seperti. Kemudian cuci dengan beban cucian biasa anda dan ia tidak akan hilang semasa kitaran. Scrunchies juga boleh dibasuh dalam mesin basuh, asalkan ia diperbuat daripada fabrik tahan lasak, seperti kapas, nilon dan poliester.

ARTIKEL BERKAITAN: Mesin Basuh Kotor, Hitam Dan Berlendir Sebab Tu Baju Kotor. Gelinya!

8. Tirai mandi

Jika anda mempunyai tirai pancuran mandian tradisional yang tergantung di bilik mandi, anda mungkin melihat kesan hitam dan oren berkembang padanya dari semasa ke semasa. Apa yang sebenarnya anda lihat di sini ialah acuan dan cendawan. Ini adalah hasil daripada suasana lembap yang berterusan serta sebarang sabun yang terpercik dengannya. Sakit mata memandang, ditambah pula dengan bau yang agak busuk, tetapi sebelum membeli tirai pancuran mandian baharu, anda harus tahu bahawa ini juga boleh dimasukkan ke dalam mesin basuh.

IKLAN

Hanya keluarkan sebarang cangkuk dan masukkan langsir pancuran ke dalam mesin basuh, pukal keluar dengan tuala untuk mengimbangi beban. Tambah detergen biasa, anda boleh menggunakan peluntur jika menghadapi acuan dan tirai berwarna putih atau lutsinar. Kemudian jalankan pada kitaran lembut menggunakan suhu tertinggi yang dibenarkan oleh label penjagaan. Pastikan anda menyemak ini kerana suhu dan putaran yang disyorkan akan berbeza-beza bergantung pada bahan. Kemudian gantungkan semula di tempatnya untuk kering.

9. Beg runcit boleh guna semula

Beg runcit boleh guna semula sangat bagus untuk menjimatkan plastik, tetapi beg ini juga boleh menjadi kotor dengan penggunaan biasa. Sayur-sayuran segar boleh ditutup dengan tanah sisa, manakala balang kadang-kadang boleh bocor tanpa sengaja. Walau apa pun, beg runcit yang boleh diguna semula perlu dibersihkan dengan kerap untuk memastikan ia kelihatan seperti baharu.

Nasib baik, selalunya diperbuat daripada kapas atau poliester, ia juga sesuai untuk mesin basuh. Cuma pusingkannya ke dalam, keluarkan sebarang sisipan, dan basuh mengikut label penjagaan jika ada. Secara umumnya, berpegang pada basuhan hangat dengan detergen standard, walaupun kitaran lembut dan air sejuk adalah yang terbaik untuk beg boleh guna semula yang diperbuat daripada polipropilena.

10. Kasut kanvas dan kasut

Ya, kasut kanvas dan kasut memang boleh masuk ke dalam mesin basuh anda. Dan ini bukan perkara yang buruk, memandangkan kotoran yang boleh terkumpul pada barang-barang ini. Mula-mula, keluarkan lebihan kotoran kering dengan tangan, jika anda tidak mahu ini berakhir di mesin basuh. Kemudian tanggalkan tali serta bahagian dalam kasut. Ini setiap satu boleh dimasukkan ke dalam salah satu beg mesh, seperti yang dinyatakan sebelum ini, untuk menghalangnya daripada bersimpul.

Kemudian letakkan kasut, tali dan tapak anda semua di dalam dram. Banyakkan beban menggunakan tuala, langkah ini penting kerana anda tidak mahu kasut tercampak semasa kitaran. Basuh menggunakan detergen lembut dengan air sejuk pada kitaran lembut, kemudian biarkan kering di udara, idealnya di bawah cahaya matahari.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: Tom Guide’s

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI