Dalam dunia yang semakin mengejar teknologi hari ini menyaksikan golongan muda yang semakin berjaya mencapai impian masing-masing. Siapa sangka dalam usia masih muda sudah memiliki aset bukan hanya ribuan ringgit tetapi juga mencecah jutaan. Seperti perkongsian hijabi muda, Nur Aliah Mohd Nor, 25 tahun yang sejak zaman belajar berazam untuk memiliki shop lot sendiri dan impiannya itu tercapai kala usianya mencecah 25 tahun. Nilai shop lot dimiliki mencecah RM1 juta dan sememangnya pencapaian cukup luar biasa bagi gadis muda sepertinya.

A post shared by Nur Aliah Mohd Nor (@liaomey) on

Dia juga sebenarnya tidak menyangka kejayaan itu datang dengan cepat. Dulunya dia hanya seorang dropship produk De’Xandra dan dia terasa mimpi apabila mampu memiliki outlet sendiri. Pesannya juga kepada hijabi diluar sana, jangan takut untuk memasang impian kerana Allah sudah aturkan yang terbaik buat kita.

Walaupun pernah berdepan kegagalan tetapi itu sedikitpun tidak melemahkan semangatnya untuk terus kekal dipuncak. Justeru dia tidak lokek berkognsi ilmu dan memberi 15 tip berjaya yang diamalkannnya selama ini untuk membina pernigaannya yang cukup viral ketika itu.

A post shared by Nur Aliah Mohd Nor (@liaomey) on

LIA PERNAH HILANG RM100K KETIKA UMUR 24 TAHUN, KINI LIA BANGKIT KEMBALI. .

Lia bermula dengan dunia perniagaan ketika Lia sedang belajar di UiTM Arau umur 21 tahun. Pada masa itu Lia menjual ‘topup’ kerana ingin mencari duit lebih untuk tampung perbelanjaan Lia di Universiti.

Lia semakin aktif perniagaan semenjak menjadi dropship Dexandra. Lia pernah berbisik di hati nak ada tim yang ramai. Ajaibnya lintasan hati Lia ini Allah makbulkan. Bermula dengan 10 orang sahaja tim Chettaki Omey kini menjadi 350 orang dibawah kepimpinan Lia. .

Namun, pada akhir tahun 2016, Lia pernah ditipu RM100,000 dalam sekelip mata sahaja. Ketika Lia jatuh, masa itu semua benda Lia terpaksa gadai dan duit dalam bank kosong. Kemudian, Lia bermula semula dengan bermodalkan RM1000. Lia tawakal pada Allah, bersihkan hati dan berdoa semoga Allah bantu Lia. .

Alhamdulillah, Lia kembali bangkit setelah betulkan niat buat bisnes ini kerana Allah dan Rasul, bersedekah setiap hari dan tulis matlamat dengan jelas apa yang nak dicapai. Syukur, dengan usaha dan doa, Lia dapat menunaikan umrah bersama kedua ibu bapa Lia, dapat memiliki rumah kedai di Wangsa Maju, dan terbaru Lia berada dalam carta nombor satu stokis Dexandra.

IKLAN

Inilah kejayaan yang Lia impikan selama ini. Lia yakin dan percaya, mimpi itu memang percuma dan mimpi yang dilaksana akan menjadi realiti yang sempurna.

Tak sangka, impian Lia untuk miliki shoplot sendiri yang bernilai RM1juta tercapai pada usia 25 tahun!

Ramai yang tanya, jadi Lia nak kongsikan 15 tips macam mana Lia capai ke tahap ni. Anda pun boleh buat. Oh ya! Teknik ni anda boleh guna juga untuk beli rumah.

1. Walaupun Lia buat dropship dengan produk orang, Lia tetap akan daftar perniagaan sendiri kat SSM. Anda mesti selalu tengok Lia branding-kan Chettaki Omey, itulah nama perniagaan Lia yang dah didaftarkan.

2. Lepas daftar dengan SSM, bukalah 1 akaun semasa untuk perniagaan anda tu. Apa yang Lia buat, semua urusan bisnes, Lia akan pakai akaun semasa tu. Wajib ada akaun semasa. Bahaya pakai akaun simpanan peribadi untuk bisnes sebab boleh kena block dengan bank.

3. Sentiasa biasakan diri untuk simpan duit hasil perniagaan anda tu dalam bank, walaupun RM100. Sebabnya, bank nak tengok ada transaksi duit keluar masuk. Takdalah sunyi sepi saja akaun tu kan.

4. Apa sahaja duit yang anda dapat secara tunai dari pelanggan, pastikan buat rekod dengan baik walaupun RM1. Lia akan kumpulkan 1 minggu kemudian bank in kan duit tersebut. Bank akan pandang duit tu sebagai income.

5. Sebelum nak beli shoplot, Lia fikir semasak-masaknya. Nak beli atau nak sewa saja. Kena bandingkan daripada segala aspek. Cari keyakinan, tanya orang berpengalaman, sampailah dapat buat pilihan yang tetap..

6. Pastikan simpanan anda cukup strong ya. Apa yang Lia rasa sendiri, bila simpanan Lia strong rasa yakin tu akan datang sendiri. Kena mulakan dengan simpanan. Semak betul-betul aliran tunai setiap bulan.

7. Anda boleh buat simpanan kat macam-macam medium simpanan dan pelaburan. Contohnya boleh simpan kat ASB, Tabung Haji, Unit Trust, Emas, tabung-tabung di rumah dan sebagainya.

8. Cari seorang ejen hartanah yang boleh dipercayai dan boleh diharap untuk bantu anda dapatkan “lokasi” yang terbaik untuk shoplot anda.

9. Pastikan shoplot yang nak dibeli itu berdekatan dengan rumah, sebaiknya perjalanan dari rumah ke shoplot tak sampai 5 – 10 minit. Iyalah, kita nak berulang-alik setiap hari kan.

10. Cari 3 lokasi yang berhampiran, survey tempat dan harga untuk di beli tu. Tips kalau nak beli office, cari yang dah siap renovate. Antaranya boleh tengok di website Mudah.My

11. Tanamkan azam setiap tahun paling kurang nak ada 1 hartanah untuk diri sendiri, keluarga dan anak-anak. Sebab hartanah ni untuk long term investment. Lagi satu, hartanah juga boleh diwariskan tau.

12. Lia bersyukur sangat. Masa kat Universiti dulu, Lia pernah tulis nak ada shoplot sendiri sebelum umur 25 tahun. Sekarang dah jadi realiti.

13. Lia siap buat satu ‘visualization board’ apa impian yang Lia nak capai. Tak lupa juga, Lia akan berdoa betul-betul untuk nak capai impian tersebut.

14. Lia yakin dan percaya, selepas ini lebih ramai anak-anak muda di luar sana akan memiliki shoplot sendiri hasil usaha perniagaan mereka.

A post shared by Nur Aliah Mohd Nor (@liaomey) on

15. Akhir kata dari Lia, Lia nak ucapkan terima kasih kepada anda semua yang terus menyokong Lia. Doakan bisnes Lia terus maju ke hadapan, dan doakan agar Lia dapat beli rumah pula sebelum umur 28 tahun.

Semoga kita semua terus bersemangat untuk mengumpul harta di usia muda ni ya! Lepas ni Lia akan kongsikan pula macam mana graduan bergaji rendah boleh beli rumah muda-muda. Terima kasih sudi follow Lia tau..

Semoga bermanfaat ya! Silakan LIKE, #SHARE dan TAG orang yang anda sayang.