Kebanyakan dari kita memang gemar mencuba sampel produk kecantikan yang ada di ruangan ‘display’. Kalau boleh selepas ini jangan amalkan kerana kita tidak tahu gincu bibir atau barangan lain boleh menyebabkan kita mengalami masalah kulit seperti kudis. Seperti yang terjadi di California Amerika Syarikat seorang wanita mengalami pengalaman menakutkan aibat mencuba sampel gincu di sebuah butik terkenal.

Wanita yang dikenali dengan Elena Davoyan telah menyaman sebuah gedung peralatan mekap jenama antarabangsa kerana mendakwa bibirnya telah dijangkiti ‘herpes oral’ selepas mencuba sampel gincu berkennaan.

Dalam kes itu, Davoyan telah menyaman jenama syarikat berkenaan sebanyak ASD$25,000 (RM105,662.46) sebagai ganti rugi terhadap kesan tekanan emosi dan kesihatan akibat kecuaian butik berkenaan dalam menjamin kebersihan kosmetik sampel disediakan.

Jangan sebarangan cuba sampel ‘lipstik’.

Menurut Davoyan sebelum ini dia tidak pernah menghidapi herpes, selesema dan penyakit lain sebelum mencuba sampel kosmetik di butik itu Oktober lalu.

IKLAN

Dia mendakwa jenama kosmetik butik berkenaan telah mengabaikan kebersihan kerana tidak mengeluarkan sebrang amaran tentang risiko dan pengggunaan produk sampel yang dikongsi serta gagal mengambil langkah kebersihan seperti menyediakan kapas dan cecair pembersih pembunuh kuman sebelum pengguna mencuba sampel berkenaan.

Menurutnya lagi, dokumen saman yang dikemukakan melalui peguam bertujuan untuk memberi peringatan kepada wanita lain agar lebih berhati-hati semasa mencuba sampel kosmetik di mana-mana butik.

IKLAN

Walau bagaimanapun, jenama kosmetik berkenaan telah mengeluarkan kenyataan bahawa kebersihan dan keselamatan pelanggan sentiasa jadi keutamaan. Buat masa ini pihak mereka enggan memberikan sebarang komen berkenaan tindakan undang-undang yang bakal di kenakan ke atas pihak mereka.

IKLAN
Jangkitan virus ‘herpes oral’ – gambar sekadar hiasan.

Untuk makluman, ‘herpes oral’ adalah sejenis penyakit yang menjangkiti bahagian mulut termasuk bibir, lidah, gusi dan bahagian dalam pipi yang boleh menyebabkan kegatalan, nanah dan kudis. Penyakit bawaan virus herpes simplex ini boleh berjangkit melalui air liur, sentuhan dan ini termasuklah perkongsian alatan yang melibatkan sentuhan kulit.

SUMBER: KAKI SINI VIA INDEPENDENT.CO.UK

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI