Wanita yang mempunyai empat orang anak ini terpaksa meneruskan perniagaan yang telah lama dikendalikan walau ekonomi kurang memberangsangkan. Namun dirinya tidak pernah sekalipun putus asa dan mengeluh, ingin sentiasa meningkat diri dengan menimba ilmu.

Walaupun Ditimpa Kesempitan Hidup, Namun Tidak Mahu Menyerah

Puan Norli Mastura antara ibu tunggal yang berjaya menggandakan pendapatannya apabila mendapat ilmu perniagaan.

“Dalam perniagaan banyak naik turun terutama sewaktu PKP. Saya berasa bersyukur kerana saya mendapat ilmu baru terutamanya tentang medium sosial media, ilmu kemahiran dan untuk melaksanakan jualan produk jualan saya dengan lebih efektif.
Maklumlah saya sudah agak berusia dan agak ketinggalan dalam penggunaan akaun sosial media. Syukur dengan ilmu yang diperolehi saya dapat menjana pendapatan lebih untuk menampung empat orang anak memandangkan saya merupakan ibu tunggal,” ujar puan Norli.

Puan Norli merupakan salah seorang wanita daripada 10 wanita dari golongan B40 yang terpilih dan mengakui peroleh banyak ilmu daripada program yang dianjurkan oleh CuteCarry.

CuteCarry Bantu Naik Taraf Hidup Wanita

CuteCarry bantu naik taraf hidup kaum wanita dari golongan B40, kini mampu menghela nafas lega setelah berjaya menggandakan pendapatan mereka sehingga mencecah sepuluh kali ganda.

IKLAN

10 orang wanita yang terlibat dalam bidang perniagaan seperti makanan, kecantikan dan perkhidmatan ini telah diraikan pada majlis penutup program Tokoh Usahawan Perniagaan Tanpa Modal Dan Iftar Bersama Rakan Strategik Cutecarry.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif CuteCarry Sdn Bhd, Hafiz Mustapha berkata, kejayaan kesemua wanita yang terdiri daripada pelbagai status serta latar belakang itu adalah atas usaha mereka sendiri dalam menyertai program usahawan perniagaan tanpa modal anjuran syarikatnya.

“Selama 10 tahun beroperasi, CuteCarry berpengalaman membantu orang ramai dari aspek pembangunan diri dengan menyediakan latihan kemahiran sewajarnya.

IKLAN

“Menerusi program ini, kami membuka peluang dan memberi pendedahan kepada kaum wanita dari golongan B40, asnaf dan ibu tunggal yang terlibat dalam bidang perniagaan seperti makanan, kecantikan atau perkhidmatan.

“Selama tiga bulan pembabitan dalam program ini, mereka telah didedahkan dengan ilmu pengetahuan awal memulakan perniagaan seperti membuka akaun sosial media serta menggunakan sosial media sebagai medium marketing untuk produk mereka.” jelasnya.

IKLAN

Tambahnya, penganjuran program berkenaan telah disara sepenuhnya oleh Kumpulan Rentas Parti Parlimen Malaysia di bawah pembiayaan projek Matlamat Pembangunan Mampan.

“Program ini mempunyai sembilan jenis modul latihan untuk semua peserta kuasai dalam tempoh tiga bulan ia berlangsung.

“Syukur Alhamdulillah, setelah mengharungi tempoh pembelajaran tersebut, sebilangan besarnya berjaya mempraktikkannya sehinggakan mereka mampu menjana pendapatan berjumlah RM7,000 sebulan berbanding sebelum ini cuma RM700 sahaja,” sambungnya lagi.

Hafiz turut menambah, peserta turut dibekalkan ilmu kemahiran dalam melaksanakan jualan serta membina ‘trademark’ produk jualan mereka dan dihadiahkan sebuah tablet sebagai pemangkin semangat untuk terus memulakan dan memajukan perniagaan mereka.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI