Penyelidik China menunjukkan bahawa makan kentang goreng dikaitkan dengan peningkatan risiko kebimbangan sebanyak 12 peratus dan peningkatan risiko kemurungan sebanyak 7 peratus.

Kajian ini juga menunjukkan bahawa lelaki muda paling banyak dipengaruhi oleh pengambilan kentang goreng.

Artikel Berkaitan : Rahsia Sebiji Kentang Untuk Cantikkan Dari Rambut Hingga Kulit Badan, Hanya Dengan 17 Petua Mudah Ini

Menurut Prosiding Akademi Sains Kebangsaan, menunjukkan bahawa puncanya adalah akrilamida, sebatian yang dihasilkan apabila makanan berasaskan kentang digoreng.

Walaupun Lazat, Makan Kentang Goreng Meningkatkan Risiko Penyakit!

Kajian mencadangkan bahawa penggunaan akrilamida yang berpanjangan pada orang dewasa boleh menyebabkan mereka menunjukkan tingkah laku yang menyerupai kemurungan dan kebimbangan.

IKLAN

Keputusan menunjukkan bahawa seseorang yang makan kentang goreng mempunyai 12 peratus peningkatan risiko kemurungan berbanding mereka yang makan daging putih goreng.

Kentang goreng juga dikatakan menyebabkan obesiti, diabetes dan penyakit jantung. Ini kerana kentang goreng tinggi kalori dan lemak tepu.

Walaupun Lazat, Makan Kentang Goreng Meningkatkan Risiko Penyakit!

Satu hidangan kentang goreng mengandungi kira-kira 63 gram karbohidrat. Walaupun karbohidrat adalah salah satu nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh, makan terlalu banyak daripadanya tidak baik untuk kesihatan anda.

IKLAN

Bukan sahaja tinggi karbohidrat, kentang goreng juga mengandungi garam dan lemak tambahan yang berasal dari minyak yang digunakan untuk menggorengnya.Oleh sebab itu, makan terlalu banyak kerepek ubi boleh menyebabkan obesiti, diabetes jenis 2, penyakit jantung, dan kanser.

Walaupun Lazat, Makan Kentang Goreng Meningkatkan Risiko Penyakit!

Kandungan lemak yang tinggi dalam kentang goreng juga boleh menyebabkan penambahan berat badan. Satu hidangan kentang goreng mengandungi kira-kira 24 gram lemak, agak banyak berbanding had lemak harian 65 gram.

IKLAN

Kajian yang dijalankan oleh Pusat Kecemerlangan Diabetes dan Obesiti di Universiti Washington di Seattle juga menunjukkan bahawa pengambilan lemak yang berlebihan boleh merosakkan sel-sel saraf di dalam otak yang mengawal berat badan.

Selain itu, paras garam yang tinggi juga boleh menyebabkan pengekalan air, yang membawa kepada peningkatan jumlah pada skala.

Kuncinya disini Hijabi adalah mengonsumsi sewajarnya sahaja.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI