Sesetengah gadis berasa jerawat mereka banyak naik apabila mereka melalui haid. Ini kerana tahap hormon banyak berubah pada masa itu. Kebiasaannya, sebelum haid seorang gadis bermula, tahap hormon estrogen dan progesteron akan mula menurun.

Penurunan tahap hormon estrogen dan progesteron boleh menyebabkan peningkatan dalam pengeluaran sebum, yang boleh menyebabkan jerawat di muka. Selain itu, tekanan yang tidak terurus dengan baik juga boleh menjadi punca jerawat semasa PMS (Premenstrual syndrome)

Artikel Berkaitan : Ada 6 Cara Mudah Untuk Hilangkan Jerawat Badan Yang DEGIL!

Untuk mengelakkan perkara ini berulang, berikut adalah beberapa petua.

  1. Uruskan Waktu Tidur Dengan Baik

Apabila badan seseorang tidak mendapat rehat yang cukup, ini boleh menyebabkan tekanan dan meningkatkan kortisol. Peningkatan kortisol ini boleh meningkatkan kemungkinan keradangan pada kulit dan pengeluaran sebum yang menyebabkan jerawat. Jadi, adalah penting untuk memastikan anda mendapat sekurang-kurangnya 8 jam tidur sehari apabila PMS bermula, untuk membantu mengekalkan badan yang sihat pada masa ini.

IKLAN

2. Menerapkan Healthy Diet

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu mencegah jerawat semasa haid dengan mengambil makanan yang sihat. Ini bermakna mengelakkan perkara-perkara seperti makanan manis, makanan yang diproses dan roti putih, yang boleh menjadikan kulit anda lebih mudah pecah.

3. Minum Vitamin

IKLAN

Minum vitamin dengan kerap boleh membantu mencegah kemunculan jerawat semasa PMS dan haid. Beberapa vitamin yang penting untuk diambil pada waktu pagi boleh membantu mengekalkan kulit anda sihat, seperti zink, vitamin D, vitamin A, vitamin E dan vitamin C. Tidak lupa untuk mengambil vitamin anda secara berkala boleh membantu memastikan kulit anda bersih dan bebas daripada jerawat .

4. Tidak Lupa Memakai Skincare

IKLAN

Penjagaan kulit boleh membantu mencegah jerawat, tetapi penting untuk menggunakannya secara teratur sepanjang bulan, bukan hanya semasa tempoh seperti PMS atau haid. Langkah asas penjagaan kulit seperti toner, serum, pelembap dan pelindung matahari adalah penting untuk digunakan sepanjang masa dalam sebulan, bukan hanya semasa haid.

Artikel Berkaitan : Jangan Biarkan PMS Ganggu Mod Anda, 15 Makanan Ini Boleh Meredakan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI