Ada sebab mengapa kulit di sekitar mata cenderung kelihatan lebih tua terlebih dahulu, kawasan halus itu sensitif terhadap peregangan dan kendur, sehingga matang lebih cepat daripada bahagian wajah anda yang lain. Hai, kedutan!

Jika ingin mengekalkan kulit awet muda adalah penting bagi anda, untuk menggunakan krim mata setiap hari. Masalahnya, terdapat ribuan pilihan yang ada, dan sukar untuk mengetahui apa yang perlu dicari dalam senarai ramuan. Walaupun anda tahu apa yang harus dicari, mencari sesuatu yang sesuai dengan bajet yang ada boleh menjadi meletihkan.

Oleh itu, ini pandangan beberapa pakar dermatologi untuk mengetahui apa sebenarnya krim mata yang berkesan untuk halang kedutan muncul dengan cepat, dan pembelian terbaik di kaunter  kecantikan untuk anda cuba.

Cara memilih krim mata terbaik untuk elak kedutan dan garis halus

Apa bahan yang terbaik terkandung dalam krim mata anti-penuaan? Ahli dermatologi di Schweiger menamakan beberapa ramuan penting untuk dicari tanpa mengira jenis atau nada kulit anda.

Asid hyaluronic: Ditemui secara semula jadi di kulit, asid hyaluronik menarik air, yang membantu menghidrat dan menggebukan kulit. Tambahan lagi, kedutan di bawah mata akibat dari kekeringan, dan asid hyaluronik dikaji dengan baik dan terbukti dapat membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan.

Peptida: Polipeptida dan oligopeptida dianggap menembusi kulit dan membantu membina asid hyaluronik dan kolagen. Protein struktur ini menyatukan sel dan tisu seperti lem, mengurangkan penampilan kedutan.

Retinol: Derivatif vitamin A ini merangsang pengeluaran kolagen dan mendorong pergantian sel untuk membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan. Oleh kerana kulit di bawah mata sangat sensitif, ahli dermatologi yang kita bicarakan dengan produk yang disyorkan dengan kepekatan retinol yang rendah.

Skrin pelindung: Tanpa perlindungan yang betul, sinar UV memecah kolagen dan akan menua kulit anda. Malangnya, SPF sukar didapati dalam krim mata, jadi tambahkan pelindung matahari wajah anda jika perlu.

Antioksidan: Vitamin C dan E, asid ferulik, dan ekstrak beri membantu mengurangkan tekanan oksidatif disebabkan oleh sinar UV atau bahan pencemar, jelas Dr. Rao. Antioksidan juga meningkatkan penampilan garis-garis halus dan kedutan.

15 Krim mata terbaik untuk halang kedutan untuk wajah kekal awet muda

Sama ada anda mencari sesuatu untuk menghilangkan kedutan yang mendalam atau produk untuk melicinkan garis halus dan mengurangkan penampilan lingkaran hitam, anda akan menemui sesuatu yang sesuai untuk anda. Teliti senarai krim mata di bawah ini:

1. Neutrogena Hydro Boost Eye Gel Cream

IKLAN

Krim mata penghidratan ini cukup lembut untuk mata bawah anda dan mengandungi asid hyaluronik untuk menggebukan dan melembapkan kulit. Ia bertindak seperti span untuk menarik hidrasi dari lapisan kulit dalam dan juga udara.

2. RoC Retinol Correxion Eye Cream

Mereka yang mempunyai kedutan berlebihan di sekitar mata mungkin ingin mempertimbangkan krim mata retinol. Pakar mengesyorkan pilihan pelembab ini kerana mengurangkan lingkaran hitam, bengkak, dan kedutan tanpa terlalu kasar pada kulit bawah mata yang halus.

3. OLE HENRIKSEN Banana Bright Eye Crème

Krim mata kegemaran kultus ini diselitkan dengan vitamin C, antioksidan yang melawan kerosakan sel, membantu menghasilkan kolagen untuk mengurangkan garis, dan mencerahkan kulit. Ditambah dengan kolagen, formula penghidratan segera menghidupkan wajah dengan meminimumkan penampilan lingkaran hitam.

4. Olay Eyes Brightening Eye Cream

Vitamin C, niacinamide, dan sifat pantulan cahaya dalam krim mata drug store ini menjadikannya penyelamat untuk lingkaran hitam, garis halus, dan kulit yang kelihatan kusam. Hanya sebilangan titik formula tipis dan ringan ini yang memberikan cahaya segera untuk penampilan yang tenang.

5. Neutrogena Rapid Wrinkle Repair Anti-Wrinkle Eye Cream

Satu lagi pilihan hebat dari Neutrogena, formula ini juga mengandungi retinol untuk mempercepat pergantian sel dan membuang garis halus, kedutan secara berkesan. Menjadi kesukaan pakar, kerana mengandungi asid hyaluronik untuk memberikan kelembapan tambahan dan menggebukan kulit.

6. SkinCeuticals Physical Eye UV Defense SPF 50

Walaupun SPF sangat penting dalam krim mata, sukar untuk mencari formula yang merangkumi satu. Produk yang memikat dari SkinCeuticals ini mengandungi SPF 50 untuk mencegah kerosakan matahari, ceramida untuk menghidrat, dan warna yang cerah hingga tona kulit yang sekata.

7. Fresh Black Tea Age-Delay Eye Concentrate

Krim ini adalah impian anda, jika terdedah kepada kekeringan di kawasan bawah mata anda. Kulit anda akan menghabiskan antioksidan untuk memerangi garis halus dan tekstur, bengkak, dan lingkaran hitam. Formula berkhasiat pada krim ini, menjadikannya pilihan malam yang hebat.

8. Kiehl’s Facial Fuel Eye De-Puffer

Formula ringan dapat mengurangkan lingkaran hitam, garis halus, dan tangkung di bawah mata. “Kafein menyekat saluran darah untuk membantu membuang lebihan cairan dan hidrat dengan cepat untuk mengurangkan penampilan bengkak di bawah mata.

9. Supergoop! Bright-Eyed 100% Mineral Eye Cream SPF 40

Diperkaya dengan kafein dan SPF spektrum luas, krim mata anti-penuaan ini melancarkan garis-garis halus dan bengkak sambil melindungi kawasan mata yang halus. Pelindungan matahari Kawasan mata anda dari kehangatan panas tanpa cermin mata!

10. EltaMD Renew Eye Gel

Salah satu krim mata kegemaran pakar yang mampu menghilangkan lingkaran gelap dan kedutan ini kerana ia mengandungi campuran antioksidan, peptida, dan bahan pelembap. “Ia juga memiliki niacinamide, yang merupakan antioksidan dan anti-inflamasi yang baik yang dapat digunakan pada di mana pun bahagian wajah.

11. NEOCUTIS Lumière Bio-Restorative Eye Cream

Krim mata ini mendapat cap kelulusan, Ia mengandungi asid hyaluronik yang menggebukan kulit, kafein untuk melawan bengkak, dan bahan yang disebut PSP, gabungan peptida pencegah kedutan dan antioksidan yang unik untuk Neocutis.

12. Aveeno Absolutely Ageless Eye Cream

Sekiranya anda mengalami kulit yang kendur atau licin di bawah mata, krim mata Aveeno pilihannya. Kompleksnya yang kaya dengan antioksidan dan vitamin merangsang elastin pada kulit untuk membantunya meregangkan dan memantulkan semula.

13. Dermalogica BioLumin-C Eye Serum

Sekiranya anda tidak menyukai rasa krim pekat, anda bernasib baik. Serum sutera bebas wangian Dermalogica terasa ringan pada kulit sambil memberikan kelembapan. Kompleks Vitamin C mereka juga mengandungi peptida yang unik, jadi anda mendapat kekuatan anti-penuaan dua kali ganda.

14. First Aid Beauty Eye Duty Triple Remedy AM Gel Cream

Sebilangan besar krim mata dibuat untuk dipakai pada waktu malam, tetapi formula ringan ini dibuat khusus untuk penggunaan siang hari di bawah solekan sehingga dapat menyuburkan kulit bawah mata anda sepanjang hari. Bebas dari sebarang perengsa, ia mengandungi peptida dan pelbagai ekstrak tumbuhan untuk membantu mengurangkan garis-garis halus dan menghidrat secara mendalam, sehingga kulit anda tetap halus.

15. Peter Thomas Roth Potent-C Power Eye Cream

Krim mata dari Peter Thomas Roth ini menggunakan kekuatan vitamin C untuk mencerahkan kulit, meningkatkan kolagen, dan melindungi daripada radikal bebas yang berbahaya. Lebihan lagi, ia mengandung asid ferulat untuk meningkatkan lagi khasiat vitamin C, vitamin E untuk menyuburkan, asid hyaluronik untuk montok, dan kafein untuk mengurangkan bengkak.