Kebimbangan terhadap penularan wabak koronavirus (Covid-19), Kerajaan Arab Saudi hari ini mengeluarkan arahan rasmi menggantung sementara kemasukan jemaah umrah dari 25 negara berkuatkuasa hari ini.

Bilangan negara dimasukkan ke dalam senarai larangan masuk berkenaan kini mencecah sembilan, susulan kebimbangan terhadap penularan coronavirus. Antara negara yang terlibat ialah China, Taiwan, Hong Kong, Iran, Itali, Korea Selatan, Macau, Jepun, Thailand, Malaysia, Indonesia, Syria, Yemen, Azerbaijan, Kazakhstan, Somalia dan Vietnam.

Rakyat Iraq kini turut dilarang berkunjung ke sembilan negara, iaitu China, Iran, Jepun, Korea Selatan, Thailand, Singapura, Itali, Bahrain serta Kuwait, kata menteri itu dalam satu dekri yang dilihat oleh Reuters.

Visa Umrah Digantung

Kementerian Luar Arab Saudi dalam satu kenyataan awal hari ini memaklumkan, penggantungan itu termasuk bagi program ziarah Masjid Nabawi di Madinah. Kerajaan Arab Saudi turut menggantung visa pelancongan dari negara yang berdepan ancaman coronavirus.

IKLAN

Ia bagaimanapun tidak memberi butiran lanjut sama ada keputusan tersebut akan memberi kesan kepada musim haji pada kali ini yang bermula pada akhir Julai depan.

Positif Jangkitan

Menurut Kementerian itu, penggantungan tersebut termasuk bagi program ziarah Masjid Nabi di Madinah dan individu yang menggunakan visa pelancong dari negara-negara yang terjejas akibat COVID-19.

IKLAN

Setakat ini tiada kes positif COVID-19 dilaporkan di Arab Saudi kecuali melibatkan seorang warganya yang ketika ini berada di Kuwait dan ditahan di sana untuk menerima rawatan.

Sementara itu di Iran setakat ini 19 orang disahkan meninggal dunia kerana Covid-19. Angka berkenaan dijangka terus bertambah susulan beberapa penambahan bilangan rakyat mereka yang positif Covid-19.

IKLAN

Menurut kementerian itu, langkah berkenaan bagi memberikan perlindungan sepenuhnya terhadap keselamatan penduduk dan setiap individu yang berhasrat mengunjungi Arab Saudi bagi tujuan mengerjakan umrah atau menziarahi Masjid Nabawi atau sekadar melancong.

“Prosedur ini hanya bersifat sementara dan tertakluk kepada penilaian semasa pihak berkuasa Arab Saudi,” jelas kenyataan itu.-Bernama

Sumber: SINAR HARIAN

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI