kredit foto: npr

Pada waktu ini, sudah menjadi norma baharu untuk kita tidak berjabat tangan sebaliknya hanya meletak tangan di dada sebagai tanda hormat bagi mengelakkan penularan wabak covid-19.

Namun begitu, ada yang mengambil pendekatan melakukan ‘fist bump’ bagi menggantikan salaman. Err, nak nampak cool mungkin?

Sebenarnya, fist bump juga mempunyai risikonya tersendiri dan wabak tetap boleh menular jika seseorang itu tetap tidak menjaga kebersihan dirinya.

Trend Fist Bump dimulakan sebelum ini oleh pemain besbol dan kriket bagi menggantikan bersalaman kerana mereka memakai sarung tangan tebal.

Entah dari mana asalnya, cara bersalaman ini mula dipraktiskan dalam majlis majlis rasmi sejak akhir akhir ini.

IKLAN
Virus Tetap Boleh Merebak, Elakkanlah Lakukan Fist Bump Di Musim Pandemik Ini
kredit: google

Segalanya lancar sehinggalah tetamu undangan khas tiba. Beliau telah mula bersalam dengan gaya menumbuk (fist bump) dengan semua hadirin.

Selepas bersalaman, tangan tidak dibersihkan dengan hand sanitizer dan beliau meneruskan salam tumbuk dengan individu berikutnya.

IKLAN

Jika ada individu pembawa virus, sudah tentu separuh dewan telah tersebar dengan kuman maut ini.

Virus Tetap Boleh Merebak, Elakkanlah Lakukan Fist Bump Di Musim Pandemik Ini

IKLAN

Tuan puan, yang dihormati,

Kita masih ada didalam tempoh pandemik. Beberapa daerah di utara tanah air masih perlu dikuarantin sepenuhnya kerana ada jangkitan aktif.

Bersabarlah, elakkan bersalaman dan bersentuhan untuk masa ini. Kita tidak bersalaman bukan tanda tidak hormat, tetapi penting untuk kita saling menjaga.

kredit: Public Health Malaysia

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI