Banyak perkara boleh menyebabkan kulit tumit merekah, salah satunya ialah perubahan cuaca yang melampau. Ini boleh menyebabkan kulit kelihatan buruk dan tidak selesa, terutamanya apabila menggunakan kasut. Anda tidak mahu mengalami ini, bukan?

Jika anda mengalami tumit merekah, berikut ialah lima cara untuk membantu mengelakkannya daripada berulang. Anda boleh melakukan ini di rumah!

Artikel Berkaitan : Cerahkan Tumit Kaki Yang Hitam Merekah, Gadis Ini Selesaikan Dengan 2 Bahan Sahaja!

  1. Menjaga Kelembapan Kulit Kaki

Apabila cuaca berubah, kulit boleh menjadi lebih sukar untuk kekal kering. Jadi, untuk membantu mengekalkan kelembapan kulit, gunakan losyen badan ketika cuaca panas dan krim kaki ketika sejuk.

2. Exfoliate Kulit Kaki

IKLAN

Untuk mengelakkan tumit anda daripada merekah, anda harus mengelupasnya dengan kerap. Tetapi berhati-hati untuk tidak melakukannya apabila kulit kering, kerana ini boleh menyebabkan luka. Jadi sentiasa rendam kaki anda dahulu sebelum mengelupas untuk menjadikannya lebih lentur.

3. Merendam Kaki dengan Air Hangat

Merendam kaki anda boleh membantu anda berasa santai dan memperbaiki tekstur kulit anda. Sebaiknya rendam kaki anda pada suhu yang selesa untuk anda, dan anda juga boleh menambah sedikit garam mandian atau minyak pati ke dalam air untuk membantunya kekal lembap.

IKLAN

4. Menggunakan Produk Rawatan Tambahan

Untuk memastikan kaki anda sihat, anda perlu menjaga kulit pada mereka juga. Lebih-lebih lagi jika anda mempunyai kulit tumit merekah, anda boleh menggunakan topeng kaki untuk membantu melembapkan dan mengelupas kulit.

Artikel Berkaitan : Muka Cantik Tapi Tumit Merekah Sebab Pakai Kasut Tinggi? Ini 2 Bahan Yang Anda Boleh Gunakan!

IKLAN

5. Menggunakan Kasut dengan Pad Selesa

Apabila anda memakai kasut yang keras, bahagian tepi boleh bergesel dengan kaki anda, yang boleh menyebabkan kesakitan dan juga kerosakan kulit.

Jadi, sentiasa pilih kasut yang lembut dan mempunyai padding yang elok supaya tumit anda tidak merekah.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI