Kebanyakan pemakai solekan mungkin bersetuju bahawa asas yang licin adalah keutamaan. Walau bagaimanapun, antara sebarang masalah tekstur kulit yang mungkin anda hadapi atau cabaran alam sekitar, ia bukanlah sesuatu yang mudah.

Akibatnya, petua dan helah asas sentiasa beredar, terutamanya di TikTok. Aplikasi ini telah menjadi syurga untuk semua jenis tutorial, tetapi pengguna nampaknya mempunyai minat khusus untuk penggodaman rutin asas dan beberapa daripadanya agak aneh. Jadi, adakah yang patut dicuba? Lima ‘beauty hack’ penggunaan foundation di TikTok yang mungkin patut anda cuba.

Ada yang agak mudah seperti menyapu bedak asas dengan jari untuk kemasan yang lebih semula jadi persis kulit anda, manakala yang lain bikin anda menggaru kepala. Trend terkini yang membingungkan melibatkan merendam titisan asas anda dalam segelas air sebelum digunakan, yang dikatakan dapat memberikan kulit anda rangsangan sinar, tanpa minyak berlebihan, sambil menjadikan mekap anda tahan lebih lama.

Semua orang menyukai TikTok dan trend mekap tular yang sangat menghiburkan untuk ditonton, tetapi dari segi teknik, ia tidak selalu tepat dan boleh mengelirukan pengguna. Tapi kalau tak cuba pasti tak tahu hasilnya bukan! Jom semak kebenaran tentang penggodaman asas TikTok yang paling popular.

1. Menggunakan foundation dengan jari

@youngcouture I used to think this was so 🤢 but NOW it’s changed my foundation game! #foundationhack #makeup #beauty ♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

Menurut pengguna TikTok @YoungCouture, jawapan kepada asas tanpa cela adalah mudah, cuma tukar berus solekan anda dengan jari. “Sapukannya secara literal seperti ia adalah pelembap,” katanya dalam video di aplikasi TikTok Ia mungkin kelihatan seperti tidak perlu difikirkan kepada sesetengah orang, tetapi apabila difikirkan, idea ini terdapat juga beberapa risiko.

IKLAN

Tular ‘Beauty Hack’ Di TikTok Rendam Foundation Dalam Air Sebelum Sapu Di Muka. Hasilnya….

Memohon asas dengan jari anda memang berfungsi, tetapi basuh tangan dengan teliti atau menggunakan sanitizer sebelum menggunakannya.

ARTIKEL BERKAITAN: 7 Peraturan Cara Aplikasi Foundation, Nampak Seperti Kulit Kedua. Paling Sempurna!

IKLAN

2. Tetapkan semburan sebelum bedak

@roseandben Part 4 🌶 What’s your favorite setting spray?! #makeuptips #foundationhack ♬ original sound – Rose Siard

Semburan tetapan telah lama digunakan sebagai alat untuk membantu mekap kekal kemas serta menyegarkan kulit di tengah hari. Bagaimanapun, menurut pengguna TikTok @RoseAndBen, semburan anda mungkin lebih mendatangkan mudarat daripada kebaikan. Dalam video tular di halamannya, dia menjelaskan bahawa kelembapan semburan tetapan boleh menyebabkan mekap anda berkedut dan malah merekah. Sebaliknya, dia mencadangkan semburan serbuk dengan semburan tetapan dan tekan pada asas dan concealer (sebelum set) dan kemudian sapukan bedak tetapan. Ini sebenarnya teknik yang sangat berkesan. Ia tahan sepanjang hari dan cara serbuk terletak dengan lancar di atas adalah sempurna.

3. Bedak sebelum foundation

@leilanigreen Trying out this tiktok foundation hack! Do you think it looks better or the same? #viral #makeuphack #makeuptiktok ♬ original sound – Jarida🦋

Pengodaman asas ini pada awalnya memecahkan idea warganet apabila ia mula-mula muncul dan pengguna masih mengujinya. Dalam video TikTok, pencipta @LeilaniGreen mencuba kaedah viral yang melibatkan menukar susunan tradisional produk asas. Selepas melembapkan, sapukan bedak lut sinar ke seluruh kulit. Kemudian, sembur pada semburan tetapan, diikuti dengan primer. Kini tiba masanya untuk asas dan menurut penggodaman ini, ia akan kelihatan lancar seperti biasa.

Ia kelihatan bagus, tetapi tidak nampak bagaimana ia akan berfungsi kerana cara produk dirumuskan. Juru soloek selebriti, tidak mencadangkan pengguna ini di rumah, sebaiknya mencadang akan pengguna gunakan produk cecair.

IKLAN

4. Campurkan foundation dengan air

@stxph.h WILL YOU TRY? 😳 MUAs have been doing this trick to add moisture to the skin without excess oil, making the skin look dewy, radiant & long lasting (ib: @Rachel Rigler) #foundationhack #makeuphacks #foundationinwater #testingviralhac ♬ original sound – stephhui

‘Beauty hack’ asas TikTok terkini mungkin adalah yang paling aneh. Pengguna seperti @stxph.h telah merendam asas mereka di dalam air, satu teknik yang dikatakan mencapai kemasan yang berseri dan terhidrat tanpa minyak berlebihan, apatah lagi membantu solekan tahan lebih lama tanpa pemindahan. Dalam videonya, pencipta menyalurkan beberapa pam bedak asas ke dalam segelas penuh air sebelum mengambilnya dan menyapukannya ke mukanya. Sejujurnya, ia tidak kemas dan sedikit kasar, anda boleh mencapai rupa yang sama menggunakan asas yang mempunyai kilauan berkaca.

5. Campurkan foundation dengan serbuk

@annalovesu Took full coverage to a whole new level 😍 #fyp #makeup ♬ Best Friend (feat. Doja Cat) – Saweetie

Jika anda menyukai rupa liputan penuh, pertimbangkan penggodaman ini yang melibatkan pencampuran serbuk tetapan dan asas anda bersama-sama untuk asas yang sempurna. Yang ini mungkin perlu disesuaikan dengan jenis kulit (contohnya, mereka yang mempunyai kulit kering mungkin hanya mahu menggunakan sedikit serbuk), tetapi secara teori, mungkin cara mudah untuk meningkatkan liputan hanya dengan menebalkan tekstur asas anda.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/EGii7GcFLQE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI