Memiliki wajah yang kecil adalah impian sesetengah orang. Nah, anda boleh menggunakan beberapa helah ini untuk menjadikan wajah anda kelihatan lebih kecil tanpa pembedahan plastik.

Memiliki wajah yang kecil adalah impian sesetengah orang. Namun, tidak semua orang dilahirkan dengan bentuk muka yang kecil. Sesetengah orang dilahirkan dengan pipi yang lebih berisi, dahi yang lebih luas, atau garis rahang yang lebih besar.

Artikel Berkaitan : 5 Rutin Kecantikan Selena Gomez ‘Khas’ Buat Hijabi Yang Mengejar Masa!

Anda boleh mencapai bentuk wajah idaman anda dengan pembedahan plastik, tetapi prosedur ini memerlukan wang yang banyak, mengambil masa yang lama dan proses yang panjang. Malah, ada cara lain untuk memberi kesan wajah yang lebih kecil. Berikut adalah beberapa helah untuk menjadikan wajah anda kelihatan lebih kecil tanpa pembedahan plastik.

  1. Teknik Makeup yang Tepat

Solekan boleh mengubah penampilan seseorang secara drastik. Anda boleh mencapai wajah yang lebih kecil menggunakan teknik tertentu seperti teknik kontur yang boleh menyerlahkan tulang pipi dan garis rahang untuk menjadikan wajah kelihatan lebih kecil. Selain itu, teknik kontur boleh membantu mengurangkan dahi yang luas.

IKLAN

2.Gunakan Aksesori

Aksesori bukan sahaja membuatkan anda kelihatan lebih cantik, malah dapat memberikan kesan wajah yang lebih kecil. Juga, anting-anting yang menjuntai di bawah garis rahang boleh memberi gambaran bahawa wajah bulat lebih bujur. Anda juga boleh memakai cermin mata kucing bersaiz besar atau model bulat. Kanta besar memberikan kesan wajah yang lebih kecil.

3.Pilih Potongan Rambut yang Tepat

IKLAN

Potongan rambut yang betul boleh menjadikan wajah anda kelihatan lebih kecil. Anda boleh memakai poni di bahagian depan atau poni yang menjadikan dahi anda kelihatan lebih kecil atau menjadikan wajah anda kelihatan lebih bujur. Gaya rambut lurus juga memberikan gambaran wajah yang lebih kecil dan menunjukkan garis rahang yang lebih jelas.

Artikel Berkaital : Petua Penjagaan Kuku Boleh Dilakukan Di Rumah, Kuku Lebih Cantik Dan Kuat!

IKLAN

4.Pakai topi atau ikat kepala

Jika anda tidak begitu menyukai aksesori seperti cermin mata dan anting-anting, anda boleh cuba memakai ikat kepala. Reka bentuk ikat kepala yang comel dan cantik akan menarik perhatian orang ramai ke kepala anda. Anda juga boleh memakai topi lebar untuk menjadikan wajah anda kelihatan lebih kecil.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI