Jika anda merasakan bahawa warna kulit tangan, kaki dan muka anda tidak sekata, anda mungkin perlu memberi lebih perhatian kepada kebersihan diri. Lebih-lebih lagi bila perasan kulit muka nampak cerah tapi kulit badan nampak lebih kusam. 

Jadi apa yang boleh dilakukan untuk menegangkan kulit seluruh badan dan menjadikan wajah lebih sekata? Bagi anda yang masih keliru, berikut adalah 4 petua untuk meratakan tona kulit anda!

Artikel Berkaitan : Buang Sel Kulit Mati Dengan Skrub ini, Dapatkan Kulit Yang Cerah Dan Lembap.

Gunakan sunscreen pada badan

Tip Untuk Tona Kulit Yang Lebih Sekata, Mesti Cuba!

Seperti yang kita sedia maklum, pelindung matahari adalah produk yang harus digunakan untuk melindungi kulit wajah. Tetapi jangan lupa bahawa anda juga perlu menggunakan pelindung matahari untuk badan anda, terutamanya bagi anda yang suka berjemur, sering melakukan aktiviti luar, atau menunggang motosikal anda setiap hari.

IKLAN

Untuk mengelakkan kemunculan belang dan mencapai warna kulit yang lebih sekata, gunakan pelindung matahari untuk badan, terutamanya antara 10 dan 14 jam.00 di mana matahari biasanya menjadi panas dan boleh menyebabkan masalah kulit yang lain.

Scrub secara kerap dengan lulur badan

Tip Untuk Tona Kulit Yang Lebih Sekata, Mesti Cuba!

Sama seperti kulit muka, kulit badan juga memerlukan pengelupasan yang kerap. Untuk mengekalkan tona kulit anda sekata dan bebas coretan, gunakan lulur badan pemutih dua kali seminggu untuk menanggalkan sel-sel mati dan kotoran yang terkumpul serta merangsang pertumbuhan semula sel kulit untuk memastikan ia kelihatan lebih cerah dan cerah.

IKLAN

Gunakan sabun yang memutihkan kulit

Tip Untuk Tona Kulit Yang Lebih Sekata, Mesti Cuba!

Kalau nak kulit licin dan bersih, jangan malas nak mandi okay? Mandi dua kali sehari bukan sahaja membersihkan badan, tetapi juga melegakannya. Untuk mendapatkan kulit wajah yang lebih sekata, anda boleh memilih gel mandian yang mempunyai kesan pencerahan pada kulit dan juga menjadikannya lebih licin. 

Pastikan anda memilih gel mandian dengan bahan pencerah yang tidak akan mengeringkan kulit anda juga!

IKLAN

Beri perhatian kepada kebersihan diri yang betul

Memang benar bahawa kulit pada badan cenderung lebih kering pada waktu malam berbanding siang hari. Jadi tidak ada salahnya menjadi tambahan untuk mengekalkan kulit terhidrat semalaman.

Anda boleh cuba menggunakan serum badan dengan bahan pencerah kulit untuk memastikan tona kulit sekata. Serum badan mempunyai tekstur yang lebih ringan dan oleh itu lebih mudah diserap ke dalam kulit berbanding produk penjagaan badan lain yang melembapkan kulit.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI