Mencapai cahaya yang lembap tanpa sebarang solekan memerlukan masa dan komitmen untuk menjaga kulit. Anda perlu lakukan tudasan lain selain dari memanjakan kulit.

Sekiranya anda memusatkan perhatian kepada kesihatan dan produk yang anda masukkan ke dalam rejimen kecantikan, pasti boleh mendapat hasil kulit yang berkaca dari dalam hingga ke luar. Kedengaran seperti mimpi, bukan? Inilah yang boleh anda lakukan untuk mencapai #skingoals anda.

1. Dapatkan tidur yang cukup

Tip Mudah Secara Semula Jadi Dapatkan Kulit Dewy Tanpa Mekap

Betapa pentingnya mengikuti rutin pembersihan, penyegar dan pelembab setiap hari untuk kulit yang sihat, juga penting untuk mendapat tidur yang cukup setiap malam. Oleh itu, letakkan telefon bimbit anda di sisi lain, berhenti menatal melalui suapan Instagram dan pastikan anda tidur sekurang-kurangnya lapan jam setiap malam. Tidur malam yang baik akan membantu meningkatkan hormon pertumbuhan dan memperbaiki sel-sel kulit yang rosak sambil melambatkan proses penuaan. Anda akan terkejut dengan penampilan anda dan rasa yang lebih baik setiap pagi dengan rehat yang betul.

2. Jadikan SPF sebagai ritual harian

Tip Mudah Secara Semula Jadi Dapatkan Kulit Dewy Tanpa Mekap

Pentingnya memakai SPF setiap hari. Perlu melindungi kulit cantik anda dari sinaran UVA dan UVB yang berbahaya sepanjang tahun. Anda akan berterima kasih pada masa depan kerana faedah menggunakan pelindung matahari setiap hari dirasakan dalam jangka masa panjang. Dengan langkah berhati-hati ini, anda dapat mengurangkan risiko barah kulit, penuaan pramatang, hiperpigmentasi dan selaran matahari. Gunakan pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih tinggi setiap hari, seumur hidup anda.

3. Pengelupasan kulit

Tip Mudah Secara Semula Jadi Dapatkan Kulit Dewy Tanpa Mekap

IKLAN

Mengelupas kulit bukan sahaja membantu menghilangkan penghalang sel kulit mati yang menjengkelkan pori-pori anda, mendedahkan sel-sel baru yang segar di bawah, tetapi juga membantu semua produk penjagaan kulit anda menembusi lebih dalam ke dalam kulit, sehingga menjadikannya lebih efektif. Mengelupas dua kali seminggu akan menjadikan kulit kelihatan lebih halus, mengurangkan jerawat dan memerangi tanda-tanda penuaan. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, DIY skrub muka dari bahan kopi dan madu. Ia berfungsi dengan indah.

4. Berkawan dengan Minyak Kelapa Dara Ekstra

Tip Mudah Secara Semula Jadi Dapatkan Kulit Dewy Tanpa Mekap

Minyak kelapa sangat bagus untuk semua orang yang mempunyai kulit kering, kulit berminyak, kulit sensitif malah semua jenis kulit. Dengan sifat antibakteria, ia bukan sahaja menjadikan pelembap hebat tetapi juga sebagai penghilang solekan dan pembersih yang terbaik. Ini sangat lembut tetapi teliti! Anda juga boleh menggunakannya untuk mengurangkan penampilan kedutan dan mencegah penuaan pramatang. Oleh itu, jika anda mahukan wajah berkaca, jadikan ini sebagai bahagian rejimen kecantikan anda dan lihat perbezaannya.

5. Manjakan kulit dengan masker penghidratan

Tip Mudah Secara Semula Jadi Dapatkan Kulit Dewy Tanpa Mekap

IKLAN

Manjakan kulit anda sekali atau dua kali seminggu dengan topeng tanah liat dan topeng penghidratan untuk memastikan kulit anda segar dan berseri sepanjang musim. Boleh memasukkan topeng lembaran Korea ke dalam rutin penjagaan kulit anda kerana ia sangat mengagumkan untuk kulit. Juga sangat menenangkan untuk berehat dengan topeng muka sambil menonton filem di rumah!

6. Masukkan retinol ke dalam rutin penjagaan kulit anda

Tip Mudah Secara Semula Jadi Dapatkan Kulit Dewy Tanpa Mekap

Anda mungkin pernah mendengar mengenai retinol dari rakan atau pakar dermatologi anda. Tetapi adakah anda telah mencubanya? Retinoid merujuk kepada keluarga turunan vitamin A. Merupakan salah satu ramuan terbaik untuk melakukan segala-galanya untuk kulit anda – dari memudarkan bintik-bintik gelap dan noda hingga mencegah jerawat, mengurangkan penampilan garis-garis halus dan kedutan, dan mengembalikan tekstur kulit anda. Sekiranya anda benar-benar serius untuk mencuba, berjumpa dengan pakar dermatologi anda dan dapatkan preskripsi untuk Retin-A. Sama-sama!

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Retinol Salah Satu Bahan Ajaib Dalam Produk Kecantikan Bagi Menangani Pelbagai Masalah Kulit.

7. Minum Banyak Air

Tip Mudah Secara Semula Jadi Dapatkan Kulit Dewy Tanpa Mekap

Minum, wanita! Air adalah kawan baik anda. Isi botol itu, bawa ke mana sahaja anda pergi dan jaga kesihatan anda. Minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari akan membantu menghilangkan toksin berbahaya dari kulit dan badan. Anda akan melihat bahawa kulit anda kelihatan lebih berseri dan bersinar ketika anda cukup terhidrasi dengan sumber kehidupan ini.

8. Ikuti Diet yang Sihat dan Seimbang

Tip Mudah Secara Semula Jadi Dapatkan Kulit Dewy Tanpa Mekap

Kurangkan semua gula, tenusu dan goreng. Tidak apa-apa untuk menikmati sampah kegemaran anda sesekali, tetapi jangan menjadikannya kebiasaan. Makan dengan teliti dan rawat badan dengan baik dengan mengikuti diet berkhasiat yang kaya dengan vitamin, mineral, protein dan antioksidan. Anda juga boleh mengambil makanan tambahan seperti zink, vitamin E dan vitamin C jika anda ingin meningkatkan cahaya kulit anda. Teh hijau juga merupakan kaedah terbaik untuk membantu kulit dan badan. Lakukan senaman secara berkala, walaupun itu bermaksud berlari dengan cepat setiap pagi.

Tip Mudah Secara Semula Jadi Dapatkan Kulit Dewy Tanpa Mekap
Sumber gambar: loreal paris

Wanita, kulit yang bersinar dari dalam adalah hasil rawatan diri yang betul. Adalah normal untuk melakukan pelarian sesekali, tetapi jika anda bimbang kulit anda berkelakuan aneh, adalah idea yang baik untuk membuat temu janji dengan doktor kulit anda dengan pantas. Dengan kulit dewy semula jadi, anda tidak perlu memakai banyak solekan dan boleh membiarkan kulit cantik anda bersinar. Sekiranya anda mempunyai petua untuk mendapatkan kulit yang sihat jom komen dan kongsi di bawah.