Wanita dan beg tangan memang sukar untuk dipisahkan. Malah tidak lengkap penampilan seseorang itu tanpa adanya beg tangan yang jadi peneman setia setiap wanita.

Namun begitu setiap beg tangan itu tidak kira kecil atau besar ada pantang lantang tersendiri. Menurut selebriti popular yang sentiasa bergaya ‘on point’ Rozita Che Wan berkongsi tip pantang larang yang tak boleh dibuat pada beg tangan kita.

Posting ini dimuat turun adalah rentetan dari perkongsian terdahulu iaitu tip bagaimana mahu memilih beg tangan bersesuaian bagi seseorang wanita itu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rozita Che Wan (@rozitachewan1) on

PANTANG LARANG YANG ‘HARAM’ DIBUAT KEPADA HANDBAG KITA!

Menurut Che Ta juga tip yang diberikan ini ini nampak tidak begitu penting tetapi sebenarnya menjadi panduan kepada wanita di luar sana berdasarkan pengalamannya yang memang sinonim bergaya dengan beg.

Jika dilihat wanita tinggi lampai ini cukup bijak ‘mix and match’ busana dengan beg yang digayakan mengikut majlis dihadiri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rozita Che Wan (@rozitachewan1) on

IKLAN

1. HARAM SIMPAN HANDBAG DALAM PLASTIK!

Beg sampah.. Beg plastik jenama Nobita ke, yang dapat dari pasaraya tu ke.. NO NO NO… NO WAY! Tau tak sebab apa? Sebab, beg plastik akan memerangkap lembapan.. Ini boleh mengakibatkan kulat! Takkan nak pakai handbag yang berkulat kan? Eeww..

2. JANGAN SESEKALI LETAK TAS TANGAN ATAS LANTAI

Ini bukan isu merendahkan martabat handbag anda.. Tapi ini isu kebersihan! Lantai tu, kita tak tau lagi apa jenis kuman atau bakteria yang ada.. Mungkin bakteria paling berbahaya sedang bergolek-golek keriangan di situ.. Takut nanti, ia melekat pada handbag sis.. Seterusnya mampu menjangkiti anda sekeluarga!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rozita Che Wan (@rozitachewan1) on

3. HANDBAG JANGAN DIBIAR KOSONG TANPA ISI

Hati kalau tak diisi dengan iman pasti rapuh.. Sama juga handbag.. Jangan sesekali simpan dalam keadaan handbag kosong.. Letakkan suratkhabar, atau bahan-bahan asal yang ada dalam handbag masa anda baru beli.. Ini bagi mengekalkan handbag pada bentuk asal dan kekal nampak seperti baru!

4. ELAKKAN HANDBAG TERKENA MATAHARI UNTUK TEMPOH LAMA

Kulit handbag kita bukan macam kulit kita.. Mereka tak perlukan Vitamin C! Kalau dibiarkan terdedah pada matahari atau cahaya secara berterusan, mampu memudarkan warna handbag.. Rugi sangat nanti.. Dah pudar, malu lah nak tunjuk kat orang.. Kan?

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rozita Che Wan (@rozitachewan1) on

5. HANDBAG SAMA WARNA, FABRIK LAIN-LAIN..

Wanita kena kenal jenis handbag anda! Kena tahu.. Leather ke.. Pvc ke.. PU ke.. Kena ambil tahu.. Very important.. Sebabnya.. Setiap jenis material ni, memerlukan penjagaan yang berbeza.. Tak boleh dilayan sama semuanya.. Ada yg memerlukan extra care.. Ada yang perlu dicuci.. Ada juga yang jenis manja.. Ada juga yang jenis tak perlukan perhatian sangat.. Jadi JANGAN layan semuanya sama..

6. PEGANG HANDBAG DENGAN TANGAN KOTOR

Memang betul.. Ni handbag anda.. Nak pegang macam mana pun.. Terpulang pada anda.. Tapi my advice.. Pegang dengan tangan bersih.. Sebab, kita mesti tak mahu bakteria berkumpul pada handbag kita, betul tak?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rozita Che Wan (@rozitachewan1) on

IKLAN

7. JANGAN BIARKAN HANDBAG TAK BERTUTUP…

Orang perempuan, handbag beli banyak-banyak.. Lepas tu terbiar je.. Anda kena simpan dalam kain pelindung.. Biasanya dapat sekali masa beli handbag.. Pastikan bertutup (Jangan tutup dengan plastik). Ini untuk mengelakkan handbag tu dari berhabuk dan debu bermastautin di luar dan dalam handbag kita. Juga untuk elakkan dari dicakar kucing!

ARTIKEL BERKAITAN: Nampak ‘Bosan’, Tapi Inilah Warna Fesyen. Beg Tangan Yang Berbaloi Ada Dalam Koleksi

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

KREDIT FOTO: INSTAGRAM ROZITA CHE WAN

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI