Menjadi tua adalah satu proses. Dan walaupun terdapat banyak perkara yang boleh dinikmati semasa menjadi lebih tua, kita mungkin merasa sukar untuk menerima perubahan fizikal yang tidak dapat dielakkan seiring dengan peningkatan usia. 

Ia adalah fakta kehidupan, dan tidak ada rintangan yang boleh mengubahnya. Penuaan bermakna penampilan kita sentiasa berubah. Di dalam, kita mungkin berasa seperti orang yang sama seperti kita bertahun-tahun yang lalu. Tetapi pantulan di cermin mempunyai sesuatu yang berbeza untuk dikatakan.

Dan, mungkin solekan adalah sebahagian daripada rutin penjagaan diri harian anda. Bagi kebanyakan wanita, solekan adalah rutin sepanjang hidup yang membuatkan mereka kelihatan terbaik. Tetapi bagaimana jika solekan anda sebenarnya membuat anda kelihatan lebih tua? Solekan ialah sesuatu yang boleh anda lakukan dengan lebih baik, dan pada masa yang sama membuatkan diri anda terus rasa berkeyakinan.

Berikut adalah kesilapan solekan yang boleh menuakan anda. Untuk kelihatan lebih muda, berhenti melakukannya. Ia sangat mudah!

Tidak menggunakan lipliner dengan gincu

Kerana garis bibir anda boleh menjadi kurang kelihatan apabila usia anda meningkat, memakai gincu boleh menjadi sedikit lebih sukar. Gincu anda akan lebih mudah berdarah atau merebak. Mengesannya dengan pelapik bibir yang jelas boleh membantu warna kekal.

Menggunakan ‘heavy concealer’ pada lingkaran gelap

Semakin meningkat usia, kulit bawah mata semakin menipis. Ini menjadikan concealer tebal kelihatan terlalu berat. Sebaliknya, anda harus menggunakan concealer dengan berus dan pastikan ia ringan. Berus mengedarkan warna dengan lebih sekata.

IKLAN

ARTIKEL BERKENAAN: Bukan Hanya Pada Produk, Tapi 5 Rutin Ini Mampu Menjadikan Wajah Nampak Muda Walaupun Berusia!

Bedak muka pada garisan halus

Bedak boleh digunakan untuk mengurangkan kilauan pada kawasan sasaran, tetapi ia boleh membesar-besarkan penampilan kedutan pada bahagian tertentu muka apabila usia anda meningkat. Apabila menggunakan bedak muka, pastikan anda mengelakkan kawasan mata sepenuhnya.

Merah pada epal pipi

Meletakkan pemerah pipi pada epal pipi boleh membuatkan anda kelihatan lebih tua, membawa perhatian kepada kawasan yang bermasalah. Apabila memakai pemerah pipi, sapukan pada bahagian tertinggi tulang pipi, jangan terlalu dekat dengan hidung. Gunakan berus besar, berus yang cukup besar untuk keseluruhan tulang pipi dan sapukan dalam gerakan ke atas. Pilihan warna memainkan peranan yang besar juga.

IKLAN

Warna seperti wain dan kayu manis hanya akan membuatkan anda kelihatan kurus. Warna mawar neutral menyanjung semua warna kulit dan benar-benar mencerahkan keadaan.

Eyeliner pada bulu mata bawah

Apabila anda meningkat usia, meletakkan celak pada bulu mata bawah anda akan menjadikan mata kelihatan lebih kecil. Ia juga akan menarik perhatian kepada lingkaran hitam anda. Sebaliknya, oleskan celak pada kelopak atas dan buat garisan lebih tebal di sudut luar. Ini sangat membantu kerana mata cenderung terkulai di sudut apabila kita semakin tua.

Mengkontur

IKLAN

Jika anda membuat kontur berdasarkan rujukan Google, anda akan melihat pelbagai gambar yang memberitahu anda cara mengkontur wajah anda dengan solekan. Kontur biasanya dihasilkan dengan meletakkan warna tona hangat atau sejuk yang satu atau dua warna lebih gelap daripada warna kulit di kawasan seperti di celah pipi, di sisi hidung dan pada pelipis untuk memberi bayangan dan kesan pelangsingan.

Walaupun ia kelihatan seperti idea yang bagus, wanita yang lebih tua, kontur sebenarnya boleh menua anda. Jika anda sudah mempunyai wajah berongga, jangan kontur kawasan ini kerana ia akan mewujudkan rongga yang lebih dalam dan mempunyai kesan penuaan. Jika anda mempunyai muka yang sempit atau pipi berlubang, berhati-hati semasa membentuk tulang pipi anda.

Highlight

Seperti kontur, highlight ialah cara untuk menyerlahkan bahagian muka anda. Sesetengah wanita juga melakukan kedua-duanya pada masa yang sama, menggunakan kontur pada beberapa bahagian muka untuk menambah bayang-bayang dan menyerlahkan untuk mencerahkan dan menekankan ciri-ciri tertentu, seperti hujung hidung atau zon-t.

Tetapi jika anda memilih untuk menyerlahkan bahagian wajah, anda perlu memastikan bahawa anda menggunakannya pada bahagian wajah anda yang betul. Jika tidak, ia boleh menuakan anda. Elakkan tulang kening ya

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/EGii7GcFLQE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI