Penyanyi yang terkenal dengan lagu Janji Manismu iaitu Aishah tampil dengan idea menarik bagi membendung penularan wabak covid-19 ini dengan menghasilkan sendiri topeng muka.

Biarpun nampak lucu, namun usahanya itu tidak sia-sia malah patut dipuji kerana dia telah tampil dengan idea yang kreatif di saat dunia sedang berhadapan degan krisis kekurangan topeng muka.

View this post on Instagram

This my friend,Dr.Nazlin,she is also an aesthetic doctor and also a GP,ALSO the president of my @aishahfcff_official.Walaupun dia tidak bertugas di hospital yg. berhadapan dgn pesakit Covid19 secara terus,dia tetap berdepan dgn pesakit2 yg berpotensi mengidap penyakit ini di kliniknya.Tengahari tadi dlm Whatsapp group fc kami dia kelam kabut cari plastic yg selalu dijual di kedai buku.Masalahnya kedai buku semua tutup.Nasib baik,entah fail mana dia dah koyakkan plastik utk buat face shield tu.Ptg.tadi tgh nak menguruskan sampah,I terpandang botol air yg kosong.An idea was triggered!!.Inilah hasilnya,tolong jangan bahan gambar 'doktor'baru ni ek🤭🤭🤭Sekadar nak tunjuk saja.Dgn menggunakan botol air ni kita boleh buat face shield sekiranya terpaksa keluar buat masa ini.Permukaan yg keras dan melengkung dgn senangnya menjadikannya a DIY face shield.Boleh adjust sendiri nak potong panjang mana.Covid19 ni menurut Lin boleh dijangkiti melalui cecair dari mata dan sebagainya.Jadi,face shield begini memang perlu utk frontliners ni.Tetapi,biasalah benda2 mcm ni semua sekarang terhad dan juga agak mahal.So kita try yg ni.Take care Lin,and all the frontliners.Our prayers are with you guys always❤❤❤

A post shared by Wan Aishah Wan Ariffin (@aishahjmm) on

IKLAN

Bukan itu sahaja, Aishah juga turut berkongsikan cara-cara untuk membuat ‘diy face mask’ ini bersama pengikut instagramnya. Menarik bukan!

View this post on Instagram

Day #3 Semalam bila I mula2 dapat idea nak buat face shield dgn botol,I tak fikir lagi tentang aestheticsnya,sekadar nak tunjukkan ideanya.Harini I tweaked the idea skit supaya tak nampak sgtlah yg kita pakai plastik botol.Inilah hasilnya.Caranya??Ok kita perlu 1.Botol kosong besar(I pakai botol Spritzer 6L) 2.Pisau blade 3.Gunting tajam 4.Getah elastik(yg org buat utk seluar atau skirt) Mula2 kita potong bahagian atas yg ada penutup botol.Kemudian kita potong bahagian bawah pula.Kemudian kita bahagi dua utk jadikan 2 faceshield.Semalam I buat pakai atas tudung,harini I trim lagi ikut saiz muka sehingga cukup2 utk diselitkan dalam tudung.Bahagian atas kita kena trimlah runcing sikit ikut bentuk atas tudung.Kemudian kita tebuk lubang kiri kanan dan ikat getah elastik atau riben atau tali,apa2lah yg ada di rumah.Kalau pakai botol kecil 1.5L boleh je kita buat utk anak2.Nanti I try ok tengok macam mana.Oh dan bila uolls potong plastik tu,tentukan uolls gunakan kertas pasir utk kurangkan tajam plastik tu.Kalau tak ada kertas pasir,lalukan api lilin di sekeliling bahagian yg.dipotong.Ok semua semoga boleh dimanfaatkan #AishahjmmC19thoughts

A post shared by Wan Aishah Wan Ariffin (@aishahjmm) on

IKLAN

Para peminatnya juga terpegun dengan hasil kreativitinya. Hebat!

IKLAN