Tidur merupakan salah satu cara terbaik untuk kita merehatkan tubuh setelah seharian melakukan pelbagai aktiviti. Biasanya anggota badan akan kembali segar keesokan harinya apabila mendapat tidur yang mencukupi.  Ternyata, dalam Islam tidur juga memiliki aturan dan adab tersendiri.

Rasulullah SAW menganjurkan umatnya agar selalu menghadap ke kanan ketika mahu tidur. Posisi tidur seperti ini tidak hanya sekadar sunnah, namun memiliki kebaikan jika dikaji secara perubatan.

Selain posisi tidur yang dianjurkan, ada pula posisi tidur yang sangat dimurkai Allah SWT.  Bahkan disebut-sebut bahawa posisi ini merupakan ciri penghuni neraka. Ayuh, kita lihat cara tidur bagaimana yang patut dielakkan dan penjelasan di sebaliknya.

POSISI TIDUR YANG BETUL

Ternyata posisi yang dilarang dan dimurkai ini adalah posisi meniarap. Hal ini dijelaskan Rasulullah SAW dalam hadisnya ketika Baginda mendatangi sebuah masjid. Ia melihat seorang yang tinggal di masjid Nabawi sedang tidur meniarap. Kisah yang diriwayatkan oleh Thakhfah Al-Ghifari RA salah seorang yang tinggal di Masjid Nabawi berkata,

IKLAN

“Aku tidur di masjid pada akhir malam, kemudian ada orang yang mendatangiku sedangkan aku tidur dengan posisi telangkup. Lalu berkata: “Bangunlah dari telangkupmu, kerana tidur yang demikian adalah tidurnya orang-orang yang dimurkai Allah.” Kemudian aku angkat kepalaku, maka ketika kulihat ia adalah Rasulullah SAW, maka akupun kemudian bangkit.” [HR. Bukhari]

Dalam riwayat lain Rasulullah SAW menjelaskan bahwa posisi tidur meniarap adalah posisi tidur para penghuni neraka. Hadis ini diriwayatkan oleh Ibnu Majah yang bererti:

“Tidur meniarap adalah posisi tidurnya penghuni neraka.” [HR. Ibnu Majah]

Allah SWT dan Rasulnya tentu tidak akan melarang sesuatu hal jika hal tersebut berbahaya bagi manusia. Dari segi kesihatan, tidur dengan posisi ini juga berbahaya bagi tubuh sehingga Allah SWT melarang, bahkan memurkai posisi ini.

“Tidaklah Allah memerintahkan sesuatu kecuali padanya terdapat berbagai masalah yang tidak boleh diketahui secara menyeluruh” [Risaalah fiil Qowaaidil fiqhiyah hal. 41, Maktabah Adwa’us salaf)

IKLAN
SALURAN PERNAFASAN

Dalam ilmu perubatan moden juga membuktikan bahawa tidur meniarap memang berbahaya. Tidur ini dapat mengganggu pernafasan kerana otot dada  dan organ pernafasan tidak dapat bekerja maksima kerana tehimpit. Dengan posisi tersebut dada akan tertekan dan membuat nafas menjadi sesak.

KESAN SAKIT JANTUNG

Selain bahagian pernafasan, tidur dengan posisi ini juga dapat menghimpit jantung. Dalam jangka waktu lama posisi seperti ini membahayakan kesihatan jantung.

FUNGSI OTAK

Fungsi otak juga boleh terganggu dengan posisi ini kerana aliran darah yang membawa oksigen ke seluruh tubuh, begitu pula ke otak menjadi terganggu kerana terhimpitnya jantung tadi.

IKLAN

Untuk itu, ikuti dan jauhilah semua yang dilarang Allah. Dia tidak akan melarang sesuatu hal yang baik, namun larangan tersebut semata-mata hanya untuk kebaikan hamba-Nya. Allah pemilik alam semesta dan semua ilmu pengetahuan, tentu Dia lah yang lebih tahu.

Wallahu alam.

SUMBER: infoyunik.com

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI