Ceria dan positif, itulah perkataan yang boleh menggambarkan wanita kental bernama Azimah Jamaludin yang berusia 42 tahun. Walaupun diserang penyakit barah payu dara, dia tidak pernah menyalahkan takdir malah menjadi lebih bersyukur dengan hidupnya.

Lebih menghargai kehidupan…

Menurut Azimah, dia mula melakukan pemeriksaan pada Julai 2016 selepas mendapati adanya ketulan di buah dada bahagian kiri.

“Selepas disahkan menghidap kanser payu dara, saya terus memulakan rawatan pada bulan September. Saya mulakan pemeriksaan dan rawatan di peringkat awal kerana ada dalam sejarah keluarga yang juga menghidap kanser,” jelasnya.

IKLAN

Ketika ditanya bagaimana dia menghadapi saat disahkan menghidap barah payu dara, dia sama sekali tidak merungut malah menjadikan dirinya seorang yang lebih menghargai kehidupan.

“Saya bersyukur sebab ianya membuatkan saya lebih menghargai nikmat sihat, keluarga, rakan dan orang sekeliling. Barulah saya sedar akan semua nikmat itu,” ujar ibu kepada seorang cahaya mata ini.

Azimah juga bersyukur kerana dikurniakan keluarga yang sangat positif yang membuatkan dirinya lebih tenang. Dia juga mencari kumpulan sokongan dan menyibukkan dirinya dengan hal kerja.

IKLAN

Kanser mengajarnya menjadi lebih tenang.

“Saya juga rasa sangat seronok lepas terlibat dengan Breast Cancer Foundation sebab banyak sangat aktiviti yang dilakukan, dapat jumpa kawan dan macam-macam lagi,” tambahnya yang berasal dari Kuala Selangor ini.

IKLAN

Selain itu, dia juga bersyukur kerana kanser ini telah mengajarnya menjadi seorang yang lebih positif, tahu bagaimana untuk menghargai sesuatu dan menangani stress.

“Nasihat saya, jika sesiapa yang menghidap penyakit sama seperti saya, segeralah dapatkan rawatan awal. Jangan bersendirian. Cari kawan atau mana-mana pihak yang sepatutnya. Jangan risau, setiap masalah itu ada solusinya.”

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI